Πολιτική

Προετοιμασίες για το ταξίδι Μητσοτάκη στην Τουρκία

Προετοιμασίες για το ταξίδι Μητσοτάκη στην Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: [365641] ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσονται οι προετοιμασίες από την πλευρά της Αθήνας.

Με γοργούς ρυθμούς προετοιμάζει η Αθήνα την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Άγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το ταξίδι, εκτιμούν, πως θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μάϊου.

Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.

Με τα θέματα που αφορούν την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα στο προσκήνιο, ασφαλείς πηγές τονίζουν πως οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν εφόσον οι συνθήκες είναι ευνοϊκές.

Ωστόσο, οι συνομιλίες με την Τουρκία θα ξεκινήσουν σε διαδικαστικό επίπεδο με τον καθορισμό του πλαισίου των συνομιλιών, συμπεριλαμβανομένων των βασικών παραδοχών, των χρονοδιαγραμμάτων, του τρόπου με τον οποίο η Αθήνα και η Άγκυρα θα αντιμετωπίσουν την ατζέντα και ποιοι θα συμμετάσχουν σε αυτόν τον διάλογο.

Οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σίγουρα παραμένουν, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν οδηγούν σε κρίση.

Όσον αφορά τη στρατιωτική ενίσχυση, διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα “βάλει το δάχτυλο στη σκανδάλη”, αλλά η στρατιωτική ενίσχυση είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστούν οι υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό στον αμυντικό τομέα.

Σύμφωνα με το αυστηρό χρονοδιάγραμμα της συνάντησης, ο διάλογος για τη θετική ατζέντα έχει προγραμματιστεί για τις 26 Απριλίου, ενώ τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) θα πραγματοποιηθούν στις 22 Απριλίου, όταν η τουρκική αντιπροσωπεία μεταβεί στην Αθήνα.

Όσον αφορά την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο συνεργασίας, το οποίο η Αθήνα θεωρεί ότι έχει συμφωνηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Άλλωστε, η κίνηση αυτή αποτελεί μια “επανατοποθέτηση” των δύο χωρών, μια συμφωνία πολύ ισχυρού ενδιαφέροντος, αν και δεν δημιουργεί νομικές υποχρεώσεις για τα δύο μέρη.

Πρόκειται για μια πολιτική διακήρυξη με μεγάλη συμβολική αξία, αλλά και μια λειτουργική δέσμευση για τα μέρη όσον αφορά το επίπεδο συμμόρφωσης. Η Ελλάδα είναι, έως αυτή τη στιγμή, ικανοποιημένη από τις ενέργειες της Τουρκίας.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι κατανοούν ότι αυτή η περίοδος που διανύουμε είναι μια περίοδος σχετικής ηρεμίας, ειδικά αν δούμε τις σχέσεις των δύο χωρών από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Τέλος, αναφορικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, κατά τις ίδιες πηγές, σημαντικό ρόλο θα παίξει το Κυπριακό, με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρούσα σε όλα τα στάδια των συζητήσεων.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστικός εποικοδομητικός διάλογος για το Κυπριακό.

Είναι πολύ σημαντικό να καταβληθεί κάθε προσπάθεια στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να υπάρχει μια ουσιαστική συζήτηση για το Κυπριακό και η Αθήνα θα συνεχίσει να παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments