Στουρνάρας: Πιθανές τέσσερις μειώσεις επιτοκίων φέτος [vid]
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Μιλώντας στο Bloomberg από τη Φρανκφούρτη, αφού η ΕΚΤ έδωσε το πλέον ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα αρχίσει να μειώνει τον Ιούνιο τα επιτόκια, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι είναι πιθανές τέσσερις περικοπές φέτος.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να φοβάται να αλλάξει την «υπερβολικά συνετή» στάση της για τα επιτόκια από αυτή της Fed, υποστήριξε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.
Μιλώντας στο Bloomberg από τη Φρανκφούρτη, αφού η ΕΚΤ έδωσε το πλέον ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα αρχίσει να μειώνει τον Ιούνιο τα επιτόκια, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι είναι πιθανές τέσσερις περικοπές φέτος.
«Τώρα είναι ώρα να αποκλίνουμε», είπε ο Στουρνάρας στο Bloomberg. «Οι καταστάσεις στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ είναι εντελώς διαφορετικές. Στις ΗΠΑ, η ζήτηση είναι πολύ ισχυρότερη — κυρίως λόγω της ώθησης που προέρχεται από τον προϋπολογισμό. Δεν το έχουμε αυτό στην Ευρώπη. Και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επηρεάστηκε κυρίως από την πλευρά της προσφοράς – όχι από την πλευρά της ζήτησης, ούτε από τους μισθούς».
Για τον Στουρνάρα, οι αγώνες της οικονομίας της ευρωζώνης καθιστούν πιο επείγουσα μια πιο πολιτική. Παράλληλα, όπως σημειώνει το Bloomberg, εξακολουθεί να οραματίζεται μια λεγόμενη «ήπια προσγείωση», προειδοποιώνταςότι η υπερβολική αναμονή για τη μείωση των επιτοκίων θα θέσει σε κίνδυνο την ήδη αναιμική ανάπτυξη και τον κίνδυνο να πέσει ο πληθωρισμός κάτω από τον στόχο του 2%.
«Βλέπουμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στην Ευρώπη — επίσης στη Γερμανία», είπε ο Στουρνάρας. «Δεν θέλουμε να τα “σκοτώσουμε”». Στο μεταξύ, ο Στουρνάρας θέλει η ΕΚΤ – η οποία κατηγορήθηκε ότι κινείται πολύ αργά καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε – να αρχίσει να αναλαμβάνει δράση.
«Τον περασμένο Σεπτέμβριο αυξήθηκαν τα επιτόκια ως ασφάλιση έναντι του υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού», είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η αύξηση των μισθών θα συνεχίσει να μετριάζεται. «Τώρα ισχύει το αντίστροφο. Υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να πέσει πολύ κάτω από τον στόχο του 2%. Τώρα χρειαζόμαστε μια ασφάλεια για να μην μείνουμε πίσω από την καμπύλη».
Το σχόλιο σας