Κόσμος

Επιχείρηση ρωσικής προπαγάνδας ενόψει ευρωεκλογών

Επιχείρηση ρωσικής προπαγάνδας ενόψει ευρωεκλογών

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Σάλος έχει ξεσπάσει στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, με κάποιους να κάνουν ήδη λόγο για ένα «Μόσχα-γκέιτ» που μόλις έχει αρχίσει να εκδηλώνεται.

Την περασμένη Τετάρτη η κυβέρνηση της Τσεχίας επέβαλε κυρώσεις σε βάρος μιας ιστοσελίδας με το όνομα Voice of Europe η οποία, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, θεωρείται ότι διαδραματίζει κομβικό ρόλο σε μια επιχείρηση προπαγάνδας την οποία φέρεται να έχει εξαπολύσει η Μόσχα σε αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ, εν όψει και των ευρωεκλογών του ερχόμενου Ιουνίου.

Η Πράγα συμπεριέλαβε μάλιστα στις κυρώσεις και τον ουκρανό ολιγάρχη Βίκτορ Μεντβέντσουκ, ο οποίος θεωρείται φίλα προσκείμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς εκτιμά πως έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο στο κύκλωμα, ως επικεφαλής μιας «ρωσικής επιχείρησης επιρροής». Επίσης, σε εφόδους στην Πράγα και σε άλλες πόλεις κατασχέθηκαν σημαντικά ποσά και ερευνώνται η προέλευσή τους και η σχέση τους με το κύκλωμα.

Μία ημέρα αργότερα, την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο, ισχυρίστηκε – χωρίς για την ώρα να δώσει λεπτομέρειες ή ονόματα – πως η Ρωσία έχει προσεγγίσει μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους «έχει πληρώσει προκειμένου να προωθήσουν τη ρωσική προπαγάνδα». Κάπως έτσι, δε, έχει ξεσπάσει σάλος στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, με ορισμένους να κάνουν ήδη λόγο για ένα «Μόσχα-γκέιτ» που μόλις έχει αρχίσει να εκδηλώνεται και πρόκειται να προκαλέσει πολλές αναταράξεις.

Κακόβουλοι παράγοντες

«Η πρόεδρος έχει γνώση των καταγγελιών που έχουν γίνει και εξετάζει συγκεκριμένους από αυτούς» ανακοίνωσε το γραφείο της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι έχει σημάνει συναγερμός. Η ίδια ανακοίνωση υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι «στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η πρόεδρος προειδοποίησε εμφατικά τα κράτη-μέλη για κακόβουλους παράγοντες που θα επιχειρήσουν να επηρεάσουν τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην ΕΕ στην πορεία προς τις εκλογές του Ιουνίου».

«Είναι κάτι που επιβεβαιώνει αυτό που είχαμε υποπτευθεί: το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί Μέσα που παριστάνουν ότι είναι ΜΜΕ και διαθέτει χρήματα προκειμένου να διασφαλίσει υπόγεια επιρροή» είπε από την πλευρά της στο Politico η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βέρα Γιουρόβα, αποκαλώντας τις αποκαλύψεις που έχουν ήδη γίνει «εξαιρετικά προβληματικές». «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να είμαστε ένα βήμα πίσω από τον Πούτιν και τον στρατό της προπαγάνδας του σε αυτή τη σκακιέρα (…) Οφείλουμε να έχουμε διαρκώς στο μυαλό μας ότι θα αξιοποιήσει την παραπληροφόρηση και την ξένη ανάμειξη ως όπλο στην προσπάθειά του να διχάσει την Ευρώπη» πρόσθεσε η ίδια, προαναγγέλλοντας και άλλες σχετικές αποκαλύψεις.

Ο χρηματισμός από τη Ρωσία

Ποιοι είναι όμως οι πολιτικοί τους οποίους «φωτογράφισε» ο Ντε Κρο για χρηματισμό από τη Μόσχα; Πολλά ρεπορτάζ παραπέμπουν ήδη στις τάξεις της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς, στελέχη της οποίας είναι γνωστό ότι διατηρούν μια πιο «ευνοϊκή» γνώμη απέναντι στη Ρωσία και τον πρόεδρό της. Σύμφωνα με την ιταλική «La Repubblica», για του λόγου το αληθές, οι υποψίες πέφτουν πάνω στην πολιτική ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ID), στην οποία ανήκουν τόσο η Μαρίν Λεπέν όσο και ο Ματέο Σαλβίνι, καθώς και σε εκείνη με την ονομασία Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR), η οποία «φιλοξενεί» και την Τζόρτζια Μελόνι (έστω κι αν η πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει επανειλημμένως αποδείξει ότι στηρίζει την Ουκρανία και είναι πιστή στο ΝΑΤΟ και τη Δύση).

Στο «στόχαστρο» βρίσκονται, επίσης, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το κυβερνών κόμμα του Βίκτορ Ορμπαν στην Ουγγαρία, η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία στο Βέλγιο, το Κόμμα Ελευθερίας του Γκερτ Βίλντερς που πρώτευσε στις πρόσφατες εκλογές και άλλα μορφώματα. Ειδικά δε όσον αφορά την Ολλανδία, η ημερήσια εφημερίδα «NRC» αποκάλυψε ότι το Voice of Europe έχει την έδρα του στη συγκεκριμένη χώρα, ενώ ένας επιχειρηματίας που σχετίζεται με αυτό φέρεται να είχε «συνεργαστεί» με τον επίσης ακροδεξιό Τιερί Μποντέ το 2016, για «τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αναφορικά με την Ουκρανία», στο οποίο απορρίφθηκε η σύναψη πολιτικής σχέσης ανάμεσα στη συγκεκριμένη χώρα και την ΕΕ.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η υπόθεση δεν θα τελειώσει εδώ.

Πηγή:in.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments