Podcasts | Pagenews Politics #20
Βρεττάκος: Το ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται σε ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ
Η λογική του ΣΥΡΙΖΑ λέει: τοξικότητα, οργή, επένδυση στην αγανάκτηση, προκειμένου να κρύψουν την πολιτική ένδεια
01.04.2024 | 16:26
Στην ανάγκη να υπάρξει μια πιο σοβαρή και προγραμματική αντιπολίτευση επέμεινε ιδιαίτερα ο βουλευτής Β’ Πειραιά κ. Γιώργος Βρεττάκος.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Pagenews και στην δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου, και αναφερόμενος στην πρόσφατη τριήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, ο κύριος Βρεττάκος υπογράμμισε πως «ήταν μια συζήτηση με υψηλούς τόνους. Οι τόνοι θα έπρεπε να είναι πιο χαμηλοί για ένα δυστύχημα τραγικό με 57 νεκρούς. Θα πρέπει να ξέρουμε και να έχουμε υπόψη πως τα τρία από τα τέσσερα κόμματα που υπέγραψαν την πρόταση προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η λογική του ΣΥΡΙΖΑ λέει: τοξικότητα, οργή, επένδυση στην αγανάκτηση, προκειμένου να κρύψουν την πολιτική ένδεια. Και αυτή φαίνεται από το γεγονός ότι δεν έχουν έτοιμη μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Και δεν πρέπει να λέγεται ότι δεν έχουμε κράτος δικαίου. Κράτος δικαίου υπάρχει και επιβεβαιώνεται από το έργο που παράγεται από την δικαιοσύνη».
Στη συνέχεια, ερωτηθείς για ποιο λόγο δεν συγκροτείται προανακριτική για την τραγωδία των Τεμπών, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας απάντησε πως «πολιτική ευθύνη και ποινική ευθύνη είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Πολιτική ευθύνη υπάρχει και θα ήμουν αφελής αν έλεγα πως δεν υπάρχει. Τις πολιτικές ευθύνες τις ανέλαβε ο κ. Κώστας Καραμανλής με την παραίτησή του. Η αντιπολίτευση λέει ότι πρέπει να διωχθεί ο κ. Καραμανλής για αμέλεια, αλλά αυτό το κρίνει η δικαστική εξουσία και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής έχει τονίσει πως δεν πρόκειται να κρυφτεί πίσω από τη βουλευτική ασυλία. Αυτό που κάνει η αντιπολίτευση είναι λαϊκισμός. Αρκεί να σκεφτούμε τις περιπτώσεις στο Μάτι, στη Μάνδρα, ακόμη και στα τροχαία που συμβαίνουν στους δρόμους μας».
Σύμφωνα με τον κύριο Βρεττάκο, «ως προς την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, αυτή λειτουργεί ως δημόσιος κατήγορος. Αν μπορούσε να τους είχε βάλει όλους ισόβια, θα το είχε κάνει. Απεναντίας, η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν άψογη. Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στην κοινωνία, μίλησε στους συγγενείς των θυμάτων. Έγινε ένα μεγάλο εμπόριο του πόνου και συνέβησαν χυδαία πράγματα, τη στιγμή που η κυβέρνηση εξασφάλισε να πάνε γρηγορότερα οι διαδικασίες. Η δημιουργία πανικού για πολιτικό όφελος είναι κάτι πολύ χυδαίο».
Αναφορικά με τον εκλογικό πήχη της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες ευρωεκλογές, επισημάνθηκε: «Δεν μπορώ να βάλω εκλογικό πήχη αυτή τη στιγμή. Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια φωτογραφία της στιγμής. Οι ευρωεκλογές δεν είναι εθνικές εκλογές, δεν εκλέγουν κυβέρνηση, όμως μπορούν να στείλουν πολιτικά μηνύματα. Οι ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές, γιατί επηρεάζουν τις ζωές των Ευρωπαίων πολιτών. Το τι γίνεται στην Ευρώπη είναι κάτι που μας επηρεάζει. Στην Ουκρανία, για παράδειγμα, βλέπουμε τι γίνεται. Ζούμε σε έναν πολύπλοκο κόσμο. Και η λύση δεν είναι λιγότερη Ευρώπη, αλλά περισσότερη Ευρώπη. Και πρέπει να κυριαρχήσουν οι δυνάμεις της λογικής, του ορθολογισμού. Πρόβλημα είναι ότι αργεί η λήψη απόφασης, πρέπει η Ε.Ε. να λαμβάνει πιο γρήγορα και ταχύτερα τις αποφάσεις της. Το μήνυμα αυτό πρέπει να στείλουν οι πολίτες και είμαι σίγουρος πως θα το πράξουν».
Ερωτηθείς για την δυσαρέσκεια που καταγράφεται στην παραδοσιακή βάση της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής Β΄ Πειραιά της ΝΔ απάντησε πως «το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ήταν ένα δύσκολο νομοσχέδιο. Πρέπει όμως να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι ο υπεύθυνος πατριωτισμός, τον οποίο πρεσβεύει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι θετικές επιδόσεις στην οικονομία μας. Αυτή τη στιγμή, η οικονομία πάει σταθερά μπροστά. Και βέβαια, έχουμε ψηλά τα θέματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης. Την ίδια στιγμή, στην αντιπολίτευση δεν διαγράφεται κάτι σοβαρό. Το ΠΑΣΟΚ πάει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Κυριαρχεί ο καταγγελτικός λόγος, τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να εργάζεται με σοβαρό και ορθολογικό τρόπο».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγάλη αποχή και στις επερχόμενες ευρωεκλογές, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος τόνισε πως «αυτό είναι κάτι, το οποίο αποτελεί ευθύνη όλου του πολιτικού συστήματος. Η λύση είναι μέσα από τη συμμετοχή, όχι μέσα από την αποχή. Αυτό σημαίνει πως οι πολίτες πρέπει να αξιολογήσουν το σύνολο της πολιτικής. Και θα πρότεινα στην αντιπολίτευση να σταματήσει τον καταγγελτικό και τοξικό λόγο. Έχουμε ουσιαστικά τον παλαιό ΣΥΡΙΖΑ και η πρόταση που μας έφεραν, κοστίζει 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Περιμένουμε μια πιο ορθολογική και σοβαρή αντιπολίτευση. Εμείς ζητούμε από τους πολίτες να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές, γιατί μόνον έτσι θα είναι η φωνή τους δυνατή. Αν απέχουν, ουσιαστικά αφήνουν τους άλλους, οι οποίοι δεν απέχουν, να αποφασίσουν για αυτούς. Η συμμετοχή και η περισσότερη Ευρώπη είναι οι λύσεις. Πρέπει να έχουμε υπόψη πως κυριαρχούν το έλλειμμα ηγεσίας, η πολυπλοκότητα και η ανασφάλεια στο σύγχρονο κόσμο και η Ευρώπη πρέπει να έχει έναν ηχηρό λόγο. Και η ιδέα του ευρωομολόγου ήταν μια θετική ιδέα, που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δημόσιο λόγο, τη στιγμή μάλιστα που είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός μπλοκ στα ζητήματα ασφάλειας, καθώς επίσης και στην κλιματική κρίση», υπογράμμισε ο κ. Γιώργος Βρεττάκος.