Ο Κασσελάκης στρέφεται σε νέο εκλογικό κοινό και ιδεολογική ταυτότητα
Μάλιστα, η μετατροπή της Κουμουνδούρου σε έναν πιο χαλαρό ιδεολογικά κομματικό σχηματισμό μοιάζει να του «βγαίνει», προς ώρας, καθώς τα δημοσκοπικά ευρήματα στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει θετική δυναμική διαδέχονται το ένα το άλλο.
Άλλωστε, ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει πολιτικό προφίλ που να ταιριάζει στην πλειοψηφία των αριστερών ψηφοφόρων. Ίσως ένα λιγότερο ιδεολογικά προσανατολισμένο ή “απολίτικο” ή συντηρητικό κοινό είναι πολύ πιο εύκολο να συμμορφωθεί με τη διαμορφούμενη νέα ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που αναπαρήγαγε το Kreport, το 45% όσων δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανεξάρτητοι.
Συγκεκριμένα, είτε απείχαν, είτε έδωσαν λευκή ή άκυρη ψήφο, είτε επέλεξαν ένα “αντισυστημικό” κόμμα από το πολιτικό φάσμα, το οποίο περιλαμβάνει ακόμη και την ακροδεξιά.
Το άνοιγμα της πόρτας στους ψηφοφόρους, στους οποίους η Κουμουνδούρου δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να απευθυνθεί, φαίνεται να αποτελεί συνειδητό στόχο της ηγεσίας του κόμματος.
Για παράδειγμα, οι δύο πρόσφατες επιλογές δημοσιογράφων από τον χώρο του life style για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή οι Δημήτρης Παπανώτας και Δημήτρης Πανόπουλος, αποτελούν κινήσεις που απευθύνονται ακριβώς σε αυτά τα κοινά.
Αντίστοιχου χαρακτήρα είναι και οι συχνές εμφανίσεις του Στέφανου Κασσελάκη σε τηλεοπτικές εκπομπές ποικίλης ύλης, όπως σε αυτές του Γιώργου Λιάγκα και της Ναταλίας Γερμανού.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο σημείο να θεωρητικοποιήσει την υπερπροβολή πτυχών της προσωπικής του ζωής, σχολιάζοντας ότι συμβάλλει στη διαφάνεια του ως πολιτικού προσώπου.
Η στροφή προς μη αριστερά ακροατήρια είναι επίσης εμφανής στις θέσεις που παίρνει ο Στέφανος Κατσελάκης σε ορισμένα πολιτικά ζητήματα.
Η θετική του στάση για τον φράχτη του Έβρου και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς μπορεί να είναι σχεδόν “προσβλητική” για τους αριστερούς ψηφοφόρους, αλλά είναι πολύ δημοφιλής στα συντηρητικά ακροατήρια.
Η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στα τρία χαρακτηριστικά που θα έχουν οι υπουργοί όταν γίνουν πρωθυπουργοί – ενσυναίσθηση, καθαρά χέρια και τεχνοκρατία – ήταν επίσης λιγότερο ιδεολογική και περισσότερο “πωλησιακή”.
Επιπλέον, οι πολύ συχνές επικλήσεις στην ηθική αποσκοπούν σε μια παρόμοια χρησιμότητα, δηλαδή στη διεύρυνση της απήχησης του κόμματος, με τελευταία την παρουσίαση της σύγκρισης του Κυριάκου Μητσοτάκη με το δικό του ποινικό μητρώο, το οποίο υποσχέθηκε να καταθέσει πριν από τις ευρωεκλογές.
Τέλος, όλα τα παραπάνω φαίνεται να έχουν στόχευση ακόμη και στο κοινό της ΝΔ, με ενδεικτικές τις σχετικές απαντήσεις που έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης στη Ναταλία Γερμανού και στη La Stampa.
Στην πρώτη ανέφερε ότι θα μπορούσε να κάνει μεταγραφές από το κυβερνόν κόμμα και μάλιστα έχει στο νου του συγκεκριμένα ονόματα, αλλά δεν τα λέει για να μην τα κάψει και στην άλλη πως, αν ήταν υπουργός του Μητσοτάκη, θα είχε 70% δημοφιλία.
Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παραλείπει ποτέ να υπενθυμίσει το επιχειρηματικό του παρελθόν, επιδιώκοντας να χτίσει ένα προφίλ ικανού τεχνοκράτη, στο οποίο μέχρι τώρα πρωταγωνιστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκλειστικά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας