Διπλωματικός πυρετός για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Πηγή Φωτογραφίας: Benjamin Netanyahu Yossi Aloni/Flash90
Η συνεχιζόμενη επιθετικότητα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας με πάρα πολλά θύματα μεταξύ αμάχων έχει όχι μόνο ενισχύσει τα αντιεβραϊκά συναισθήματα παγκοσμίως, εκεί που υπήρχε συμπάθεια και νομιμοποίηση των ισραηλινών επιχειρήσεων μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, αλλά και έχει οδηγήσει σε όλο και μεγαλύτερη απομόνωση τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι τον βρίσκει αντίθετο η πολιτική που ασκεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία χαρακτήρισε «λάθος», παροτρύνοντας την ισραηλινή κυβέρνηση να κλείσει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
«Θεωρώ ότι αυτό που κάνει είναι λάθος. Δεν συμφωνώ με την προσέγγισή του», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Univision, απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο που διεξάγονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο.
Εκανε σχόλια που συγκαταλέγονται στα πιο αυστηρά για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, καθώς στην Ουάσιγκτον μοιάζει πλέον να εντείνεται η ανυπομονησία μπροστά στην ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας, υπό ισραηλινή πολιορκία για πάνω από μισό χρόνο.
Χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το γεγονός ότι οχηματοπομπή της αμερικανικής ΜΚΟ World Central Kitchen έγινε στόχος ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά εργαζόμενοί της, ανάμεσά τους ένας Αμερικανοκαναδός.
«Αυτό που ζητάω είναι οι Ισραηλινοί να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός» και «να επιτρέψουν τις έξι ή τις οκτώ επόμενες εβδομάδες πλήρη πρόσβαση στα τρόφιμα και στα φάρμακα που πάνε» στον θύλακο, είπε ο κ. Μπάιντεν.
Σε τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον κ. Νετανιάχου την περασμένη εβδομάδα, άφησε για πρώτη φορά να εννοηθεί πως μπορεί να βάλει όρους για τη χορήγηση της αμερικανικής βοήθειας στο Ισραήλ αν δεν υπάρξουν «χειροπιαστά» μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε πως μιλάει με «όλο τον κόσμο, με τους Σαουδάραβες, με τους Ιορδανούς, με τους Αιγύπτιους» και είναι «έτοιμοι να πάνε εκεί», είναι «έτοιμοι να παραδώσουν τα τρόφιμα» που χρειάζονται οι άμαχοι.
«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για το ότι δεν διανέμονται φάρμακα και τρόφιμα στον κόσμο που τα έχει ανάγκη. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα», επέμεινε.
Οι ΗΠΑ διαθέτουν στρατιωτική βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο αξιώνουν να κάνουν οι ισραηλινές αρχές περισσότερα για να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους.
Απαιτήσεις
Παράλληλα, κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε χθες, Τρίτη, πως δεν πρόκειται να εγκρίνει την παράδοση από τις ΗΠΑ στον στρατό του Ισραήλ πελώριου πακέτου στρατιωτικού υλικού, οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών, αν δεν λάβει πληροφορίες που θα τον ικανοποιήσουν ως προς τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν.
«Αναμένω διαβεβαιώσεις», είπε ο βουλευτής Γκρέγκορι Μιξ στο CNN. «Θέλω να είμαι σίγουρος πως έχω πλήρη ενημέρωση για τους τύπους των όπλων και για ποιους σκοπούς θα αξιοποιηθούν», πρόσθεσε.
Για τον Δημοκρατικό βουλευτή, «φτάνουν πια οι βομβαρδισμοί χωρίς διάκριση» στη Λωρίδα της Γάζας. «Δεν θέλω τα (αμερικανικά) όπλα που έχει το Ισραήλ» να προκαλέσουν «κι άλλους θανάτους» αμάχων, εξήγησε. «Θέλω να εξασφαλίσω πως θα μπει (στον θύλακο) περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν θέλω να λιμοκτονήσει κόσμος. Θέλω η Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους».
Πρόσθεσε πως θα αποφασίσει για το θέμα αφού ενημερωθεί.
Αν και η Ουάσιγκτον εξήρε τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το Ισραήλ, όπως το «προσωρινό» άνοιγμα σημείων διέλευσης προς τη Λωρίδα της Γάζας, ειδικά του Ερετς (βόρεια), πρόσθεσε πως αναμένει «αποτελέσματα».
Συγγενείς Αμερικανοϊσραηλινών ομήρων της Χαμάς στη Γάζα έγιναν δεκτοί από την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις στον Λευκό Οίκο, την ώρα που συνεχίζονται οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ομήρων και σε αντάλλαγμα Παλαιστινίων φυλακισμένων.
«Θέλουμε αποτελέσματα. Θέλουμε οι συγγενείς μας να επιστρέψουν», συνόψισε μιλώντας στον Τύπο η Ρέιτσελ Γκόλντμπεργκ, ο γιος της οποίας συγκαταλέγεται στους ομήρους.
Διάψευση από υπουργό
Δημοσιεύματα σε ισραηλινά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ διαβεβαίωσε χθες, Τρίτη, τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν πως δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για την έναρξη ευρείας κλίμακας χερσαίας επίθεσης στη Ράφα.
Αυτό που είπε ο κ. Γκάλαντ, χθες, είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου προχθές Δευτέρα, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλούνται τα δημοσιεύματα στις ψηφιακές εκδόσεις δύο ισραηλινών εφημερίδων (Times of Israel, Haaretz) και αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστοτόπου (Axios).
Προχθές ο κ. Νετανιάχου ανακοίνωσε πως ορίστηκε ημερομηνία –χωρίς να αποκαλύψει ποια είναι– για την έναρξη της επίθεσης στην πόλη στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν καταφύγει κάπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές του θυλάκου.
Απεναντίας, ο κ. Γκάλαντ φέρεται να είπε στον κ. Οστιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους πως οι ισραηλινοί σχεδιασμοί για την εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων και την επιχείρηση βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της οριστικοποίησης.
Πίεση
Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ εντείνεται και η πίεση από την ισραηλινή κοινή γνώμη στην ηγεσία του Τελ Αβίβ για απελευθέρωση των περίπου 130 ομήρων που εδώ και πάνω από έξι μήνες έχουν στα χέρια τους οι μαχητές της Χαμάς.
Σχεδόν καθημερινά υπάρχουν διαδηλώσεις ή διαμαρτυρίες στο Ισραήλ από συγγενείς και φίλους των ομήρων, αλλά και αντικυβερνητικών διαδηλωτών, που αξιώνουν ανακωχή στη Γάζα και απελευθέρωση όσων βρίσκονται ακόμη στα χέρια των απαγωγέων τους και ο ισραηλινός στρατός δεν έχει κατορθώσει να εντοπίσει και να λυτρώσει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας