Πολιτική

Τι πραγματικά ισχύει με τα απογευματινά χειρουργεία

Τι πραγματικά ισχύει με τα απογευματινά χειρουργεία

Πηγή Φωτογραφίας: [365849] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 3η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ιατρική κοινότητα και ασθενείς αγκαλιάζουν τη ρηξικέλευθη μεταρρύθμιση του Άδωνι Γεωργιάδη.

Περίπου 80 νοσοκομεία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν ενταχθεί μέχρι τώρα στο πρόγραμμα των απογευματινών χειρουργείων, ξεκινώντας πριν από είκοσι περίπου μέρες το έργο τους ανάλογα φυσικά με τη διαθεσιμότητα προσωπικού και χώρων. 

Πρέπει να τονιστεί ότι τα απογευματινά χειρουργεία λειτουργούν επί του παρόντος χωρίς χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης. Κάθε ασθενής μπορεί να τηλεφωνήσει σε οποιοδήποτε νοσοκομείο της επιλογής του και να ζητήσει γιατρό που θα προχωρήσει στην απαραίτητη επέμβαση. Οι ασθενείς πληρώνουν τα χρήματα που αντιστοιχούν στην επέμβασή τους σύμφωνα με το τιμολόγιο που εκδίδει το Υπουργείο και υποβάλλονται στην επέμβαση.

«Δεν απαγορεύεται εγώ που είμαι στη λίστα, να πάρω τηλέφωνο στο νοσοκομείο, να πω «τώρα που ανοίξατε τα απογευματινά χειρουργεία θέλω να πάω στα απογευματινά». Όπως επίσης δεν απαγορεύεται, ένας τρίτος, που δεν είναι στη λίστα και που ήθελε να πάει να χειρουργηθεί σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, να πει τώρα «αντί να πάω στο ιδιωτικό και να σκάσω στο νοσοκομείο που εργάζεται ο Πολάκης 1.000 ευρώ, θα πάω στον Ευαγγελισμό και θα πληρώσω 300 ευρώ», δήλωσε χθες στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Υγείας.Άδωνις Γεωργιάδης.

Η περίπτωση των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων

Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση με κοινωνική διάσταση, η οποία θα προσφέρει δωρεάν χειρουργική επέμβαση σε 55.000 συμπολίτες μας. Ήδη από τις 6 Μαρτίου, η Επιτροπή, μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του ταμείου ανάκαμψης, έχει ενημερώσει επίσημα για την προετοιμασία και υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για την υλοποίηση των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων.

Με μία σειρά ενεργειών, οι οποίες συζητήθηκαν διεξοδικά με το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 13 Μαρτίου, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, το Υπουργείο Υγείας εκπόνησε μια ολοκληρωμένη πρόταση με φορείς υλοποίησης την ΕΚΑΠΥ και τον ΕΟΠΥΥ για το έργο «Οργανωτικές και λοιπές παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της διενέργειας των εκκρεμών επεμβάσεων της Λίστας Χειρουργείων».

Η πρόταση εγκρίθηκε ως προγραμματική συμφωνία από τα διοικητικά συμβούλια των δύο οργανισμών υλοποίησης στις 29 Μαρτίου και στη συνέχεια, υπογράφηκε από τους αρμόδιους υπουργούς. Η πρόταση χρηματοδότησης του έργου έχει πλέον υποβληθεί επίσημα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Ταμείου Ανάκαμψης στο πλαίσιο της Δράσης  σχετικά με τις οργανωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, με τίτλο έργου: «Οργανωτικές και λοιπές παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της διενέργειας των εκκρεμών επεμβάσεων της Λίστας Χειρουργείων”.

Ο Άδωνις εξήγησε πως  ότι μετά το Πάσχα, οι ασθενείς με μεγάλες λίστες αναμονής για χειρουργική επέμβαση (πιθανώς πάνω από δέκα μήνες) θα χειρουργούνται χωρίς αμοιβή στα απογευματινά χειρουργεία. Σε αντάλλαγμα, το κράτος θα πληρώνει την εγχείρησή τους ως “δώρο” για το χρόνο αναμονής τους. “Η λίστα αναμονής για χειρουργείο θα λιγοστεύσει με δύο τρόπους: Ο ένας τρόπος είναι, όσοι είναι στη λίστα, μόνοι τους να ζητήσουν να φύγουν από τη λίστα για να πάνε στο απογευματινό χειρουργείο, με δική τους επιλογή, και με όχι άγρα πελατών στο νοσοκομείο. Ο δεύτερος τρόπος, είπαμε μετά το Πάσχα, που θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, τότε θα παίρνουμε εμείς ανάποδα τηλέφωνα από τη λίστα. Γιατί τότε δεν θα πληρώνουν αυτοί, θα πληρώνουμε εμείς. Αυτή είναι η διαφορά”, υπογράμμισε σχετικά ο Ά. Γεωργιάδης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments