Άδωνις: Προσελκύουμε την καινοτομία στο φάρμακο [vid]
Πηγή Φωτογραφίας: 9ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ / 3η ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ/EUROKINISSI)
Στην προσέλκυση της καινοτομίας στο χώρο του φαρμάκου επέμεινε ιδιαίτερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο 9 ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως «η άσκηση φαρμακευτικής πολιτικής είναι από τη φύση της πολύ δύσκολη. Η γήρανση του πληθυσμού και η ραγδαία ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης και της παραγωγής καινοτόμων φαρμάκων και θεραπειών καθιστούν τη φαρμακευτική πολιτική ακόμη δυσκολότερη. Στα πλαίσια αυτά, πρέπει να βρούμε τον ανάλογο χώρο για την προσέλκυση της καινοτομίας με τη μεταφορά θεραπειών σε φθηνότερα φάρμακα στο μεγαλύτερο δυνατό εύρος».
«Η βασική μου αποστολή στο υπουργείο Υγείας είναι να μπορέσω να επιτύχω αυτό το πράγμα, γιατί το 2023 από πλευράς clawback ήταν μια πολύ κακή χρονιά», συνέχισε ο Άδωνις και πρόσθεσε: «Έπαιξαν ρόλο οι εθνικές εκλογές, οι οποίες χαλάρωσαν το σύστημα. Ξεκινήσαμε με εντολή του πρωθυπουργού τη δρομολόγηση ορισμένων δύσκολων αποφάσεων. Για παράδειγμα, φτιάξαμε μηχανισμό, ο οποίος δίνει αύξηση στα φθηνά φάρμακα. Αυτό έγινε γιατί ακούμε συνεχώς για τις ελλείψεις φαρμάκων. Το 90% των ελλείψεων φαρμάκων είναι στην κατηγορία 10 – 15 ευρώ και δεν συμφέρει να πουλάει μια βιομηχανία στην Ελλάδα. Είναι δύσκολο σε μια χώρα που έχει μια τόσο μεγάλη αριστερή νοοτροπία να εξηγήσει κανείς πως να πουλάει μια βιομηχανία χωρίς κέρδος δεν βγάζει νόημα. Η βιομηχανία πρέπει να βγάζει κέρδη. Άρα, φτιάχνουμε ένα περιβάλλον, στο οποίο εξασφαλίζουμε ένα minimum κερδών για τις βιομηχανίες. Ακούω διάφορα τσιτάτα στη Βουλή από την αντιπολίτευση, σύμφωνα με τα οποία η υγεία είναι ένα αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα κ.λπ. Αν είναι έτσι, οι γιατροί θα εργάζονται δωρεάν, οι χειρουργοί θα δουλεύουν δωρεάν, τα νοσοκομεία θα δουλεύουν τζάμπα κ.ο.κ.».
9ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ / 3η ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ/EUROKINISSI) «Όμως», κατέληξε ο υπουργός Υγείας, «πρέπει να φτιάξουμε ένα περιβάλλον, στο οποίο, σε πλαίσια λογικά, θα μπορεί κάθε εταιρεία θα γνωρίζει τι κύκλο εργασιών θα έχει σε ένα χρονικό διάστημα, τι κέρδη θα μπορεί να έχει σε αυτό το διάστημα και ποιες αποφάσεις πρέπει να λάβει για να έχει αυτά τα κέρδη μέσα σε αυτό το διάστημα. Επειδή είναι αδιανόητο για μένα να πιστέψω πως ένας υπουργός Υγείας αδιαφορεί για τα καινοτόμα φάρμακα. Έβαλα 400 καινοτόμα φάρμακα στην προηγούμενη θητεία μου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το 2024, ο στόχος μας είναι να πάμε σε έναν πιο εξελιγμένο τρόπο εφαρμογής του clawback, με περισσότερους χώρους «κλειστού προϋπολογισμού» για τα καινοτόμα φάρμακα, τα οποία πρέπει να έχουν ένα δικό τους προϋπολογισμό. Έτσι, οι εταιρείες που εισάγουν σε αυτό το χώρο θα ξέρουν περίπου ποιες θα είναι οι επιστροφές τους. Το περιβάλλον πρέπει να γίνει συμβιωτικό για όλους. Δεν έχω την παραμικρή διάθεση να ευνοήσω τον έναν σε βάρος του άλλου. Να κάνουμε την πιο διαφανή και δίκαιη μοιρασιά αυτής της δαπάνης. Αν μια θεραπεία γίνεται με φθηνότερο φάρμακο, πρέπει να κατευθύνουμε τη θεραπεία στο πιο φθηνό φάρμακο. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργείται χώρος για να παίρνουμε και το πιο ακριβό φάρμακο για αυτόν που το χρειάζεται», κατέληξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας