SPOTLIGHTS

Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις χρεών σε 72 – 120 δόσεις με δύο προϋποθέσεις

Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις χρεών σε 72 – 120 δόσεις με δύο προϋποθέσεις

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Η έκπληξη που περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Ενεργοποιούνται εκ νέου οι πέντε ρυθμίσεις που είχαν καθιερωθεί από το 2014. Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι.

Την αναβίωση των ρυθμίσεων χρεών προς την εφορία που χάθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία προβλέπει υπό προϋποθέσεις το φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση.

Στο νομοσχέδιο περιέχονται και οι διατάξεις που έχουν ανακοινωθεί για την προσυμπλήρωση και την αυτόματη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, οι αλλαγές στους φορολογικούς ελέγχους, καθώς και για την καθιέρωση της αμοιβής σε όσους καταγγέλλουν φοροδιαφυγή, μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της ΑΑΔΕ, που θα κυμαίνεται από 100 έως και 3.000 ευρώ.

«Ξυπνάνε» οι ρυθμίσεις από το 2014

Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά στις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, με διατάξεις που ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με τη συνδρομή των οποίων μπορούν να αναβιώσουν για όσους οφειλέτες είχαν ενταχθεί και τις έχασαν.

Πρόκειται για πέντε πολύμηνες ρυθμίσεις χρεών που νομοθετήθηκαν από το 2014 και μετά και αφορούσαν σε δόσεις των 100, 120 και 72 μηνιαίων καταβολών.

Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις, παρέχεται νέα ευκαιρία επανένταξης, ακόμη και μετά από 10 χρόνια, σε όσους οφειλέτες απώλεσαν οποιανδήποτε ρύθμιση τμηματικής καταβολής χρεών, επειδή:

Δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα δύο ή περισσότερες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης. Ενώ τέθηκαν εκτός ρύθμισης, το σύστημα δεν τους ειδοποιούσε και συνέχιζαν να καταβάλουν τις μηνιαίες δόσεις, αλλά τα συγκεκριμένα ποσά δεν απομείωναν τη ρυθμιζόμενη οφειλή, αλλά θεωρούνταν «υπερεισπράξεις» ως «επιστροφές φόρων» και η εφορία τα χρησιμοποιούσε για την κάλυψη άλλων υποχρεώσεων του φορολογούμενου. Δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις στη διάρκεια που ήταν ενεργή η ρύθμιση. Δεν πλήρωναν τις τρέχουσες (άλλες) οφειλές προς την Εφορία ή δεν εξυπηρετούσαν άλλη (παράλληλη) ρύθμιση στην οποία είχαν ενταχθεί.

Ποιες ρυθμίσεις αναβιώνουν Οι ρυθμίσεις που μπορούν να αναβιώσουν κατά χρονολογική σειρά είναι οι ακόλουθες:

Η ρύθμιση των 100 δόσεων του 2014, που αφορούσε σε βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, έως και την 1η Οκτωβρίου 2014. Η ρύθμιση των 100 δόσεων του 2015, με την οποία δόθηκε η δυνατότητα εξόφλησης σε 2 έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις των βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών, οι οποίες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015. Η ρύθμιση σε έως 120 δόσεις του 2019, που αφορούσε βεβαιωμένες οφειλές στην εφορία, οι οποίες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018. Οι συγκεκριμένες οφειλές απαλλάσσονταν από το 10% των τόκων και των προσαυξήσεων και ρυθμίζονταν σε 2 έως και 120 μηνιαίες δόσεις, για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ή οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και σε 2 έως και 36 μηνιαίες δόσεις, για τα νομικά πρόσωπα ή οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ο αριθμός των δόσεων, καθορίζονταν από την ΑΑΔΕ, με βάση το ύψος του ετησίου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017. Η ρύθμιση των 120 δόσεων του 2020, που έδινε τη δυνατότητα αποπληρωμής έως και σε 10 χρόνια, των οφειλών που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, με εκδοθείσες έως και το έτος 2012 υπουργικές αποφάσεις παροχής της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου, τα οποία είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 7 Οκτωβρίου 2019. Η ρύθμιση των 72 δόσεων του 2023, που αφορούσε σε βεβαιωμένες οφειλές της περιόδου της πανδημίας, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η.11.2021 έως και την 1η.2.2023. Προϋπόθεση ένταξης ήταν να μην έχουν αρρύθμιστες, άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Πώς θα αναβιώσουν Για την ενεργοποίηση ξανά των ανωτέρω ρυθμίσεων, η διάταξη προβλέπει τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Την εκπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, που δεν έχουν υποβληθεί, εντός τριμήνου από την λήξη της προθεσμίας υποβολής τους και εάν αυτή εξέπνευσε εντός του 2024 ή μέχρι τις 31-5-2024 εάν η προθεσμία υποβολής τους έληξε μέχρι 31-12-2024. Την εξόφληση ή τακτοποίηση των νέων οφειλών εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής τους. Ωστόσο, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις εγκύκλιοι από ΥΠΕΘΟΟ και ΑΑΔΕ, που θα εξειδικεύσουν περαιτέρω το πλαίσιο αναβίωσης των ρυθμίσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments