Πολιτική

Κυβέρνηση: Οι αστυνομικοί έπρεπε να έχουν κάνει πολύ περισσότερα στους Αγ. Αναργύρους

Κυβέρνηση: Οι αστυνομικοί έπρεπε να έχουν κάνει πολύ περισσότερα στους Αγ. Αναργύρους

Πηγή Φωτογραφίας: [365174] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Όσα προηγήθηκαν της δολοφονίας στους Αγίους Αναργύρους δεν χωρούν δικαιολογίες.

Η αποτρόπαια δολοφονία μιας νέας κοπέλας, της Κυριακής, στους Αγίους Αναργύρους, μας έχει όλους συγκλονίσει, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ενώ τόνισε ότι η ηγεσία της αστυνομίας έκανε ήδη τις πρώτες ενέργειες και οι αρμόδιες

«Η ίδια η τραγική κατάληξη υποδηλώνει ότι έπρεπε να γίνουν πολλά περισσότερα από τους αστυνομικού που δεν έγιναν».

«Όσα προηγήθηκαν της δολοφονίας στους Αγίους Αναργύρους δεν χωρούν δικαιολογίες».

Ο ίδιος τόνισε ότι η «κυβέρνηση δίνει την πιο δύσκολη μάχη να ξεριζωθούν παθογένειες. Θα εξακολουθήσουμε να παίρνουμε μέτρα για την υποστήριξη των θυμάτων».

Η περίπτωση της 28χρονης δεν είναι ίδια περίπτωση με τις άλλες γιατί εδώ συνέδραμε και μία αδιαφορία. Το τι έπρεπε να κάνει η αστυνομία δεν θα σας το πω εγώ αλλά από αυτά από ακούσαμε καταλαβαίνουμε ότι πολλά δεν έγιναν καλά, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε «κοροϊδία» τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για αυστηροποίηση του νόμου για έναν νόμο που προβλέπει τη μέγιστη ποινή.

Η κακή συμπεριφορά των συγκεκριμένων αστυνομικών μπορεί να είναι αποτρεπτική για άλλες γυναίκες που φοβούνται να καταγγείλουν. Εμείς τους λέμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση που αντιμετώπισε η γυναίκα στους Αγίους Αναργύρους γι΄ αυτό και επικοινωνούμε τα μέτρα που έχουν παρθεί, πρόσθεσε.

Πιο αναλυτικά, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε:

Η αποτρόπαιη δολοφονία μιας νέας κοπέλας, της Κυριακής, στους Αγίους Αναργύρους, μας έχει όλους συγκλονίσει. Ο δράστης βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η ηγεσία της ΕΛΑΣ έκανε ήδη τις πρώτες ενέργειες, απομακρύνοντας από τη θέση τους αστυνομικούς οι οποίοι ελέγχονται για πράξεις ή παραλείψεις οι οποίες προηγήθηκαν από το αποτρόπαιο έγκλημα.

Οι αρμόδιες αρχές και η Δικαιοσύνη θα εξετάσουν κάθε πτυχή της συγκεκριμένης υπόθεσης. Αν τηρήθηκε το πρωτόκολλο ενεργειών, αλλά, ακόμα και αν έπρεπε να γίνουν επιπλέον ενέργειες οι οποίες δεν έγιναν για να αποφευχθεί το μοιραίο. Η ίδια η τραγική κατάληξη υποδηλώνει ότι έπρεπε να είχαν γίνει πολλά περισσότερα από όσα έγιναν από τους αστυνομικούς.

Αλλά οι μόνοι αρμόδιοι να αποδώσουν ευθύνες είναι η Δικαιοσύνη και όσοι διεξάγουν την σχετική έρευνα.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Η Ελληνική Αστυνομία απέστειλε όλο το υλικό σε όλες τις Αρχές, αλλά και η ίδια διεξάγει έρευνες. Θα υπάρξει πλήρης η αλήθεια και θα αποδοθεί στους πολίτες της χώρας μας και ταυτόχρονα θα υπάρξει όλος εκείνος ο απολογισμός που πρέπει να γίνει για να μην ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα».

‘Αμεσα αναμένεται να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα και τα στοιχεία θα σταλούν στον Εισαγγελέα ο οποίος θα καλέσει τους εμπλεκόμενους σε απολογία.

Όσα προηγήθηκαν της δολοφονίας στους Αγίους Αναργύρους, δεν χωρούν δικαιολογίες, αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι στην συνολική εικόνα της αντιμετώπισης του φαινομένου των γυναικοκτονιών και εν γένει της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

Επίσης, είναι άδικο και μηδενιστικό να ακυρώνουμε την προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των γυναικών και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει ως στόχο τον περιορισμό, σε όσο μεγαλύτερο βαθμό γίνεται, τέτοιων εγκληματικών ενεργειών.

Κυρίως όμως -και αυτό είναι το πιο σημαντικό- δεν θα πρέπει να αποθαρρυνθούν τα θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας να σπάσουν τον κύκλο του φόβου και να κάνουν καταγγελίες. Γιατί τότε θα έχουμε αποτύχει ως κοινωνία.

Η ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία είναι μια σκληρή, μαρτυρική πραγματικότητα. Και υπάρχουν γυναίκες που την ζουν καθημερινά.

Aπό το 2020 έχει καταρτιστεί οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, ο οποίος έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με εισαγγελικές Αρχές. Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και επικαιροποιούνται διαρκώς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments