Σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης απειλεί τον Βίκτορ Ορμπαν
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Η συγκάλυψη μιας υπόθεσης παιδεραστίας σε ορφανοτροφείο στο Μπίτσκε, μια πόλη δίπλα στο Φέλκσουτ, ιδιαίτερη πατρίδα του Oρμπαν, έχει μετατραπεί σε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές προκλήσεις για τον μακροβιότερο -και αμφιλεγόμενο- πρωθυπουργό της Ουγγαρίας. Οι κατηγορίες ασκήθηκαν αρχικά εναντίον του επικεφαλής του ιδρύματος, Γιάνος Βασάρχελι, υποστηρικτή του ούγγρου ηγέτη
Οι κάτοικοι της ιδιαίτερης πατρίδας του Βίκτορ Oρμπαν, του Φέλκσουτ, είναι πολύ τυχεροί. Ο ούγγρος ηγέτης έχει «λούσει» το χωριό του με χρήματα. Ομως, η συγκάλυψη ενός σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης σε ένα ορφανοτροφείο στο Μπίτσκε, μια διπλανή πόλη, έχει μετατραπεί σε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές προκλήσεις για τον μακροβιότερο πρωθυπουργό της Ουγγαρίας και οδήγησε στην άνοδο ενός εσωτερικού αντιπάλου. Οι κατηγορίες για παιδεραστία ασκήθηκαν πρώτη φορά εναντίον του επικεφαλής του ορφανοτροφείου, Γιάνος Βασάρχελι, το 2011, αλλά τότε οι αρχές αποφάσισαν ότι τα στοιχεία ήταν ανεπαρκή για να ασκηθεί δίωξη. Οπως γράφουν οι Financial Times, o Βασάρχελι είναι μακροχρόνιος και πιστός υποστηρικτής του Ορμπαν.
Είχε εργαστεί με παιδιά επί 25 χρόνια, υπηρετώντας και στο χωριό του Ορμπαν, όπου ο πρωθυπουργός έχει κατασκευάσει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και όπου έχουν ιδρυθεί αθλητικοί σύλλογοι από μέλη της οικογένειας του Ορμπαν. Μετά την αυτοκτονία, το 2016, ενός παιδιού στο ορφανοτροφείο το οποίο διηύθυνε ο Βασάρχελι, ο ίδιος αναγκάστηκε να παραιτηθεί και οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον του. Η δίκη ξεκίνησε το 2017, και τότε ο Εντρε Κόνια, αναπληρωτής διευθυντής στο ορφανοτροφείο του Μπίτσκε, προσπάθησε να πείσει ένα από τα έφηβα θύματα να αποσύρει την κατάθεσή του, σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο της Ουγγαρίας. Ο Κόνια «χρησιμοποίησε την εξουσία του ως αναπληρωτής διευθυντής και ήθελε να βοηθήσει τον Βασάρχελι να αποφύγει την τιμωρία για σεξουαλική επίθεση εναντίον ενός ευάλωτου ανηλίκου, ενώ επίσης απέκρυψε το γεγονός ότι η απόσυρση της κατάθεσης ήταν εξαναγκαστική», είπε το δικαστήριο.
Τελικά και οι δύο άνδρες καταδικάστηκαν σε φυλάκιση. Ο Βασάρχελι εξακολουθεί να εκτίει την οκταετή ποινή του για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου, αλλά ο Κόνια, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για εκφοβισμό μαρτύρων, αφέθηκε ελεύθερος πέρυσι αφού του δόθηκε μυστικά χάρη από την πρόεδρο της χώρας, Κάταλιν Νόβακ, σύμμαχο του Ορμπαν. Αυτή η κίνηση έβλαψε σοβαρά τη φήμη του ίδιου του πρωθυπουργού και του δεξιού κόμματός του, Φίντες, ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον ερχόμενο Ιούνιο. Τροφοδοτούσε επίσης τη δημοτικότητα ενός κινήματος που προέρχεται από τις τάξεις του Φίντες.
Ενας δικηγόρος ανακάλυψε τη χάρη τυχαία σε ένα δικαστικό περιοδικό τον Φεβρουάριο και την έστειλε στα τοπικά ΜΜΕ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT. Λίγο αργότερα, η Νόβακ παραιτήθηκε λόγω της υπόθεσης, όπως και η Γιούντιτ Βάργκα, επίσης σύμμαχος του Ορμπαν και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης που απέσυρε και την υποψηφιότητά της ως επικεφαλής υποψήφια του Φίντες στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την ημέρα που παραιτήθηκε η Βάργκα, ο Πέτερ Μάγκιαρ, ο πρώην σύζυγός της, ξεκίνησε μια εκστρατεία κάθαρσης ενάντια σε αυτό που αποκαλεί «υποκρισία του κατεστημένου του Φίντες». Πρώην διπλωμάτης και στέλεχος εταιρειών, ο Μάγκιαρ προέρχεται από την ίδια ελίτ που τώρα κατηγορεί: «Ούτε ένα λεπτό ακόμη δεν θέλω να συμμετάσχω σε ένα σύστημα όπου οι πραγματικοί ένοχοι κρύβονται πίσω από τις γυναικείες φούστες», έγραψε στο Facebook αναφερόμενος στην πτώση των δύο γυναικών.
Εκτοτε έχει συνεπάρει τους ούγγρους ψηφοφόρους, με δεκάδες χιλιάδες να βγαίνουν στους δρόμους της Βουδαπέστης την περασμένη εβδομάδα για να του δείξουν την υποστήριξή τους. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του, που έχει μόλις δημιουργηθεί, θα μπορούσε να γίνει το τρίτο μεγαλύτερο, να ξεπεράσει το Φίντες στις επερχόμενες εκλογές και να φέρει τον Μάγκιαρ στη θέση ενός πολύ σοβαρού υποψηφίου στις γενικές εκλογές που θα γίνουν σε δύο χρόνια. Ο Μάγκιαρ είπε στους Financial Times τον περασμένο μήνα ότι η πρώην σύζυγός του και η πρόεδρος θυσιάστηκαν για να «προστατεύσουν τον πρωθυπουργό, με οποιοδήποτε κόστος, από τις αρνητικές επιπτώσεις του σκανδάλου». Εκπρόσωπος του Ορμπαν χαρακτήρισε την εκστρατεία του Μάγκιαρ «μια απελπισμένη κίνηση ενός ανθρώπου σε απελπιστική κατάσταση» και είπε ότι η κυβέρνηση θα τον αγνοήσει. Εκτοτε, διέρρευσε στα ΜΜΕ μια αστυνομική αναφορά σχετικά με μια υποτιθέμενη ενδοοικογενειακή διαμάχη μεταξύ του Μάγκιαρ και της Βάργκα, που χρονολογείται από το 2021. Η Βάργκα επιβεβαίωσε την πίστη της στον Ορμπαν, κατηγορώντας τον Μάγκιαρ για λεκτική βία.
Ο Μάγκιαρ δεν αμφισβήτησε τους καβγάδες τους, αλλά αρνήθηκε ότι εμπλέκεται σε βία. Στο Μπίτσκε, ορισμένοι ντόπιοι φαίνονται βέβαιοι για το ποιος ζήτησε τη χάρη: «Μπορεί ποτέ να μην μάθουμε ποιος είπε στην πρόεδρο να υπογράψει τη χάρη, αλλά είμαστε σίγουροι ότι δεν ήταν δική της ιδέα», είπε ο Ζολτ Γιόζα, ιδιοκτήτης της τοπικής παμπ. Ενώ ο πρωθυπουργός καταδίκασε τα γεγονότα στο Μπίτσκε ως «απλώς απαράδεκτα» και κάτι που «δεν μπορεί να συμβαίνει σε μια αξιοπρεπή χώρα όπως η Ουγγαρία», ούτε ο ίδιος ούτε το κόμμα του έχουν εξηγήσει τους λόγους της χάρης. Σύμφωνα με τους FT, μια δημοσκόπηση του περασμένου Μαρτίου, από την εταιρεία Medián, δείχνει ότι τα δύο τρίτα των Ούγγρων, συμπεριλαμβανομένου του ενός πέμπτου των ψηφοφόρων του Ορμπαν, πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε για τη χάρη και ως εκ τούτου είναι υπεύθυνος για αυτήν. Αν και είναι ακόμα πολύ μπροστά από άλλα κόμματα, το Φίντες έχει χάσει περισσότερο από το 10% των υποστηρικτών του, είπε η Medián. Στο Μπίτσκε, όπου ο πρωθυπουργός κάνει συχνές εμφανίσεις και πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν προσωπικά την οικογένειά του, το Φίντες «κρατάει». Ορισμένοι υποστηρικτές του Ορμπαν αρνούνται ότι η σεξουαλική κακοποίηση έλαβε χώρα, παρά τις δικαστικές αποφάσεις. Οι ντόπιοι, όμως, θυμούνται τους στενούς δεσμούς μεταξύ του πρωθυπουργού και του Βασαρχέλι και του Κόνια.
Τα ουγγρικά ΜΜΕ έγραψαν εκτενώς για αυτές τις διασυνδέσεις, τις οποίες επαλήθευσαν οι FT. Ενα παλαιστικό σωματείο που ιδρύθηκε από τον αδελφό του Ορμπαν έκανε τακτικές προπονήσεις στο ορφανοτροφείο, τα ορφανά του Μπίτσκε συμμετείχαν επίσης σε μια ακαδημία ποδοσφαίρου που ίδρυσε ο πρωθυπουργός στη γενέτειρά του, όπου οι Κόνια και Βασαρχέλι συνόδευαν συχνά τα παιδιά. Τα αρχεία των εθνικών εκλογών δείχνουν ότι ο Βασαρχέλι εξελέγη τοπικός σύμβουλος στο Μπίτσκε το 2002 με μία πολιτική ομάδα που είχε την υποστήριξη του Φίντες. Ο Ορμπαν τον υποστήριξε προσωπικά: «Χαίρομαι που έρχομαι εδώ, άλλωστε το Φέλκσουτ βρίσκεται σε μικρή απόσταση», ακούγεται να λέει σε ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. «Φαίνεται ότι βρήκατε πολύ σοβαρούς υποψηφίους, που έχουν κερδίσει τον σεβασμό του κοινού με τη ζωή τους πριν από την πολιτική. Ολοι πρέπει να χτυπήσουν καμιά δεκαριά πόρτες και να πουν στον κόσμο, παρακαλώ να υποστηρίξετε τους υποψηφίους που κάθονται πίσω μου», συνεχίζει. Πίσω του είναι Βασαρχέλι. Το 2016, όταν ο Oρμπαν ήταν στην πρωθυπουργία, πρότεινε τον Βασαρχέλι για τον Ουγγρικό Χάλκινο Σταυρό. Το μετάλλιο δόθηκε πράγματι στον διευθυντή του ορφανοτροφείου «σε αναγνώριση της υποδειγματικής αφοσίωσής του στην εκπαίδευση των μη προνομιούχων παιδιών και την προετοιμασία τους για ανεξάρτητη ζωή».
Η βράβευση έγινε παρά την έκθεση της εισαγγελίας, το 2012, που εξέταζε τα αποδεικτικά στοιχεία κατά του Βασαρχέλι, συμπεριλαμβανομένων των καταγγελιών που είχαν ήδη γίνει από το 2007. Ο Κόνια επέστρεψε στο σπίτι του στο Μπίτσκε όταν βγήκε από τη φυλακή. Οι FT προσπάθησαν αρκετές φορές να του μιλήσουν. Η γυναίκα του, όταν άκουσε την πρώτη ερώτηση, έκλεισε την πόρτα λέγοντας: «Αντίο». «Είναι απλή λέξη, αλλά αυτοί που πρέπει δεν μπορούν και είναι ανάξιοι να την πουν. Οπότε θα το πω για αυτούς: Λυπούμαστε», είπε ο δήμαρχος της Βουδαπέστης Γκεργκέλι Καρατσόνι, του οποίου το γραφείο ήταν υπεύθυνο για το ορφανοτροφείο όταν έγινε η κακοποίηση. Ο Καρατσόνι, πολιτικός της αντιπολίτευσης, εξελέγη αφού οι δράστες φυλακίστηκαν και το ορφανοτροφείο δεν ήταν πλέον στην αρμοδιότητά του, αλλά διέταξε επανεξέταση της υπόθεσης. «Τώρα είναι η ώρα να εδραιωθεί η πολιτική ευθύνη», είπε. Η προηγούμενη δημοτική αρχή της πόλης, υποστηριζόμενη από το Φίντες, είχε λάβει τις πρώτες αναφορές για κακοποιήσεις το 2011, είπε, αλλά χρειάστηκαν άλλα πέντε χρόνια για να απομακρυνθεί ο Βασαρχέλι. «Τέτοια πράγματα δεν πρέπει να ξανασυμβούν ποτέ στην Ουγγαρία», είπε ο Καρατσονί. «Αυτό εξαρτάται από όλους εμάς και πρώτα από όλα από την κυβέρνηση». Πηγή: Protagon.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας