Πολιτική

Αντίστροφη μέτρηση για τις συνομιλίες Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Τουρκία

Αντίστροφη μέτρηση για τις συνομιλίες Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: [365632] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΑΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Εμπόδιο η άκαμπτη στάση του Ερντογάν.

Χωρίς αναταράξεις και κραδασμούς από τα εκλογικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της Τουρκίας αλλά υπό την «σκιά» του Κυπριακού συνεχίζονται οι διπλωματικές διεργασίες για την προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη -Ερντογάν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου στην Άγκυρα.

Τον Μάιο, μετά το Πάσχα, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Αγκυρα όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, υπενθυμίζεται, στις 9 Μαΐου θα έχει διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Το ταξίδι του κ. Ερντογάν στις ΗΠΑ ενδέχεται να μεταθέσει τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη σε μια ημερομηνία μεταξύ 11 και 15 Μαΐου και όχι στις 7-8, όπως προγραμματιζόταν αρχικά. Δεν αποκλείεται να συναντηθούν οι δύο υπουργοί εκ νέου πριν από το ταξίδι Μητσοτάκη στην Τουρκία, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της επίσκεψης.

Τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αλλά και η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν.

Πιο ειδικά, η συνάντηση των κ. Γεραπετρίτη και Φιντάν στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, διεξήχθη πάντως κατ’ ιδίαν, στο γνώριμο δηλαδή στυλ που έχουν καθιερώσει οι δύο υπουργοί και διήρκεσε περίπου μία ώρα. Επί τάπητος βρέθηκαν και τα περιφερειακά και διεθνή θέματα, αλλά και τα βήματα που έχουν γίνει έως αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας για θεώρηση εισόδου λίγων ημερών (μιας εβδομάδας) Τούρκων επισκεπτών σε πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, από τα δέκα τα οποία έχουν ενταχθεί στη συγκεκριμένη πρόβλεψη. Επιπλέον, στις 22 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ο επόμενος γύρος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και μια εβδομάδα νωρίτερα οι επαφές για τη θετική ατζέντα.

Οι κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν συζήτησαν ακροθιγώς και τις εξελίξεις στο κυπριακό ,καθώς η προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών είναι σε κρίσιμη καμπή . Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ε.Ταταρ πρόκειται να συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες ενώ η ειδική απεσταλμένη του Α. Ολγκιν -Κουεγιαρ θα έχει επαφές με την Άγκυρα την Λευκωσία ,τον Ε. Τατάρ αλλά με τους Αμερικανούς και με την Ε.Ε.. Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών που το βράδυ της Τρίτης συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ν. Χριστοδουλίδη και τον ομόλογο του Κωνσταντίνο Κόμπο στην Λευκωσία μετέφερε και στον τούρκο ομόλογο του την ανάγκη να καθίσουν οι δυο πλευρές στο τραπέζι των συνομιλιών.

Το εμπόδιο είναι, βέβαια, η άκαμπτη, σκληρή στάση της τουρκικής πλευράς, με τον Ε. Τατάρ να επιμένει στην αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις συνομιλίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments