Κυβέρνηση: Σε διμέτωπο απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Πηγή Φωτογραφίας: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Εξήντα εννέα ημέρες πριν τις ευρωεκλογές και η εσωτερική πολιτική σκηνή συνεχίζει να ταλανίζεται από την τραγωδία των Τεμπών, με την κυβέρνηση να επιδίδεται σε έναν διμέτωπο αγώνα τόσο κατά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και κατά του ΠΑΣΟΚ στους οποίους καταλογίζει εργαλειοποίηση του τραγικού δυστυχήματος και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Τη θέση της αυτή, όπως σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές ενίσχυσαν οι νέες κινήσεις, τόσο του Στεφάνου Κασσελάκη να στείλει το περιβόητο κείμενο – κατηγορητήριο κατά του Κώστα Καραμανλή στον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρο Καλαφάτη, παρακάμπτοντας πρωτοφανώς τις θεσμικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, και από την άλλη ο Νίκος Ανδρουλάκης που μετέβη στον Άρειο Πάγο επιμένοντας στα περί μονταζιέρας στις συνομιλίες του ΟΣΕ τη μοιραία νύχτα και να ζητά περαιτέρω διερεύνηση.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του θέλουν να πάρουν την πρωτοβουλία, είναι γιατί η διαδικασία είναι θεσμικά καθορισμένη και δεν υπάρχουν περιθώρια παρεξηγήσεων. Ως εκ τούτου, κυβερνητικές πηγές που κλήθηκαν να σχολιάσουν την κατάσταση κατηγόρησαν τον Στέφανο Κασσελάκη ότι προσπαθεί να μετατρέψει τα τραγικά γεγονότα σε “επικοινωνιακά πυροτεχνήματα”. Όπως ανέφεραν μάλιστα χαρακτηριστικά: “Σύμφωνα με το Σύνταγμα, όποιος θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για πράξη ή παράλειψη από πολιτικά πρόσωπα, έχει τη δυνατότητα να συντάξει κατηγορητήριο, το οποίο θα περιέχει και πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης και αφού συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, να το φέρει στην Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία”.
Ήδη, πάντως, και με τη φημολογούμενη και μόνο πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε σκιαγραφήσει τη στάση που θα τηρήσει το Μέγαρο Μαξίμου ως προς το κατηγορητήριο κατά του Κώστα Καραμανλή, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση ανέμενε να το δει “κατατεθειμένο και υπογεγραμμένο” και υπενθύμισε το θεσμικό χαρακτήρα και τις “προδιαγραφές” που θα όφειλε – κατά τον κ. Μαρινάκη- να τηρήσει η Κουμουνδούρου. “Δεν μπορούμε, όπως αντιλαμβάνεστε, να απαντάμε για ένα κατηγορητήριο το οποίο έχει προαναγγελθεί ότι θα κατατεθεί. Είναι μία δουλειά η οποία πρέπει να έχει μία τεκμηριωμένη ανάγνωση όλων αυτών που κατατίθενται και, βέβαια, εννοείται στη συνέχεια εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει” δήλωσε απευθυνόμενους προς τους πολιτικούς συντάκτες.
Σχεδόν παράλληλα με τη διαδικασία που η Κουμουνδούρου καρπώνεται την περιφρόνηση του Μαξίμου, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ανένδοτος για τις συνομιλίες του ΟΣΕ το μοιραίο βράδυ του δυστυχήματος στα Τέμπη και τα “Μοντεσίλα” που η κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά, όπως έκανε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, Ανάλογες αντιδράσεις “εισέπραξε” και η δική του πρωτοβουλία να απευθυνθεί στον Άρειο Πάγο.
Στο μέτωπο της διαβούλευσης, κυβερνητικές πηγές επέστησαν την προσοχή στο ζήτημα της διαρροής στοιχείων υποθέσεων πριν από τη δικαστική διερεύνηση, το οποίο προκαλεί ανησυχία σε πολλές περιπτώσεις. Οι ίδιες πηγές ήταν της άποψης ότι, στην περίπτωση των διαβουλεύσεων του ΟΣΕ, το μόνο ζήτημα που απομένει για δικαστική διερεύνηση είναι το ίδιο το ζήτημα της διαρροής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δε, επανέλαβε εμφατικά πως “κάποιο σοβαρό επιχείρημα περί μονταζιέρας, περί οποιουδήποτε δόλου να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη, μετά από όσα έχουμε πει και κυρίως και μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού, έχει καταρριφθεί”.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ακόμη ότι όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση που κακώς διαρρέουν στοιχεία, πρέπει να δοθούν οι αντίστοιχες απαντήσεις κυρίως από τη Δικαιοσύνη, αλλά παρατήρησε πως “αυτό, δεν σημαίνει ότι πρέπει τα πολιτικά κόμματα να μετατρέπονται σε δικαστές και ανακριτές για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Δεν είναι δουλειά δική μας να βγάζουμε αποφάσεις ή να αποδίδουμε κατηγορίες” είπε και πρόσθεσε: “Δουλειά δική μας είναι να ζητάμε από τη Δικαιοσύνη – όπως και κάνει – να «τρέχει» όλες τις έρευνες και να δίνει απαντήσεις. Να εξετάζει τους μάρτυρες που πρέπει, να συλλέγει τα έγγραφα που απαιτούνται, ούτως ώστε, στο τέλος της ημέρας, να λαβαίνουν οι πολίτες απαντήσεις. Έτσι αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο μας. Δικαίωμα, προφανώς, του κ. Ανδρουλάκη να κάνει την οποιαδήποτε ενέργεια εκείνος θεωρεί. Εμείς θέλουμε να χυθεί φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας