Πολιτική

Φλωρίδης: Η πρώτη μεταρρύθμιση του δικαστικού χάρτη μετά από 114 χρόνια

Φλωρίδης: Η πρώτη μεταρρύθμιση του δικαστικού χάρτη μετά από 114 χρόνια

Πηγή Φωτογραφίας: [368679] 9ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

Από το βήμα του 9υ Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως από την ενοποίηση των ειρηνοδικείων με τα πρωτοδικεία αναμένεται να μειωθούν κατά πολύ οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης - Εξετάστηκε ακόμη ο τρόπος που αυτές οι καθυστερήσεις επηρεάζουν τις επενδύσεις στη χώρα μας

Η μεταρρύθμιση του δικαστικού χάρτη τέθηκε στο μικροσκόπιο την Τετάρτη 10 Απριλίου στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με βασικό ομιλητή τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη. «Η μεταρρύθμιση δεν ήταν εύκολη. Στην Ελλάδα οι βαθιές τομές θέλουν χρόνο ωρίμανσης από 50 έως 100 χρόνια και η συγκεκριμένη είχε 114 χρόνια ωρίμανσης, από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου» δήλωσε ο υπουργός. Οπως επισήμανε, από την ενοποίηση των ειρηνοδικείων με τα πρωτοδικεία αναμένεται να μειωθούν κατά πολύ οι καθυστερήσεις και 1.000 δικαστές να μπουν σε πλήρη λειτουργία, καθώς μέχρι σήμερα το μισό δικαστικό προσωπικό πρώτου βαθμού υπολειτουργεί. Χαρακτηριστικά, ο κ. Φλωρίδης  ανέφερε ότι στην αστική Δικαιοσύνη απαιτούνται πάνω από 1.400 μέρες για μια απόφαση, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι οι 630 μέρες, στόχος τον οποίο αναμένεται να πετύχουμε και στην Ελλάδα στο τέλος της τετραετίας.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου της εφημερίδας «Καθημερινή» Ιωάννας Μάνδρου για το αν επαρκούν τα σωφρονιστικά ιδρύματα μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ο υπουργός απάντησε ότι το ποινικό σύστημα είναι πετυχημένο όταν λειτουργεί αποτρεπτικά. «Μέχρι τώρα για τα πλημμελήματα υπάρχει η βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει καμία ποινή» ανέφερε ο κ. Φλωρίδης, σημειώνοντας ότι οι δικαστές θα μπορούν πλέον να επιβάλλουν χρηματική ποινή, κοινωφελή εργασία, ηλεκτρονική επιτήρηση ή φυλάκιση για ποινές πάνω από δύο χρόνια.

Σχετικά με την ψηφιοποίηση του δικαστικού συστήματος, ο υπουργός σημείωσε ότι, επειδή οι ενέργειες χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2026, διαφορετικά θα χαθούν τα κονδύλια, ενώ το καλοκαίρι θα παραδοθεί στο υπουργείο μελέτη για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν προς ενίσχυση του εξωδικαστικού μηχανισμού. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, Κωνσταντίνος Κουσούλης, επισήμανε τις στρεβλώσεις που εξανεμίζουν μέρος από τον μόχθο των δικαστών, φέρνοντας τελικά τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη από άποψη αποτελεσματικότητας. Τόνισε, μάλιστα, την ανάγκη αναμόρφωσης διατάξεων του Συντάγματος που αναφέρονται στη Δικαιοσύνη και έχουν προέλευση ακόμη και από τον προπερασμένο αιώνα, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον αναλογικής δικαιοσύνης στην ψηφιακή εποχή. «Νομοθετούμε με βάση τα τραύματα του παρελθόντος και κοιτάζουμε λιγότερο τις ανάγκες του μέλλοντος» ανέφερε ο κ. Κουσούλης, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν αλλά δεν είναι πανάκεια. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments