Ο πρωθυπουργός “ξορκίζει” την ψήφο διαμαρτυρίας
Πηγή Φωτογραφίας: [368383] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ - ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)
Προσδίδοντας και εθνική διάσταση, παράλληλα με την ευρωπαϊκή, στην κάλπη των ευρωεκλογών και δηλώνοντας ότι το όνομά του βρίσκεται σε κάθε ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναβάθμισε ουσιαστικά την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου, δύο μήνες πριν την διεξαγωγή της.
Με τον ίδιο τρόπο, ο πρωθυπουργός αναβάθμισε και το δίλημμα της κάλπης, «ξορκίζοντας» την χαλαρή ψήφο και την ψήφο διαμαρτυρίας, μιλώντας για τον κίνδυνο η χώρα να περάσει σε νέους πειραματισμούς και να θέσει σε κίνδυνο όσα έχουν επιτευχθεί. Γι’ αυτό και ζήτησε επί της ουσίας από τους πολίτες να ανανεώσουν, να επαναβεβαιώσουν την στήριξή τους στην κυβέρνηση και να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης για την τριετία, που υπολείπεται έως την λήξη της θητείας της.
Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πολλαπλούς στόχους. Αν και οι ευρωεκλογές δεν κρίνουν την κυβέρνηση μιας χώρας ούτε θέτουν σε κίνδυνο τη θητεία της, το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται το βράδυ της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων είναι κρίσιμο για το μέλλον.
Κατά κάποιον τρόπο, άλλωστε, με όλα τα θέματα που έχουν προκαλέσει την κριτική της αντιπολίτευσης -από το ζήτημα των τηλεφωνικών επισυνδέσεων μέχρι την τραγωδία των Τεμπών- στην επικαιρότητα, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θέλει να δει μια αντίδραση από τις κάλπες. Ο κεντρικός στόχος είναι να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις που μπορεί να κινητοποιήσει η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο όσοι στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία στις διπλές εκλογές του Ιουνίου, αλλά και όσοι πρόσφατα καταγράφηκαν στις διαρροές της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως από τα “δεξιά”.
Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να αναφερθεί σε “ψευτοπατριώτες” και στις δύο ομιλίες του στο Συνέδριο της ΝΔ και να δώσει έμφαση σε θέματα όπως η ενίσχυση του στρατεύματος: ανατρέχοντας στα στοιχεία του Ιουνίου, η “δεξαμενή” στην οποία μιλάει ο πρωθυπουργός, όταν προσπαθεί να κινητοποιήσει δυνάμεις, είναι μεγάλη.
Και αυτή η “δεξαμενή” περιλαμβάνει ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης που “ακούνε” το συχνά επαναλαμβανόμενο δίλημμα του πρωθυπουργού περί πολιτικής σταθερότητας. Το κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνει ότι από την επόμενη μέρα, η ανάδειξη του κινδύνου η χώρα να περάσει σε μια περίοδο όπου η αντιπολίτευση θα επικαλεστεί απώλεια της κοινωνικής στήριξης της κυβέρνησης και θα ζητήσει εκλογές, όπως έχει ήδη κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επηρεάσει σαφώς όλους τους τομείς και κυρίως, την οικονομία της χώρας.
Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια άλλη διάσταση στις εκλογές, φέρνοντας τον εαυτό του στο προσκήνιο και δίνοντας μια διάσταση άμεσης σύγκρισης των πολιτικών αρχηγών. Αυτό το δίλημμα έθεσε και ο ίδιος όταν ζήτησε από τους πολίτες να επιλέξουν μεταξύ “Μητσοτάκη ή Τσίπρα” πριν από τις εθνικές εκλογές.
Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν μια διαφορά μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και των αντιπάλων του Στέφανου Κατσελάκη και Νίκου Ανδρουλάκη ως προς την καταλληλότητά τους για πρωθυπουργός.
Στο πλαίσιο αυτό, επέλεξε να εξισώσει δικά του στελέχη, όπως ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Παππάς, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και να καταγγείλει τον Νίκο Ανδρουλάκη ως κάποιον που ακολουθεί τα “χνάρια” της Κουμουνδούρου.
Το Μαξίμου θεωρεί ότι το δίλημμα που τίθεται στους πολίτες την ώρα της κάλπης είναι “κλειδί” για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το “στοίχημα” της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και της αντιμετώπισης χρόνιων προβλημάτων σε τομείς όπως η ασφάλεια, η υγεία και η παιδεία δεν μπορεί να κερδηθεί αν η εμπιστοσύνη των πολιτών είναι αμφίβολη.
Η αντιπολίτευση περιμένει ένα στραβοπάτημα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ρόδο, αναγνωρίζοντας ότι θέματα, όπως η ακρίβεια, παραμένουν «ανοιχτά» και επιμένοντας στην θετική ατζέντα του κυβερνητικού έργου, που το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να προτάξει το επόμενο δίμηνο, αντικρούοντας την εικόνα καταστροφής, που παρουσιάζει η αντιπολίτευση, χωρίς, όπως λένε, να διαθέτει κανένα κυβερνητικό πρόγραμμα να αντιπαρατάξει στην κυβέρνηση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας