ΝΔ: Τα στρατηγικά διλήμματα ενόψει ευρωεκλογών
Πηγή Φωτογραφίας: [368540] 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Τη στρατηγική τους ενόψει ευρωεκλογών αναπροσαρμόζουν τα κομματικά επιτελεία στο νέο τοπίο συνεχών αντεγκλήσεων, όπως διαμορφώθηκε μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για την τραγωδία στα Τέμπη. Η τροχιά των κομμάτων προς την αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου απέκτησε πολωτικά χαρακτηριστικά, με τους πολιτικούς αρχηγούς να βγαίνουν οι ίδιοι μπροστά, ανοίγοντας τον δρόμο στα στελέχη τους για επιθετική τακτική απέναντι στους αντιπάλους.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, η οποία δέχεται πιέσεις από όλες τις πλευρές και από την ίδια την καθημερινότητα, προκύπτει ένα συγκεκριμένο δίλημμα σχετικά με τη γαλάζια εκλογική στρατηγική. Το θέμα θα αναπτυχθεί επισήμως την επόμενη εβδομάδα, μετά το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου την ερχόμενη Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη.
Με όλες τις παρεμβάσεις αμέσως μετά την τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία για τα Τέμπη, από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέχρι την επιστροφή στο ΤικΤοκ και τις επισκέψεις σε Μοσχάτο και Καλάβρυτα, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να επαναφέρει τη θετική ατζέντα στη δημόσια συζήτηση. Παράλληλα, έχει δώσει εντολή στους συνεργάτες του να φροντίσουν ώστε “τίποτα να μην μείνει αναπάντητο”, καθώς είναι σαφές ότι η στρατηγική του Μαξίμου είναι να συνδέσει την αντιπολίτευση μόνο με τον καταγγελτικό λόγο και τον “ακραίο λαϊκισμό”. Η ΝΔ αναγνωρίζει ότι η πολεμική συμβάλλει στην προώθηση του προεκλογικού αφηγήματος της κυβέρνησης (π.χ. η επιστροφή της “πολιτικής σταθερότητας” στη ρητορική του πρωθυπουργού), αλλά και στη συσπείρωση του κόμματος. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ανησυχίες ότι το αρνητικό κλίμα του τελευταίου διαστήματος θα μπορούσε να διευρύνει την απόσταση με τα μετριοπαθή ακροατήρια που δεν έχουν ισχυρή αίσθηση κομματικής ταύτισης. Συνεπώς, ο Μητσοτάκης φαίνεται να παλεύει να βρει μια ισορροπία μεταξύ μιας μεθοδικής αντεπίθεσης απέναντι στις ισχυρές πιέσεις της αντιπολίτευσης και ενός θετικού κυβερνητικού λόγου.
Πολύ πριν από την πρόταση δυσπιστίας ο Μητσοτάκης επέλεγε έναν «διμέτωπο» με βολές αριστερά και δεξιότερα της ΝΔ. Οι επιθέσεις του συνεχίζονται απέναντι σε όσους «δεν έμαθαν από τα λάθη τους» – καρφώνοντας πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ και εν συνεχεία το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να κατονομάζει κανέναν. Συγκεκριμένο «στόχο»-αντίπαλο δεν ξεχώρισε ούτε από το Μοσχάτο ούτε από τα Καλάβρυτα. Αντίστοιχα κυβερνητικές απαντήσεις υπήρξαν σε παρόμοιους τόνους τόσο στην κίνηση του Νίκου Ανδρουλάκη να μεταβεί στον Άρειο Πάγο ζητώντας έρευνα για τα ερωτήματα που προσπάθησε να αναδείξει δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας σχετικά με τις ηχογραφημένες συνομιλίες του ΟΣΕ,όσο και στην πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ για το κατηγορητήριο εις βάρος του πρώην υπουργού Κώστα Καραμανλή.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να ανακόψει τη δημοσκοπική φθορά δεν θα δώσουν μόνο μεγαλύτερη “προσοχή” στην παραδοσιακή βάση της ΝΔ οδηγεί σε πυρά προς όλους. Αυτό δεν σημαίνει πως ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αλλάξει τον κεντρώο προσανατολισμό του, με τον οποίο πιστεύει ότι θα κερδίσει τις εκλογές. ‘Όμως είναι σαφές ότι Μαξίμου και Πειραιώς έχουν ακούσει το τελευταίο διάστημα τις “φωνές” της δεξιάς, που τουλάχιστον προειδοποιούν για την εκδήλωση δυσαρέσκειας μέσω της αποχής, και ρίχνουν τις δυνάμεις τους στη γαλάζια, εκλογική συστράτευση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας