Πώς η Κίνα επιχείρησε να παρέμβει στις καναδικές εκλογές
Πηγή Φωτογραφίας: POOL | Συντελεστές: REUTERS Πνευματικά δικαιώματα: FRED DUFOUR
Η Κίνα παρενέβη «κρυφά και παραπλανητικά» στις εθνικές εκλογές του Καναδά το 2019 και το 2021, επιδιώκοντας να υποστηρίξει υποψηφίους που ευνοούν τα στρατηγικά συμφέροντα του Πεκίνου, σύμφωνα με τις καναδικές υπηρεσίες πληροφοριών (CSIS). Οι ενέργειες του Πεκίνου είχαν στόχο να αποθαρρύνουν τους Καναδούς, ιδίως τους πολίτες κινεζικής καταγωγής, από το να ψηφίσουν το Συντηρητικό Κόμμα, καθώς θεωρούσε ότι είχε αντικινεζική στάση, ανέφερε η καναδική Υπηρεσία Πληροφοριών Ασφαλείας στην ενημέρωση του Τζάστιν Τριντό τον Φεβρουάριο του 2023, όπως ανέφερε η Washington Post.
Η Κίνα πέτυχε το αποτέλεσμα που ήθελε το 2021 –την επανεκλογή του Τριντό με κυβέρνηση μειοψηφίας–, αλλά αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών και της εθνικής ασφαλείας δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι προσπάθειες του Πεκίνου επηρέασαν τις εκλογές. Η CSIS ετοίμασε το έγγραφο για το γραφείο του πρωθυπουργού, όταν καναδικά ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρθηκαν πέρυσι σε ισχυρισμούς ότι η Κίνα επεδίωξε να παρέμβει στις εκλογές. Τώρα οι ισχυρισμοί αυτοί βρίσκονται στο επίκεντρο δημόσιας έρευνας στην Οτάβα.
Ο Τρiντό, ο οποίος αντιστάθηκε επί μακρόν στις πιέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ξεκινήσει δημόσια έρευνα, υπερασπίστηκε την απάντηση της κυβέρνησής του στην απειλή ξένης ανάμειξης ενώπιον της δικαστού του Εφετείου του Κεμπέκ Μαρί-Ζοσέ Χογκ την Τετάρτη. «Οταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας το 2015, υπήρχαν πολύ λίγοι μηχανισμοί για την αντιμετώπιση της ξένης παρέμβασης» είπε, και στη συνέχεια απαρίθμησε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση της απειλής. «Υπάρχουν πάντα περισσότερα να κάνουμε» τόνισε. Η Χογκ αναμένεται να δημοσιεύσει την τελική της έκθεση τον Δεκέμβριο.
Τι φέρεται να ετοίμαζε η Κίνα; Σε μια απόρρητη έκθεση πληροφοριών του 2021, μια ειδική ομάδα με μέλη από τη CSIS και άλλες υπηρεσίες προσδιόρισε την Κίνα ως τη σημαντικότερη πηγή ξένης παρέμβασης, η οποία δρούσε με «εξελιγμένο, διάχυτο και επίμονο» τρόπο για να στοχεύει πολιτικούς σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης. Η Κίνα, ανέφερε η CSIS, χρησιμοποιεί πληρεξούσιους, κρατικές οντότητες, κινέζους αξιωματούχους και πολίτες στον Καναδά, ειδησεογραφικά πρακτορεία στην κινεζική γλώσσα και «προτροπές ή καταναγκαστικά μέσα» για να επιτύχει τον στόχο της: τη διασφάλιση της εκλογής υποψηφίων που «θεωρείται ότι προωθούν ή τουλάχιστον δεν αντιτίθενται ενεργά» στα συμφέροντα του Πεκίνου. Ορισμένοι στόχοι αγνοούν το ενδιαφέρον της Κίνας γι’ αυτούς, δήλωσε η CSIS. Αλλοι «συνεργάζονται πρόθυμα». Σε μια ξεχωριστή, άκρως απόρρητη έκθεση πληροφοριών, το 2021, οι υπηρεσίες ανέφεραν ότι διάφορα άρθρα σε κινεζόφωνα ειδησεογραφικά πρακτορεία και στο WeChat περιείχαν ψευδείς ισχυρισμούς για τους υποψηφίους του Συντηρητικού Κόμματος πριν από τις εκλογές εκείνης της χρονιάς, προκειμένου να αποτρέψουν τους Καναδούς κινεζικής καταγωγής από το να τους ψηφίσουν. Αν και δεν υπήρχαν «σαφείς αποδείξεις» ότι η κινεζική κυβέρνηση κατηύθυνε την εκστρατεία, ανέφερε η CSIS, υπήρχαν «ενδείξεις δυνητικού συντονισμού» μεταξύ των ειδησεογραφικών πρακτορείων κινεζικής γλώσσας στον Καναδά και εκείνων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Ο Εριν Ο’Τουλ, ηγέτης του καναδικού Συντηρητικού Κόμματος στις εκλογές του 2021, έχει καταθέσει ότι πιστεύει πως η εκστρατεία κόστισε στο κόμμα έως και εννέα έδρες. Δεν ήταν «πουθενά αρκετή για να αλλάξει τα αποτελέσματα των εκλογών», είπε, αλλά «καταπάτησε τα δημοκρατικά δικαιώματα». Η έρευνα επικεντρώθηκε επίσης σε έναν αγώνα για την ανάδειξη υποψηφίων του Φιλελεύθερου Κόμματος το 2019 για μια εκλογική περιφέρεια της περιοχής του Τορόντο. Η CSIS ανέφερε το 2020 ότι κινέζοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι «πιθανότατα χειραγώγησαν» εκείνη την αναμέτρηση, την οποία κέρδισε ο Χαν Ντονγκ και την ίδια χρονιά εξελέγη βουλευτής. Ο Ντονγκ έχει καταθέσει ότι αναζήτησε την υποστήριξη μαθητών από την Κίνα που φοιτούσαν σε ιδιωτικό λύκειο. Μεταφέρθηκαν με λεωφορείο για να τον ψηφίσουν, αλλά ο ίδιος δήλωσε ότι δεν γνώριζε ποιος ναύλωσε το λεωφορείο. Στην πραγματικότητα, είπε, θυμήθηκε ότι ζήτησε την υποστήριξή τους μόνο αφού η σύζυγός του τού το υπενθύμισε, λίγο πριν από την κατάθεσή του.
Οι ξένοι μαθητές και φοιτητές μπορούν να ψηφίσουν για υποψηφίους στο Φιλελεύθερο Κόμμα, εάν διαμένουν σε εκείνη την εκλογική περιφέρεια. Αλλά σε μια μη διαβαθμισμένη περίληψη των πληροφοριών που είδε η Post οι υπηρεσίες ανέφεραν ότι υπήρχαν ενδείξεις ότι ένας γνωστός πληρεξούσιος πράκτορας της κινεζικής κυβέρνησης παρείχε στους φοιτητές που δεν ζούσαν στην περιφέρεια πλαστά έγγραφα και ότι το κινεζικό προξενείο απείλησε να ανακαλέσει τη φοιτητική τους βίζα ή να τιμωρήσει τα μέλη της οικογένειάς τους στην Κίνα εάν δεν ψήφιζαν τον Ντονγκ. Είπαν επίσης ότι ορισμένες από τις πληροφορίες αναφέρθηκαν σε αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών πριν από τις εκλογές, «αλλά αυτές δεν ήταν σταθερά τεκμηριωμένες». Ο Ντονγκ εγκατέλειψε την κοινοβουλευτική ομάδα των Φιλελευθέρων πέρυσι και είναι ανεξάρτητος. Η Κίνα αρνείται εδώ και καιρό ότι παρεμβαίνει στις εκλογές του Καναδά. Ποιος άλλος παρενέβαινε στις εκλογές; Οι εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών που παρουσιάστηκαν στην έρευνα κατονομάζουν την Ινδία ως μια χώρα που παρεμβαίνει «ενεργά», δουλεύοντας μέσω ινδών αξιωματούχων στον Καναδά και επιδιώκοντας να αξιοποιήσει τη μεγάλη κοινότητα της ινδικής διασποράς στη χώρα «για να διαμορφώσει πολιτικά αποτελέσματα υπέρ της».
Οι υπηρεσίες ανέφεραν σε μια μη διαβαθμισμένη περίληψη πληροφοριών ότι η Ινδία επικεντρώθηκε σε έναν μικρό αριθμό περιφερειών στις εκλογές του 2021 και ότι ένας πληρεξούσιος πράκτορας μπορεί να παρείχε κρυφά παράνομη χρηματοδότηση σε φιλο-ινδούς υποψηφίους – ενδεχομένως εν αγνοία τους. Η Ινδία, ανέφεραν οι υπηρεσίες, επικεντρώνεται στην καταστολή της υποστήριξης ενός αυτονομιστικού κινήματος των Σιχ που επιδιώκει να χαράξει ένα ανεξάρτητο κράτος και αντιτίθεται σε καναδούς υποψηφίους που θεωρείται ότι το υποστηρίζουν. Η Υπατη Αρμοστεία της Ινδίας στον Καναδά, το ισοδύναμο μιας πρεσβείας μεταξύ των συναδέλφων μελών της Κοινοπολιτείας, δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας έχει χαρακτηρίσει «αβάσιμους» τους ισχυρισμούς ότι προσπάθησε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις του Καναδά. Ο Τριντό δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων τον Σεπτέμβριο ότι «αξιόπιστοι ισχυρισμοί» αναφέρουν πως πράκτορες της ινδικής κυβέρνησης βρίσκονταν πίσω από τη δολοφονία ενός αυτονομιστή ηγέτη Σιχ στη Βρετανική Κολομβία πέρυσι.
Η Ινδία έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς. Το Πακιστάν κατονομάζεται επίσης στα έγγραφα ως «περιορισμένος» παράγοντας. Οι στόχοι του είναι παρόμοιοι με εκείνους της Ινδίας και της Κίνας: να υποστηρίξει κρυφά υποψηφίους με θέσεις ευνοϊκές για τα συμφέροντά του.
Τι γίνεται με τη Ρωσία; Η Ρωσία διαθέτει «ισχυρή» ικανότητα εξωτερικής παρέμβασης, σύμφωνα με έκθεση των μυστικών υπηρεσιών του Ιουλίου 2021, αλλά δεν είχε την πρόθεση να παρέμβει, επειδή τα κύρια πολιτικά κόμματα του Καναδά είναι σε μεγάλο βαθμό ενωμένα στη στάση τους απέναντι στη Μόσχα. Το Κρεμλίνο δεν είδε κανένα όφελος από την υποστήριξη ενός κόμματος έναντι των άλλων, σημείωσε η Washington Post. Γιατί δεν ειδοποίησαν το κοινό για την υποτιθέμενη ξένη ανάμειξη Το 2019, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέθεσε σε μια ομάδα ανώτερων δημοσίων υπαλλήλων να ειδοποιεί τους υποψηφίους εάν έχουν γίνει στόχος παρέμβασης και να προειδοποιεί το κοινό για τις απειλές κατά της ακεραιότητας των εκλογών. Τα μέλη δήλωσαν στην Επιτροπή ότι δεν προέβησαν σε τέτοιες ανακοινώσεις επειδή καμία από τις πληροφορίες που εξέτασαν δεν πληρούσε το όριο για κοινοποίηση. Υποστήριξαν ότι τα συνολικά αποτελέσματα των ψηφοφοριών δεν τέθηκαν σε κίνδυνο.
Μερικές φορές οι πληροφορίες που τους δόθηκαν βασίζονταν σε μία μόνο πηγή, μη επιβεβαιωμένης ή περιορισμένης αξιοπιστίας. Δεν ήταν επίσης σαφές, είπαν, αν η παραπληροφόρηση εντός και εκτός Διαδικτύου ήταν έργο ξένου παράγοντα. Τι άλλο είπε ο Τριντό; Επαναλαμβάνοντας τη μαρτυρία αρκετών από τους κορυφαίους συμβούλους του αυτή την εβδομάδα, ο καναδός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ορισμένες από τις πληροφορίες που λαμβάνει, μπορεί να χρειάζονται περαιτέρω επιβεβαίωση ή να μην είναι ακριβείς. Ορισμένες από τις πληροφορίες που περιέχονται στις γραπτές εκθέσεις πληροφοριών, είπε, δεν του παραδίδονται προφορικά σε ενημερώσεις. Είπε επίσης ότι έμαθε από τον Τζέρεμι Μπρόουντχερστ, τον διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Φιλελεύθερου Κόμματος, τον Σεπτέμβριο του 2019, ότι η CSIS τον είχε ενημερώσει σχετικά με τις ανησυχίες ότι κινέζοι αξιωματούχοι στον Καναδά «είχαν αναπτύξει σχέδια για να συμμετάσχουν. ενδεχομένως. σε παρεμβάσεις» στην υποψηφιότητα του Ντονγκ με λεωφορεία που θα έφερναν φοιτητές ή κινέζους ομιλητές.
Ο Τριντό δήλωσε ότι ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες, «αλλά οι απαντήσεις δεν ήταν σαφείς» και «δεν αισθάνθηκε ότι υπήρχαν επαρκείς ή αρκετά αξιόπιστες πληροφορίες που θα δικαιολογούσαν αυτό το πολύ σημαντικό βήμα για την απομάκρυνση ενός υποψηφίου» εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Τελικά, παρά τις «προσπάθειες ξένων κρατών να παρέμβουν», είπε ο Τριντό, οι εκλογές του 2019 και του 2021 «αποφασίστηκαν από τους Καναδούς».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας