Και νεκρούς ανασταίνει η κινεζική Τεχνητή Νοημοσύνη!
Πηγή Φωτογραφίας: .europeanbusinessreview.com
Ο υλισμός, ιδίως ο διαλεκτικός ή ιστορικός, δεν κολλάει με πολλά πράγματα, ιδίως όμως με το Επέκεινα. Διότι, για την οπτική γωνία του, εδώ είναι ο Παράδεισος (ο σοσιαλισμός), εδώ και η Κόλαση (ο καπιταλισμός). Το ερώτημα είναι πώς η κομμουνιστική και άθεη Κίνα προσφέρει διαδικτυακή υπηρεσία που «αναβιώνει» τους πεθαμένους συγγενείς και φίλους των Κινέζων σαν ψευδο-Χριστός (ή και Αντίχριστος). Η εξήγηση είναι ότι ο πολύς λαός ακόμη πιστεύει σε θεούς και δαίμονες και συρρέει σε νεκροταφεία για να αφήσει ένα λουλούδι στον τάφο του πατέρα και της μάνας, ενώ συγχρόνως προσεύχεται για τις ψυχές τους.
Το υπόστρωμα για μπίζνες, συνεπώς, υπάρχει και είναι παχύ. Ετσι, στο «Φεστιβάλ των Νεκρών», που θα γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο στο Κινγκμίνγκ, όπου θα συρρεύσει ο κοσμάκης, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα δημιουργήσει ομιλούντα άβαταρ νεκρών για να έχουν οι ζωντανοί την ψευδαίσθηση της επικοινωνίας με τους πεθαμένους τους. Το κόστος για όσους επιθυμούν να επικοινωνήσουν με τα άβαταρ αυτά δεν είναι μεγάλο, μόνο περί τα 2,5 ευρώ, αλλά εδώ μιλάμε για κινεζικό λαό, δηλαδή για εκατοντάδες μιλιούνια. Η Corriere della Sera έγραψε ότι ήδη η αγορά των «ψηφιοποιημένων ανθρώπων» έχει κύκλο εργασιών 1,5 δισ. ευρώ, ο οποίος αναμένεται να τετραπλασιαστεί μέσα σε λίγα χρόνια.
. Το επιχειρηματικό δαιμόνιο πιστώνεται σε «influencers και livestreamers», τους οποίους το Κόμμα δεν ενοχλεί. Απεναντίας, επιτρέπει να διεξάγονται και διαδικτυακά συνέδρια των κινεζικών εταιρειών ΤΝ που ασχολούνται με αυτό το πεδίο. Και δημοσιογραφικό «ρομπότ» Σε πιο γήινο (αν όχι χθόνιο) επίπεδο, ακόμη και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, η φωνή του ΚΚ Κίνας, έχει πειραματιστεί με έναν τηλεοπτικό παρουσιαστή γέννημα-θρέμμα της ΤΝ. Τους κινέζους κομμουνιστές ιθύνοντες, σχολίασαν οι Ιταλοί, δεν τους ενδιαφέρει ότι αυτό το ψηφιακό ανδρείκελο θα αναπαράγει την προπαγάνδα, καθώς υπάρχουν και ανθρώπινα ανδρείκελα, με σάρκα και οστά, πρόθυμα να πράξουν ακριβώς το ίδιο. Αλλού είναι το όφελος. Το μυστικό του εικονικού δημοσιογράφου είναι οικονομικό: μπορεί να δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο χωρίς να ζητάει μισθό και επιμίσθιο (ούτε πόστο στο Κόμμα). Το μόνο που απαιτείται είναι οι πραγματικοί ρεπόρτερ να γράφουν τα κείμενα και κατόπιν το πλάσμα της ΤΝ αναλαμβάνει δράση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας. Για να κατανοήσουμε τις δυνατότητές του, ας φανταστούμε έκτακτες ειδήσεις να καταφθάνουν στην αίθουσα σύνταξης στις 3 τα ξημερώματα, όταν οι καλύτεροι παρουσιαστές δελτίων είναι συνήθως στα κρεβάτια τους, όπως όλοι μας. Τώρα όμως ο παρουσιαστής της ΤΝ μπορεί να εμφανίζεται οποιαδήποτε ώρα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας