Πολιτική

Η κυβέρνηση ανάμεσα στις συμπληγάδες της ακρίβειας και της εγκληματικότητας

Η κυβέρνηση ανάμεσα στις συμπληγάδες της ακρίβειας και της εγκληματικότητας

Πηγή Φωτογραφίας: [365904] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 5η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στους δύο μήνες που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση θα ήθελε να βελτιώσει την εικόνα της και να σταματήσει τη φθορά.

Η ακρίβεια παραμένει με διαφορά το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Έλληνες, σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, ενώ δεύτερη έρχεται η εγκληματικότητα. Η τραγωδία των Τεμπών καταγράφεται κι αυτό στα θέματα που προβληματίζουν τους Έλληνες, με το 61% να συμφωνεί με την πρόταση της αντιπολίτευσης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Στους δύο μήνες που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση θα ήθελε να βελτιώσει την εικόνα της και να σταματήσει τη φθορά, αλλά η μεγάλη απόσταση που εξακολουθεί να τη χωρίζει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει δημιουργήσει έναν εφησυχασμό που δεν φαίνεται να κλονίζεται. Στελέχη της αναφέρουν ότι ακόμα και αν η Νέα Δημοκρατία καταγράψει μικρότερο ποσοστό από το 33% που είναι το όριο ενός «αξιοπρεπούς» αποτελέσματος για το κυβερνών κόμμα, η διαφορά με τον δεύτερο θα είναι ακόμα μεγάλη.

Ενώ οι δημοσκοπήσεις μπορεί να μην δείχνουν κάποια απειλή για την κυβέρνηση όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, οι απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με επιμέρους πολιτικές δείχνουν απογοήτευση και ανησυχία. Η καθημερινή ειδησεογραφία αποτελεί επίσης μια συνεχή υπενθύμιση των άλυτων προβλημάτων, των πολιτικών που δεν λειτουργούν και των μεταρρυθμίσεων που δεν έχουν γίνει.

Ενώ ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του έχουν δηλώσει ότι δεσμεύονται να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των πολιτών και προσπαθούν να βγάλουν την τραγωδία των Τεμπών από την καθημερινή πολιτική ατζέντα, το κράτος έδειξε για άλλη μια φορά το εχθρικό του πρόσωπο απέναντι στους πολίτες. Η δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας έξω από ένα αστυνομικό τμήμα όπου πήγε για να ζητήσει προστασία και βοήθεια έδειξε για άλλη μια φορά ότι το κράτος δεν ανταποκρίνεται στο καθήκον του να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή.

Η έλλειψη φροντίδας έχει επισημανθεί από διάφορες οργανώσεις. Σε έρευνα που διεξήχθη πριν από δύο χρόνια από το Κέντρο Μελετών για την Ισότητα, με βάση την εμπειρία επαγγελματιών που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, καταγράφηκαν πολλές αρνητικές αναφορές για την αστυνομία, την οποία περιέγραψαν ως “έναν θεσμό που λειτουργεί με στερεοτυπική στάση και ενεργεί με πολύ αποθαρρυντικό τρόπο απέναντι στις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας”. Ανέφεραν επίσης ότι η αστυνομία “δεν αποτελεί καλό παράδειγμα προστατευτικής δύναμης”.

Το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών, όπως και το ζήτημα της βίας των οπαδών, τίθεται στην πολιτική ατζέντα κάθε φορά που συμβαίνει ένα έγκλημα που συγκλονίζει την κοινωνία, και όλο και συχνότερα στις μέρες μας, γίνονται δηλώσεις από τον αρμόδιο υπουργό ότι “θα αντιμετωπιστεί άμεσα”, και στη συνέχεια ξεχνιέται γρήγορα, χωρίς να υπάρχει καμία αλλαγή μέχρι να συμβεί το επόμενο έγκλημα Τίποτα δεν αλλάζει μέχρι να συμβεί το επόμενο έγκλημα.

Το θέμα της ακρίβειας, το οποίο η δημοσκόπηση της Pulse κατέγραψε για άλλη μια φορά ως το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ελλήνων, έχει αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να το αντιμετωπίσει και τα μέτρα που κατά καιρούς ανακοινώνει ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο εγχώριος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,4% τον Μάρτιο, ενώ στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 2,4%.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του πρόσφατα παραδέχθηκε ότι υπάρχει αυξημένος πληθωρισμός στα τρόφιμα, αλλά υποστήριξε ότι είναι χαμηλότερος αλλού. Ο υπουργός Ανάπτυξης ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχει πάρει τα περισσότερα μέτρα, σίγουρα όμως όχι τα αποδοτικότερα. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments