Διεθνή

Σε οριακό σημείο η Ουκρανία

Σε οριακό σημείο η Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Αγωνιώδεις οι εκκλήσεις του Ζελένσκι προς τη Δύση.

Με μελανά χρώματα περιέγραψε πρόσφατα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την κατάσταση στα μέτωπα του πολέμου της Ουκρανίας με την Ρωσία, λόγω της δραματικής έλλειψης επαρκούς αριθμού αντιαεροπορικών συστημάτων και βλημάτων για το πυροβολικό.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με διεθνείς προσωπικότητες, ο Ουκρανός Πρόεδρος έφτασε στο σημείο να προειδοποιήσει πως “η Ουκρανία θα χάσει τον πόλεμο, εάν το αμερικανικό Κογκρέσο δεν εγκρίνει το πακέτο 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων αμυντικής βοήθειας”.

Το αγωνιώδες αίτημα του Ζελένσκι για άμεση στρατιωτική βοήθεια προς τη Δύση αντανακλά την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ουκρανικές δυνάμεις στα μέτωπα του Ντονμπάς, του Χάρκοβο και της Ζαπορίζια. Η Ρωσία έχει καταφέρει να αναζωογονήσει την αμυντική της βιομηχανία παρά τις ασφυκτικές δυτικές κυρώσεις και αναπληρώνει γρήγορα τις μεγάλες απώλειες σε αμυντικό εξοπλισμό που υπέστη στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Επιπλέον, η Ρωσία έχει προσαρμόσει τα οπλικά της συστήματα σε σημαντικό βαθμό στις πραγματικότητες του μετώπου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τεχνική αναβάθμιση της σοβιετικής εποχής βόμβας αέρος-επιφανείας FAB-1500 με σύστημα τηλεπλοήγησης, που της επιτρέπει να εκτοξεύεται από απόσταση 60 χιλιομέτρων. Αυτό επιτρέπει στα ρωσικά Σουχόι να αποφεύγουν την ουκρανική αεράμυνα και να πραγματοποιούν καταστροφικούς βομβαρδισμούς από ασφαλή απόσταση.

Η μόνη αξιόπιστη απάντηση στους ρωσικούς βομβαρδισμούς είναι ένα αμερικανικό σύστημα αεράμυνας Patriot, αλλά η προμήθειά του έχει κολλήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο μετά την άρνηση των Ρεπουμπλικάνων να διαχωρίσουν τη σχετική νομοθεσία από τις σημαντικές παραχωρήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν στο μεταναστευτικό. Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον αναμένεται να καταβάλει προσπάθεια να περάσει το νομοσχέδιο από το Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα, αλλά η αντίσταση στο εσωτερικό του κόμματός του είναι ισχυρή. Το δόγμα του απομονωτισμού έχει πλέον πολύ ισχυρά ερείσματα σε ένα κόμμα που μέχρι πρόσφατα υποστήριζε καθολικά το δόγμα της Pax Americana. Το αφήγημα που εκπορεύεται από τον Τραμπ και τους υποστηρικτές του είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν τα δικά τους προβλήματα και δεν μπορούν να “σπαταλούν” πόρους σε ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως είναι το ουκρανικό πρόβλημα.

Το κενό στην άμυνα της Ουκρανίας μπορεί να καλυφθεί σε κάποιο βαθμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αλλά ακόμη και εκεί υπάρχουν εσωτερικές διαφωνίες σχετικά με το τι όπλα πρέπει να λάβει η Ουκρανία. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αντιτίθεται σθεναρά στην αποστολή στην Ουκρανία πυραύλων μέσου βεληνεκούς Taurus που μπορούν να πλήξουν στρατηγικούς στόχους 500 χλμ. μέσα στη Ρωσία. Ταυτόχρονα, τα σχέδια για να βοηθηθεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία να παράγει πυρομαχικά για την Ουκρανία αργούν να υλοποιηθούν. Μέρος αυτών, 33 εκατ. ευρώ, αναλήφθηκε από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν απορροφήσει περισσότερα χρήματα εάν οι αντίστοιχες γραμμές παραγωγής δεν είχαν κλείσει πριν από χρόνια.

Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ουκρανία είναι η αντίδραση των Ευρωπαίων αγροτών στην ελεύθερη εισαγωγή ουκρανικών αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ. Η Πολωνία και η Γαλλία ηγούνται της κίνησης για τον περιορισμό των εισαγωγών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ελπίζεται ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες θα κάνουν τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επικεντρώσει τις διπλωματικές του προσπάθειες στη διοργάνωση διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης υπό την αιγίδα της Ελβετίας, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 80 χωρών, πλην της Ρωσίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ουκρανός πρόεδρος έχει προγραμματίσει να μιλήσει την Τετάρτη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στο οποίο θα συμμετάσχουν δεκάδες ξένοι αξιωματούχοι, καθώς και σε μια κλειστή συνάντηση υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

Φυσικά, όλοι γνωρίζουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο αυτή τη στιγμή να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την ειρήνη στην Ουκρανία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πιστεύει ξεκάθαρα ότι η Ρωσία έχει αποκτήσει δυναμική στον πόλεμο και, σύμφωνα με την ουκρανική ηγεσία, ετοιμάζει μια νέα μεγάλης κλίμακας επίθεση τον Μάιο ή τον Ιούνιο, στρατολογώντας επιπλέον 300.000 Ρώσους πολίτες. Όλοι στη Δύση γνωρίζουν ότι μια μέρα θα χρειαστούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ακόμη και με τη Ρωσία. Οι υποστηρικτές της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της έναρξης διαπραγματεύσεων υπονοούν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να εισέλθει στις διαπραγματεύσεις από μειονεκτική θέση. Ωστόσο, η πλειονότητα των δυτικών χωρών πιστεύει ότι πρέπει να παρασχεθεί περαιτέρω στήριξη στην Ουκρανία, ώστε να βρεθεί σε καλύτερη θέση όταν αποφασίσει ότι έφτασε η ώρα για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, η Δύση πρέπει επίσης να εκπληρώσει τη δέσμευσή της να παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτικό εξοπλισμό ικανό να αποκρούσει τη ρωσική επιθετικότητα. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί σύντομα, η Ουκρανία θα κινδυνεύσει να καταρρεύσει το μέτωπο και η Δύση θα υποστεί μια μη αναστρέψιμη στρατηγική ήττα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments