Συμβουλές για τις κακοποιημένες γυναίκες: «Στους ξενώνες διατίθεται ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα»
Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM
Για το πώς μπορούν να προστατευτούν οι γυναίκες και τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας μίλησε το πρωί της Κυριακής 7/4 υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Όπως τόνισε η Μαρία Κεφαλά και η ίδια είναι συγκλονισμένη από την δολοφονία της Κυριακής που έγινε έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων παραδεχόμενη ότι ανέδειξε μία σειρά λαθών και παραλείψεων.
Παράλληλα, θέλησε να τονίσει ότι δεν θα πρέπει να μηδενίζεται η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα και οι χιλιάδες γυναίκες που έχουν βρει στήριξη, όπως είπε η υφυπουργός.
«Υπάρχουν οι κρατικές δομές που μπορούν να στηρίξουν τις γυναίκες», τόνισε στην εκπομπή του Mega «Χαμογέλα και Πάλι» και πρόσθεσε «το 2023 μόνο περίπου δέκα χιλιάδες γυναίκες απευθύνθηκαν στα αστυνομικά τμήματα της ενδοοικογενειακής βίας, περίπου 13οο γυναίκες έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους το ”κουμπί πανικού” κι έχει πατηθεί 270 φορές».
«Το “κουμπί πανικού” δεν είναι πανάκεια για την ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία» Η υφυπουργός αναγνώρισε πως «το “κουμπί πανικού” δεν είναι πανάκεια για την ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία, αλλά είναι ένα ακόμη εργαλείο με την βοήθεια της τεχνολογίας που έχουμε στα χέρια μας για να μπορούν οι γυναίκες να νιώσουν μία μεγαλύτερη ασφάλεια».
«Οποιοδήποτε θύμα βίας δεν είναι ποτέ υπεύθυνο, ό,τι και να κάνει» ξεκαθάρισε η Μαρία Κεφαλά.
Στην περίπτωση κατά την οποία μια γυναίκα βρίσκεται σε κίνδυνο περιέγραψε η κα Κεφάλα: «Υπάρχει η 24ωρη γραμμή SOS, το 15900, είναι στελεχωμένη με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Ενημερώνονται ότι υπάρχουν είκοσι ξενώνες φιλοξενίας, όπου αν χρειαστεί να εγκαταλείψουν το κακοποιητικό περιβάλλον μπορούν να φιλοξενηθούν και με τα παιδιά τους. Να τονίσω οι ξενώνες μας έχουν 24ωρη φύλαξη. Υπάρχει και δωρεάν νομική στήριξη για τι γυναίκες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε δικηγόρο».
«Όσο οι γυναίκες μένουν στους ξενώνες έχουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τα πρώτα τους έξοδα, καθώς και μια συνέργεια με την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και το Υπουργείο Εργασίας και ένα πρόγραμμα ανέργων που προηγούνται οι γυναίκες που είναι κακοποιημένες», εξήγησε η κα Κεφάλα.
Αναφερόμενη στον όρο γυναικοκτονία η υφυπουργός επεσήμανε: «Η γυναικοκτονία είναι ένας κοινωνικός και πολιτικός όρος ο οποίος προφανώς έχει ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία και δεν φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον όρο. Ως ποινικός όρος όμως η ανθρωποκτονία που υπάρχει μέχρι στιγμής στο ποινικό μας σύστημα η ΝΔ αυστηροποίεισαι την ποινή. Νομίζω ότι δεν διακρίνει σε τίποτα την γυναικοκτονία από μία ανδροκτονία ή από μία παιδοκτονία».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας