Κυβέρνηση: Οικονομία και μεταρρυθμίσεις σε πρώτο πλάνο
Πηγή Φωτογραφίας: [367631] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Η επιλογή της κυβέρνησης να επαναφέρει σε πρώτο πλάνο την οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις -ενόψει μιας σύντομης προεκλογική περιόδου, που οδηγεί, όμως, σε μια εξαιρετικά κομβική κάλπη- δεν είναι τυχαία. Μετά από μία μακρά περίοδο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, η οποία συνεχίζεται με αφορμή κάθε πτυχή της επικαιρότητας, το Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές ότι επενδύει και πάλι σε αυτό, που γνωρίζει να κάνει καλά, την παρουσίαση ενός συγκεκριμένου σχεδίου για την επόμενη ημέρα, επιδιώκοντας την ευθεία σύγκριση με τις πολιτικές δυνάμεις, που βρίσκονται απέναντί του.
Η οικονομία και οι μεταρρυθμίσεις είναι, άλλωστε, “προνομιακοί” τομείς για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα ειπώθηκαν μπροστά στις κάμερες κατά τη συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος διέκρινε την Ελλάδα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης και επαίνεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τα επιτεύγματά του.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τη συνάντηση για να στείλει δύο σαφή μηνύματα. Πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση είναι ισχυρή. Δεύτερον, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και να συμμορφωθεί με τις δημοσιονομικές της υποχρεώσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο και κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, εντάσσεται και η επιλογή του οικονομικού επιτελείου, να προαναγγείλει σειρά μόνιμων παρεμβάσεων για το 2025, ύψους 870 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών, η αύξηση συντάξεων και το 2025, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματικών, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών και η μονιμοποίηση της απαλλαγής των αγροτών από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
Σε αυτό το πλαίσιο και κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, εντάσσεται και η επιλογή του οικονομικού επιτελείου, να προαναγγείλει σειρά μόνιμων παρεμβάσεων για το 2025, ύψους 870 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών, η αύξηση συντάξεων και το 2025, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματικών, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών και η μονιμοποίηση της απαλλαγής των αγροτών από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
Με αυτές τις ανακοινώσεις, η κυβέρνηση κατάφερε να στοχεύσει σε αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για τους πολίτες – τις οικονομικές προοπτικές – και να σηματοδοτήσει τις προθέσεις της για την επόμενη ημέρα. Με άλλα λόγια, όταν η πολιτική σταθερότητα διακυβεύεται στην κάλπη, διαμορφώνεται και το δίλημμα της αποκατάστασης ή μη της στήριξης των ψηφοφόρων προς την κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει η κυβερνητική πλειοψηφία να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ακόμη κι αν αυτές καταγράφουν απώλειες για τη Νέα Δημοκρατία, υπάρχουν δύο στοιχεία, που μετατρέπονται αυτόματα σε «ατού» για την κυβέρνηση. Το πρώτο, που αποτυπώθηκε ευκρινώς στη δημοσκόπηση της Alco, είναι ότι το 44% των ερωτηθέντων απαντά ότι δεν υπάρχει άλλο κόμμα, που αυτή τη στιγμή, να αποτελεί εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Ποσοστό, που ξεπερνά τα ποσοστά τόσο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η παρουσίαση στους πολίτες μιας συγκροτημένης κυβερνητικής πρότασης με συγκεκριμένη αναφορά στην οικονομία και στις μεταρρυθμίσεις που έρχονται θα ενίσχυε ακριβώς αυτό το στοιχείο. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση επικρίνει την αντιπολίτευση ότι δεν έχει σχέδιο, ενώ οι πολίτες ουσιαστικά κρίνουν την αντιπολίτευση ως ανίκανη να κυβερνήσει.
Το δεύτερο στοιχείο των πρόσφατων δημοσκοπήσεων είναι ότι το 41% των αναποφάσιστων ψήφισε Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου. Αυτό είναι ένα γεγονός που δείχνει ότι οι καταγεγραμμένες διαρροές δεν έχουν απορροφηθεί κυκλικά από άλλα κόμματα, ούτε προς το κέντρο ούτε προς τα δεξιά. Επομένως, η κυβέρνηση έχει μια αρκετά μεγάλη “δεξαμενή” ψηφοφόρων για να τους πείσει εκ νέου να την εμπιστευτούν στις ερχόμενες εκλογές.
Είναι προφανές ότι οι δημοσκοπήσεις αντανακλούν ένα υπαρκτό αδιέξοδο, τρόπο τινά, των πολιτών, που η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει σε πλεονέκτημα για την ίδια.
Το δίλημμα της κάλπης αναμένεται να υπογραμμιστεί από τον πρωθυπουργό κατά την περιοδεία του σε όλη την Ελλάδα, ζητώντας από τους ψηφοφόρους να μην διαταράξουν την πορεία της χώρας και να μην θέσουν σε κίνδυνο όσα έχουν επιτευχθεί, κυρίως στην οικονομία, ενόψει της ευρωκάλπης.
Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά πως με τη στρατηγική αυτή ο Πρωθυπουργός απευθύνεται για άλλη μια φορά στους πολίτες του μεσαίου χώρου και καθιστά σαφές ότι η επιλογή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και η αποδυνάμωση της κυβέρνησης μπορεί να δημιουργήσουν ένα αρνητικό πολιτικό κλίμα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας