Διεθνή

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή – Διεθνής διπλωματικός πυρετός

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή – Διεθνής διπλωματικός πυρετός

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Διπλωματική κινητοποίηση για να μη χτυπήσει η Τεχεράνη το Ισραήλ.

Εν μέσω ανησυχιών, από την 1η Απριλίου, για ενδεχόμενη επίθεση αντιποίνων του Ιράν κατά του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ξεκαθαρίζει από την αεροπορική βάση Τελ Νοφ πως «όποιος μας κάνει κακό, θα ανταποδώσουμε», ενώ υπογραμμίζει ότι «είμαστε προετοιμασμένοι να καλύψουμε όλες τις ανάγκες ασφαλείας του κράτους του Ισραήλ, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά».

Την ίδια στιγμή, έτοιμες να υπερασπιστούν τη χώρα και να απαντήσουν σε επίθεση της Τεχεράνης κατά του Ισραήλ τονίζουν πως είναι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF). Όπως σχολίασε, μάλιστα, ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι, «μία επίθεση από το ιρανικό έδαφος θα ήταν σαφής απόδειξη των ιρανικών προθέσεων να κλιμακώσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τους πληρεξούσιούς τους».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο Ισραήλ. Ο Μπάιντεν επαναβεβαίωσε ότι “η “δέσμευση” της Ουάσινγκτον για την ασφάλεια του Ισραήλ απέναντι στις απειλές του Ιράν και των συμμάχων του είναι ακλόνητη”, προσθέτοντας ότι “θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε την ασφάλεια του Ισραήλ”.

Για τους ειδικούς, είναι θέμα χρόνου να αντιδράσει η Τεχεράνη στην καταδίκη από το Ισραήλ της επίθεσης στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό πριν από δώδεκα ημέρες.

Ωστόσο, ο ισχυρότερος σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, γνωρίζει ότι μια ιρανική επίθεση θα ήταν μια σοβαρή κίνηση κλιμάκωσης σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο που διεξάγεται με πολέμους δι’ αντιπροσώπων και επιθέσεις σε τρίτες χώρες όπως ο Λίβανος και η Συρία.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αποτρέψει την Τεχεράνη από αντίποινα, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να μετατρέψει τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Γάζα σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση που θα μπορούσε να εμπλέξει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έχει ήδη συνομιλήσει με ομολόγους του στην Κίνα, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και την Ευρώπη, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, ξεκαθαρίζοντας ότι “η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός” και προτρέποντας το Ιράν να “μην κλιμακώσει τη σύγκρουση με το Ισραήλ”. να το ενθαρρύνει να μην κλιμακώσει την αντιπαράθεση και να χαλαρώσει την ένταση.

Ήδη στο Ισραήλ, ο στρατηγός Μάικλ Έρικ Κουρίλα, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (Centcom), συναντήθηκε με ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους και τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.

Παράλληλα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν είχε συνομιλίες με τους ομολόγους του στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ και την Τουρκία, επισκέφθηκε τη Συρία και τη Δαμασκό και, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο Guardian, επισκέφθηκε χώρες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως διαμεσολαβητές με τις ΗΠΑ. και επισκέφθηκε επίσης το Ομάν. Σύμφωνα με το Reuters, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρισκόταν στην πρωτεύουσα Μουσκάτ, δήλωσε πως η Τεχεράνη δεν θα ενεργήσει βιαστικά και θα απαντήσει με τρόπο που θα αποφύγει τη σοβαρή κλιμάκωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments