Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, ενώ αποδέχτηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος της Ουκρανίας να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ειρήνης που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Ελβετία.
ΝΔ: Κωδικός “επαναπατρισμός ψηφοφόρων”
Όλες οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν, ως φωτογραφίες της συγκυρίας, όχι μόνο το περιβάλλον πίεσης για την κυβέρνηση δύο μήνες πριν από την εκλογική αναμέτρηση αλλά επιπλέον την έντονη και προς/από πολλαπλές κατευθύνσεις κινητικότητα εντός του κομματικού συστήματος. Από τις αρχές του 2024 μέχρι σήμερα η Νέα Δημοκρατία καταγράφει σταθερά απώλειες στην πρόθεση ψήφου (της τάξης των τριών – πέντε μονάδων, ανάλογα με την εταιρεία μετρήσεων) και διαπιστώνει απευθείας ροές προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, προς τα αριστερά, κυρίως το ΠΑΣΟΚ και στα χαμηλότερα της δεξιάς πολυκατοικίας, κυρίως στην Ελληνική Λύση. Το κλισέ περί χαλαρής κάλπης δεν αντιμετωπίζεται “χαλαρά” από τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη – το μαρτυρά το επίμονο αίτημά του να μείνουν έξω από τις ευρωεκλογές «πειράματα» και «αδράνεια». Αντιμετωπίζεται ως «νάρκη» που πρέπει να απενεργοποιηθεί, ώστε η ΝΔ να γλιτώσει από καλοκαιρινά, πολιτικά συμπεράσματα που μπορεί να της προκαλέσουν αμηχανία έως κλυδωνισμούς.
Με την έναρξη της εκλογικής κούρσας, ο κ. Μητσοτάκης θέλει ουσιαστικά να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό εμπόδιο -μια τάση που σήμερα ενισχύεται στις δημοσκοπήσεις- την “ψήφο διαμαρτυρίας”. Αν και η κυβερνητική ικανότητα της χώρας δεν θα κριθεί στις 9 Ιουνίου, όλα τα κομματικά επιτελεία μιλούν για μια σημαντική εθνική κάλπη που θα ολοκληρώσει μια σειρά “μαχών”, οι οποίες ξεκίνησαν τον Μάιο του 2023. Με δεδομένο ότι η απάντηση του κ. Μητσοτάκη στο αίτημα του Στέφανου Κατσελάκη για πρόωρες εκλογές ήταν ότι η εθνική κάλπη θα στηθεί “στο τέλος μιας τετραετίας”, δηλαδή μέχρι το 2027, καθ’ οδόν προς την 9η Ιουνίου που θα αποτυπώσει τις δυναμικές στην αντιπολίτευση και το βάθος της φθοράς της κυβέρνησης, Μαξίμου και Πειραιώς απευθύνονται εμφατικά σε τρία ακροατήρια της δυσαρέσκειας. Σε εκείνα, δηλαδή, που φλερτάρουν με τη… χαλαρότητα είτε με μία ψήφο-«μάθημα» στην κυβέρνηση είτε με τη μη προσέλευσή τους στο εκλογικό παραβάν. Αυτά τα ακροατήρια παλεύουν οι κυβερνώντες να πείσουν ότι εσφαλμένα δεν θεωρούν την επικείμενη «μάχη» εξίσου κρίσιμη με τις εθνικές εκλογές, παρά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να δει ψήφο απόρριψης από τα δεξιά. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, η ΝΔ μετρά απώλειες όσον αφορά τη συσπείρωση της εκλογικής βάσης της (61%) και οι Κυριάκος Βελόπουλος, Δημήτρης Νάσιος και ξ κυρία Αφροδίτη Λατινοπούλου εισπράττουν διαρροές περί το 12%. Το γεγονός ότι ο εκλογικός σχεδιασμός της Νέας Δημοκρατίας επικεντρώνεται στον βορρά, όπου εμφανίζεται ενισχυμένος ο “δεξιός λαϊκισμός”, και ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε έναν νέο διαχωρισμό ανάμεσα στον “υπεύθυνο πατριωτισμό” και τον “ψευτοπατριωτισμό”, αυτή η εξέλιξη δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν. Ευθέως απευθύνθηκε σε όσους κοιτάζουν δεξιότερα, ετοιμάζοντας μήνυμα στη ΝΔ με αναφορές στα εξοπλιστικά, στη φύλαξη των συνόρων, στη συμβολική απόφαση, όπως ανακοίνωσε, να μείνει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη το αντιτορπιλικό «Βέλος».
Το σχόλιο σας