Πολιτική

Διακομματική εγρήγορση για την έξαρση της έμφυλης βίας

Διακομματική εγρήγορση για την έξαρση της έμφυλης βίας

Πηγή Φωτογραφίας: Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ "ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ.Ο ΘΕΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ" (ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI)

«Mας συγκλονίζει και μας θυμώνει» αναφέρει σε δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σχετικά με τη δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους.

Την κινητοποίηση της πολιτειακής ηγεσίας και του πολιτικού προσωπικού της χώρας προκαλεί η τραγική δολοφονία της 28χρονης από τον 39χρονο σύντροφό της στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων.

“Η δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους, μια ακόμη γυναικοκτονία, μας συγκλονίζει και μας θυμώνει. Δείχνοντάς μας με σκληρό και οδυνηρό τρόπο μια από τις πιο σκοτεινές και θλιβερές όψεις της κοινωνίας μας, όπως και την επείγουσα ευθύνη που έχει η Πολιτεία στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας και του εγκλήματος¨, τονίζει, σε παρέμβασή της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης, επισήμανε ότι «επειδή έχει χαθεί ένας άνθρωπος, η έρευνα πρέπει να πάει σε βάθος», και δεσμεύτηκε ότι «όσα συμβαίνουν θα ερευνηθούν και η έρευνα θα φτάσει μέχρι το τέλος, και τα αποτελέσματά της θα δημοσιοποιηθούν».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι υπάρχει πρωτόκολλο, το οποίο είναι σύγχρονο, έχει εκπονηθεί μαζί με εισαγγελείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις. «Αλλά, πέρα από αυτό, υπάρχουν μια σειρά από ενέργειες που πρέπει να γίνονται».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε ότι ο ίδιος αλλά και ο πρωθυπουργός είναι υπέρ του όρου γυναικοκτονία. Υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά στην ποινικής μεταχείρισης που δεν είναι δικό μου θέμα, μπορούμε να το συζητήσουμε» είπε.

Την ίδια στιγμή, στον χώρο της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ με αφορμή τη γυναικοκτονία που διεπρράχθη χθες το βράδυ στους Αγίους Αναργύρους επανέρχεται στη νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία».

Συγκεκριμένα, 22 Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν νέα τροπολογία στη Βουλή με θέμα την αναγνώριση του εγκλήματος με σεξιστικά χαρακτηριστικά και την ενσωμάτωση του όρου «γυναικοκτονία» στην ελληνική έννομη τάξη.

Όπως επισημαίνουν οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία: «Καταθέσαμε εκ νέου τροπολογία για την αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία” και την αναγνώριση των εγκλημάτων με σεξιστικά χαρακτηριστικά. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η Κυβέρνηση αρνείται επίμονα να αντικρίσει τη σκληρή πραγματικότητα του καταιγισμού περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, ιδίως εις βάρος γυναικών. Καθήκον της Πολιτείας είναι να τεθεί ένας φραγμός στην κακοποιητική συμπεριφορά. Ελάχιστη υποχρέωσή μας είναι να σηκώσουμε ένα νομοθετικό ανάχωμα απέναντι στις συγκεκριμένες εγκληματικές συμπεριφορές».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, από το περιστύλιο την Βουλής ανακοίνωσε πως θα καταθέσουν εκ νέου τροπολογία για τη συμπερίληψη της γυναικοκτονίας στον ποινικό κώδικα ως συγκεκριμένο έγκλημα, με συγκεκριμένα κίνητρα.

«Χθες βράδυ είχαμε ακόμα μία γυναικοκτονία, έξω από το αστυνομικό τμήμα όπου η 28χρονη γυναίκα είχε πάει για να ζητήσει προστασία. Δεν της την έδωσαν. Ζήτησε να τη συνοδεύσει περιπολικό στο σπίτι της. Δεν της το έδωσαν. Ενώ βρισκόταν ήδη στο Τμήμα, της είπαν να βγει έξω και να καλέσει την Άμεση Δράση. Εκεί, αναζητώντας βοήθεια, την βρήκε ο δολοφόνος της. Είναι η 5η γυναικοκτονία μέσα στους πρώτους μήνες του 2024. Ως εδώ”, είπε ο κ. Χαρίτσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments