Θέμα κυριαρχίας στο Αιγαίο εγείρει και πάλι η Τουρκία
Πηγή Φωτογραφίας: Turkish Foreign Minister Hakan Fidan speaks during a press conference in Ankara, Turkey September 5, 2023. REUTERS/Cagla Gurdogan/File Photo Purchase Licensing Rights
Θέμα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου εγείρει και πάλι η Τουρκία, , αυτή τη φορά με αφορμή τις εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία δύο θαλασσίων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος.
Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες».
«Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται», συνεχίζει η ανακοίνωση, ενώ απευθύνει προειδοποιήσεις και προς την Ε.Ε.:
«Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., να μη γίνουν εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα».
Η Τουρκία στην ανακοίνωση της, ουσιαστικά επαναφέρει την θεωρία των “γκρίζων ζωνών”, μιλώντας για «γεωγραφικούς σχηματισμούς με αδιευκρίνιστη κυριαρχία» και για «νησιά, νησίδες, βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα από τις διεθνείς συνθήκες» και με απειλητικό τόνο δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί τετελεσμένα.
Κατηγορεί επίσης την χώρα μας ότι χρησιμοποίει περιβαλλοντικά ζητήματα για να προωθήσει την «ατζέντα της στα ζητήματα του Αιγαίου» και προειδοποιεί την Ε.Ε. «να μην γίνει εργαλείο για τις προσπάθειες της Ελλάδας με πολιτικά κίνητρα σχετικά με περιβαλλοντικά προγράμματα».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας μάλιστα υποκριτικά δηλώνει έτοιμο να συνεργαστεί με την Ελλάδα για «τα ζητήματα περιβάλλοντος όπως προβλέπει το ναυτικό δίκαιο για τις κλειστές η ημίκλειστες θάλασσες» ζητωντας λιγο πολύ την από κοινού άσκηση αρμοδιοτήτων σε περιοχές είτε ελληνικής κυριαρχίας είτε εντός ελληνικής αρμοδιότητας.
Τονίζεται ότι το πρώτο θαλάσσιο πάρκο θα περιλαμβάνει έντεκα συμπλέγματα ακατοίκητων νησιών και βραχονησίδων –έχουν χαρακτηριστεί «τα ελληνικά Γκαλάπαγκος», ως θησαυροί βιοποικιλότητας– από τα δυτικά της Μήλου έως τη Νίσυρο. Και το δεύτερο θα περιλαμβάνει μια εκτεταμένη θαλάσσια περιοχή που θα ξεκινάει βόρεια της Κεφαλονιάς και θα καταλήγει στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Απριλίου είναι προγραμματισμένο να έρθει στην Αθήνα η τουρκική αποστολή, στο πλαίσιο του επόμενου γύρου συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και λίγες μέρες αργότερα, συγκεκριμένα στις 26 Απριλίου, η ελληνική αποστολή μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη για τη συνάντηση για τη θετική ατζέντα για να ακολουθήσει το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία τον Μάιο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας