Τι θα συμβεί στη Βουλή μετά τη δίωξη στους Σπαρτιάτες
Πηγή Φωτογραφίας: [365210] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ανατροπές στην πολιτική γεωγραφία προκαλεί η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, για άσκηση ποινικής δίωξης κατά 11 βουλευτών της ΚΟ των Σπαρτιατών για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων.
Λίγες ώρες μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου δύο βουλευτές των Σπαρτιατών, οι Γιώργος Μανούσος και Γιάννης Δημητροκάλλης, ανακοίνωσαν για δεύτερη φορά την ανεξαρτητοποίηση τους από την την κοινοβουλευτική ομάδα. Η πρώτη ήταν όταν ο πρόεδρος τους, κ. Βασίλης Στίγκας, κατήγγειλε τους βουλευτές του δημοσίως ως καθοδηγούμενους από κέντρα που λειτουργούν με όρους «Greek mafia» και από τον πρωτόδικα καταδικασμένο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη. Οι συγκεκριμένες καταγγελίες προκάλεσαν την έρευνα του Αρείου Πάγου η οποία κατέληξε στην παραγγελία ποινικών διώξεων.
Πιο συγκεκριμένα, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, που διενήργησε προσωπικά έρευνα μετά τις δημόσιες καταγγελίες του επικεφαλής των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα για έκνομες παρασκηνιακές ενέργειες στο κόμμα του, έδωσε παραγγελία για ποινική δίωξη για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος στον διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Η δίωξη έχει να κάνει με τους έντεκα βουλευτές που εξελέγησαν με το κόμμα Σπαρτιάτες κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, εκτός από τον Βασίλειο Στίγκα, αλλά και τον έγκλειστο της Χρυσής Αυγής Ηλία Kασιδιάρη, που παραγγέλλεται να διωχθεί ποινικά ως ηθικός αυτουργός της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος, καθώς από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι αυτός ήταν ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών, αυτός κινούσε τα νήματα, καθοδηγώντας και συμβάλλοντας καθοριστικά στην εκλογική του κάθοδο αλλά και στην εκλογή των βουλευτών του.
Αναφορικά με τις κοινοβουλευτικές έδρες των Σπαρτιατών και την κατανομή τους, υπάρχουν τρία σενάρια.
Ένα πρώτο σενάριο είναι η κατάληψη των αντίστοιχων εδρών από τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.
Ένα δεύτερο σενάριο είναι αναλογική κατανομή του ποσοστού των Σπαρτιατών σε όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Αν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο σενάριο τότε η ΝΔ θα αύξανε το ποσοστό της κατά 1,9% και θα πήγαινε στο 42,45% ενώ οι έδρες της από 158 θα ανέβαιναν σε 163. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει άλλες 3 έδρες κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα προκληθούν «καραμπόλες» σε όλες σχεδόν τις εκλογικές περιφέρειες.
Ένα τρίτο σενάριο είναι να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 11 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτή των Σπαρτιατών. Δηλαδή για τις Α΄ Αθηνών, Β Πειραιά, Βορείου και Δυτικού τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α και Β Θεσσαλονίκης, Λάρισας.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το κυβερνών κόμμα, η Νέα Δημοκρατία, θα προσθέσει πέντε έδρες, φτάνοντας συνολικά τις 163. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσθέσει δύο ή τρεις έδρες και το ΠΑΣΟΚ μία ή δύο.
Μία έδρα αναμένεται να πάρουν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ενώ Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας διεκδικούν από μία έδρα επίσης.
Επισημαίνεται η απόφαση του εκλογοδικείου αναμένεται έως τον Ιούνιο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας