Πάνω από 13.000 Αϊτινοί επαναπροωθήθηκαν στην πατρίδα τους, παρά την έξαρση της βίας
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Κάπου δεκατρείς χιλιάδες Αϊτινοί επαναπροωθήθηκαν βίαια στην πατρίδα τους από κράτη της περιοχής τον Μάρτιο, παρά την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και την κρίση ασφαλείας στη χώρα αυτή, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Κάπου δεκατρείς χιλιάδες Αϊτινοί επαναπροωθήθηκαν βίαια στην πατρίδα τους από κράτη της περιοχής τον Μάρτιο, παρά την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και την κρίση ασφαλείας στη χώρα αυτή, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 46% από τον αμέσως προηγούμενο μήνα, τόνισε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο ΔΟΜ, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, διευκρινίζοντας πως σε 3.000 προσφέρθηκε όταν επέστρεψαν ανθρωπιστική βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη.
«Για τους περισσότερους Αϊτινούς, η προοπτική της νόμιμης μετανάστευσης παραμένει ανυπέρβλητο εμπόδιο, κάτι που καθιστά την παράτυπη μετανάστευση τη μόνη ελπίδα τους», τόνισε.
Για την απόκτηση διαβατηρίου χρειάζονται συχνά «μήνες, αν όχι διάστημα μεγαλύτερο του έτους», κάτι που αποκλείει την πρόσβαση σε οδούς νόμιμης μετανάστευσης, για παράδειγμα με βίζα για ανθρωπιστικούς λόγους, εξηγεί ο ΔΟΜ.
Καταγράφει εξαιρετικά ανησυχητική τάση, ειδικά σε ανθρώπους που είναι εξαντλημένοι από τους επανειλημμένους βίαιους εκτοπισμούς τους στη χώρα που λυμαίνονται συμμορίες: «περιπτώσεις αυτοκτονικών τάσεων, που αποτελούσαν άλλοτε θέμα ταμπού, πλέον αποκαλύπτονται ολοένα πιο συχνά».
Σύμφωνα με τους αριθμούς του ΔΟΜ, στην Αϊτή οι εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι πάνω από 360.000 και πολλοί έχουν εκτοπιστεί βίαια «πολλές φορές».
Η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου είχε πληθυσμό που συνολικά ανερχόταν σε 11,6 εκατ. κατοίκους το 2022, κατά δεδομένα του ΟΗΕ.
Η Αϊτή μαστίζεται για δεκαετίες από τη φτώχεια, τις φυσικές καταστροφές, τα πραξικοπήματα, την πολιτική αστάθεια…
Από τα τέλη του Φεβρουαρίου, ισχυρές συμμορίες ένωσαν τις δυνάμεις τους κι άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων, φυλακών, του διεθνούς αεροδρομίου και του κυριότερου λιμανιού της πρωτεύουσας, με διακηρυγμένο στόχο να ανατρέψουν τον de facto πρωθυπουργό Αριέλ Ανρί, ο οποίος εντέλει παραιτήθηκε.
Όμως το μεταβατικό συμβούλιο που υποτίθεται πως θα αναλάμβανε την εξουσία καθυστερεί να σχηματιστεί, κάτι που εμποδίζει την ανάπτυξη διεθνούς οπλισμένης δύναμης για να βοηθήσει την αϊτινή αστυνομία -η οποία αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις συμμορίες- να αποκαταστήσει την τάξη.
Το προσωπικό ανθρωπιστικών οργανώσεων βρίσκεται «αντιμέτωπο με προκλήσεις ασφαλείας άνευ προηγουμένου, και πρέπει να ισορροπεί την επιτακτική ανάγκη να βοηθήσει άλλους με τη σκληρή πραγματικότητα του κινδύνου για την προσωπική του ασφάλεια και τις δυσκολίες του δικού του εκτοπισμού», υπογράμμισε ο Φιλίπ Μπρανσά, επικεφαλής του παραρτήματος του ΔΟΜ στην Αϊτή.
Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ανακοίνωσε πως κατένειμε 12 εκατ. δολάρια από ειδικό ταμείο για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης.
«Η ατελείωτη βία των συμμοριών προκάλεσε τον εκτοπισμό 50.000 ανθρώπων (σ.σ. εκτός Πορτ-ο-Πρενς μέσα τον Μάρτιο), έριξε 5 εκατομμύρια ανθρώπους σε κατάσταση οξείας πείνας και εξασθένισε το ήδη εύθραυστο σύστημα υγείας», τόνισε μέσω X.
Στη Γενεύη, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υιοθέτησε χθες Πέμπτη απόφαση η οποία, μεταξύ άλλων, καλεί κράτη-μέλη του ΟΗΕ και γενικότερα όλα τα μέρη«να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα μέτρα και τις προσπάθειες της αϊτινής κυβέρνησης να αγωνιστεί εναντίον της βίας των συμμοριών κι εναντίον της πώλησης, της εισαγωγής και της κυκλοφορίας παράνομων όπλων, καθώς και να εγγυηθεί πως τα ανθρώπινα δικαιώματα θα χαίρουν σεβασμού στην Αϊτή».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας