Πολιτική

Συνέδριο ΝΔ: Μάχη πόρτα – πόρτα έως τον Ιούνιο

Συνέδριο ΝΔ: Μάχη πόρτα – πόρτα έως τον Ιούνιο

Πηγή Φωτογραφίας: [368540] 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η κωδικοποίηση της προεκλογικής εκστρατείας από τον πρωθυπουργό.

Η ευρωπαϊκή «μάχη» για την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου έχει, παρά τα επιμέρους χαρακτηριστικά της κάθε χώρας, έναν κοινό «αντίπαλο» για τις πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, τις ακραίες φωνές του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς, που υψώνονται στους κόλπους των «27».

Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού τέτοιες φωνές αντανακλούν και ενδυναμώνονται και στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Χαρακτηριστικές του κλίματος, άλλωστε, οι αναφορές της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από το βήμα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στο Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας και το AfD της Γερμανίας, αλλά και του Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος υποστήριξε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται ηγεσία που βρίσκει λύσεις, χρειάζεται Κυριάκο και Ούρσουλα, όχι Λεπέν και Σαλβίνι, ούτε τους εγχώριους φίλους του Πούτιν».

Από το βήμα του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης “κωδικοποίησε” τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνησή του τους επόμενους δύο μήνες απέναντι σε ένα διπλό μέτωπο δεξιάς και αριστερής αντιπολίτευσης.

Η στρατηγική αυτή, την οποία φαίνεται να έχει “αναλάβει” ο ίδιος, μαζί με τη χαρακτηριστική φράση του “κάθε ψήφος στις ευρωεκλογές κρύβει και το δικό μου όνομα”,  έχει τρεις στόχους. Τα “χαρτιά” της κυβέρνησης και της οικονομίας συγκρίνουν ευθέως τη θετική κατεύθυνση του παρόντος με τις προοπτικές που διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας της κρίσης.

Αφετηρία της κυβέρνησης είναι προφανώς το ποσοστό νίκης στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, ωστόσο σημείο αναφοράς είναι το ποσοστό νίκης που καταγράφεται στις ευρωεκλογές του 2019, δηλαδή το 33%. Το κυβερνητικό επιτελείο εξέτασε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι οποίες αποτυπώνουν και τον αντίκτυπο των τελευταίων εξελίξεων.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από όλα τα δεδομένα, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή, είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα συγκεντρώσει στην κάλπη για τις ευρωεκλογές, με τις πιο ενθαρρυντικές εκτιμήσεις για τα ποσοστά να κυμαίνονται από 31% έως 35%, σε κάθε περίπτωση πάνω από τον ασυνήθιστα καθορισμένο πήχη του 30%, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη.

Αυτό που έχει σημασία για την κυβέρνηση στις υπόλοιπες 58 ημέρες έως τις εκλογές του Ιουνίου, είναι να καταστήσει σαφή τη σημασία της κάλπης στις ευρωεκλογές: δεν επιτρέπεται καμία αποχή, καμία αδράνεια, καμία αδιαφορία, καμία χαλαρή ψήφος ή ψήφος διαμαρτυρίας. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τον διττό χαρακτήρα του ευρωπαϊκού και εθνικού πλαισίου και τον κίνδυνο να “αλλοιωθεί” η εντολή που έλαβε η κυβέρνηση πριν από λίγους μήνες, οδηγώντας τη χώρα σε μια περίοδο πειραματισμών.

Η συσπείρωση των δυνάμεων, που στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία, είναι το κεντρικό ζητούμενο αυτή την ώρα, για το Μέγαρο Μαξίμου. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε αφενός στο εσωτερικό του κόμματός του, λέγοντας ότι «καμιά επιμέρους διαφωνία δεν εννοείται να οδηγήσει σε συνολική απόρριψη», επανέφερε, αφετέρου, την ευθεία σύγκριση, που επιδιώκει με τους πολιτικούς του αντιπάλους, τον Στέφανο Κασσελάκη, τον οποίο ταύτισε με τον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο επέκρινε ότι βάφει στα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ.

Στο «κάδρο» και ο Κυριάκος Βελόπουλος, καθώς η κυβέρνηση στοχεύει να αναδείξει και τον πατριωτικό της λόγο, με συγκεκριμένα στοιχεία, όπως η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και της διεθνούς θέσης της χώρας.

Σε δεύτερο επίπεδο, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικά ζητήματα που “πυροδοτούν” την ατζέντα της  αντιπολίτευσης. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η τραγωδία των Τεμπών, με την κυβερνητική πλειοψηφία να κατηγορεί τα αντιπολιτευτικά κόμματα ότι επιχειρούν να την εργαλειοποιήσουν.

Η κύρια ουσία αυτής της απάντησης είναι η αναγνώριση ότι πράγματι υπάρχουν προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα η δέσμευση για συνέχιση των προσπαθειών και όχι για αναίρεση των όσων έχουν ήδη επιτευχθεί. Ο “παραμορφωτικός καθρέφτης” στον οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να είναι μια “νάρκη που ανατινάζει όλα όσα έχουν επιτευχθεί από το 2019 μέχρι σήμερα”, ουσιαστικά ένας κίνδυνος και ένα δίλημμα που θέτει η κυβέρνηση στους πολίτες, επιβεβαιώνοντας ότι η πολιτική σταθερότητα είναι ένα μεγάλο προεκλογικό στοίχημα.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, ο “αγώνας πόρτα-πόρτα” ξεκίνησε με τη λήξη των τριήμερων εργασιών του 15ου συνεδρίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Ρόδο και την Τήλο, καθώς και τη Θεσσαλονίκη, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει η παρουσίαση των 42 υποψηφίων ευρωβουλευτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments