Διεθνή

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αριζόνα αποφάσισε ότι απαγορεύει όλες τις αμβλώσεις με νόμο του 1864

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αριζόνα αποφάσισε ότι απαγορεύει όλες τις αμβλώσεις με νόμο του 1864

Πηγή Φωτογραφίας: Abortion rights supporters gather to witness North Carolina Governor Roy Cooper vetoing the SB20 legislation limiting most abortions to the first trimester of pregnancy, a sharp drop from the state’s current limit of 20 weeks gestation, in Raleigh, North Carolina, U.S. May 13, 2023. REUTERS/Jonathan Drake

Το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε με ψήφους 4 έναντι 2 την προσφυγή που είχαν καταθέσει ένας μαιευτήρας που αντιτάσσεται στις αμβλώσεις και ο εισαγγελέας μιας κομητείας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αριζόνα αποφάσισε χτες ότι η πολιτεία πρέπει να τηρεί τον νόμο του 1864 που απαγορεύει όλες τις αμβλώσεις εκτός από τις περιπτώσεις που «είναι απαραίτητο να σωθεί» η ζωή της γυναίκας.

Ο νόμος μετράει ήδη από το 1864 – πριν η Αριζόνα γίνει πολιτεία – και κωδικοποιήθηκε το 1901. Επισύρει ποινή φυλάκισης από δύο έως πέντε χρόνια για όσους τολμήσουν να το επιχειρήσουν. Μαζί κατατάσσονται  το Τέξας, η Αλαμπάμα αλλά και ο Μισισιπής, όπου υπάρχουν απαγορεύσεις χωρίς σχεδόν καμία εξαίρεση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε με ψήφους 4 έναντι 2 την προσφυγή που είχαν καταθέσει ένας μαιευτήρας που αντιτάσσεται στις αμβλώσεις και ο εισαγγελέας μιας κομητείας. Ο δικαστής Τζον Λόπεζ, ο οποίος, όπως όλα τα μέλη του Δικαστηρίου, έχει διοριστεί από Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη, ανέφερε στο σκεπτικό ότι μέχρι σήμερα, το νομοθετικό σώμα της πολιτείας «ουδέποτε δημιούργησε το δικαίωμα ή ενέκρινε την επιλεκτική άμβλωση».

Πάντως ο αγώνας για το δικαίωμα στην άμβλωση στην Αριζόνα δεν τελειώνει εδώ. Μια ομάδα που υπερασπίζεται αυτό το δικαίωμα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι συγκέντρωσε αρκετές υπογραφές ώστε να τεθεί το ζήτημα σε δημοψήφισμα, τον επόμενο Νοέμβριο, για να κατοχυρωθεί στο πολιτειακό Σύνταγμα το δικαίωμα στην άμβλωση μέχρι τη στιγμή που το έμβρυο δεν θεωρείται βιώσιμο.

Η Δημοκρατική Γενική Εισαγγελέας της Αριζόνας (η υπουργός Δικαιοσύνης της πολιτείας), Κρις Μέις, σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε την απόφαση «ανήθικη και προσβολή για την ελευθερία» και επανέλαβε ότι, όσο παραμένει η ίδια σε αυτό το αξίωμα, δεν πρόκειται να ασκήσει δίωξη σε κανέναν γιατρό και σε καμία γυναίκα με βάση αυτόν τον «δρακόντειο νόμο». «Η σημερινή απόφαση, να επανεπιβληθεί ένας νόμος από την εποχή που η Αριζόνα δεν ήταν πολιτεία, ο Εμφύλιος Πόλεμος μαινόταν και οι γυναίκες δεν είχαν καν δικαίωμα ψήφου, θα μείνει στην ιστορία ως κηλίδα για την πολιτεία μας», πρόσθεσε. Ο νόμος του 1864, που θεσπίστηκε προτού η Αριζόνα γίνει πολιτεία των ΗΠΑ, απαγόρευε τις αμβλώσεις από τη στιγμή της σύλληψης σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός και αν κινδύνευε η ζωή της μητέρας. Δεν γίνεται εξαίρεση ούτε για τις περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας. Προέβλεπε ποινή φυλάκισης πέντε ετών σε όποιον έκανε άμβλωση.

Ο Τζο Μπάιντεν, που έχει ανάγει το θέμα της πρόσβασης στην άμβλωση σε κεντρικό άξονα της προεκλογικής εκστρατείας του, κατήγγειλε αμέσως την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντάς την «απάνθρωπη». Επικρίνοντας την απαγόρευση που είναι «ακόμη πιο ακραία και επικίνδυνη», ο Δημοκρατικός πρόεδρος ανέφερε ότι η απόφαση είναι αποτέλεσμα «της ακραίας ατζέντας των Ρεπουμπλικανών εκλεγμένων αξιωματούχων που είναι αποφασισμένοι να καταργήσουν την ελευθερία των γυναικών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments