Η “συνομιλία” των Τσίπρα, Τσακαλώτου, Βαρουφάκη με τον Σόιμπλε
Πηγή Φωτογραφίας: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ ΙΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ (EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
Η πολιτική σταδιοδρομία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διήρκεσε πάνω από μισό αιώνα, κι όμως μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες σελίδες των απομνημονευμάτων του αφορούν την ελληνική κρίση. Με αφορμή το βιβλίο «Αναμνήσεις. Η ζωή μου στην πολιτική» τρεις πρωταγωνιστές του 2015, του έτους «δραματοποίησης» της ελληνικής κρίσης χρέους, τοποθετήθηκαν για το περιεχόμενο των απομνημονευμάτων του αποθανόντος πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.
Πώς αποτίμησαν Αλέξης Τσίπρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάνης Βαρουφάκης τις αναφορές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη μεταξύ τους σχέση, σε δημόσιες παρεμβάσεις που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες;
Τσίπρας: «Είχε εμμονή με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ»
Ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Πέμπτη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών υποστήριξε ότι «ο Σόιμπλε είχε μια εμμονή με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ». Σύμφωνα με τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας «είχε ρίξει όλο το βάρος εκεί, για να κρύψει δικά του λάθη. Η Ελλάδα ήταν ένα μέρος της κρίσης χρέους της Ευρώπης».
Πάντως, αναγνώρισε «το θάρρος που είχε ο Σόιμπλε» στα απομνημονεύματά του να πει κάποια πράγματα με το όνομά τους. «Αυτό που οι εγχώριοι υποστηρικτές του Σόιμπλε ονόμασαν “κωλοτούμπα” στο δημοψήφισμα, ο ίδιος το καταγράφει ως έναν αξιοπρόσεκτο ελιγμό που στερέωσε τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Σημειώνεται ότι στα απομνημονεύματα του Σόιμπλε, εκτός από αναφορές στη γνωριμία και τις διαφωνίες μεταξύ των δύο ανδρών, υπάρχει και η αναγνώριση του άλλοτε κραταιού άνδρα του γερμανικού υπ. Οικονομικών ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τον συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015, «πέτυχε αξιοσημείωτα πράγματα που επέτρεψαν στην επόμενη κυβέρνηση να σταθεροποιήσει περαιτέρω την Ελλάδα. Κι αυτό αξίζει να αναγνωριστεί».
Τσακαλώτος: «Τα δύο λάθη του Σόιμπλε»
Τη δική του ερμηνεία πάνω στα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015, αλλά και της περιόδου όπου διατέλεσε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, με αφορμή την κυκλοφορία των απομνημονευμάτων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Καλό δεν μου κάνει για το αριστερό μου προφίλ», σχολίασε χιουμοριστικά ο κ. Τσακαλώτος, όταν αναφέρθηκε από τους δημοσιογράφους ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε αποτιμήσει θετικά τον δικό του ρόλου στην ελληνική κρίση. Σημειώνεται ότι ο κ. Τσακαλώτος χαρακτηρίζεται στα απομνημονεύματα ως «σοβαρός και προσωπικά αξιόπιστος».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν βουλευτής της Νέας Αριστεράς επισήμανε ότι το «κομπλιμέντο» του Σόιμπλε προς τον ίδιο αφορούσε το γεγονός ότι, όπως είπε, «προσπάθησα μέσα στο Eurogroup να αλλάξω τα πράγματα υπέρ της Ελλάδας». Ο κ. Τσακαλώτος, πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «δεν θα έχει καλή υστεροφημία» και ότι, παρά το γεγονός ότι ήταν ευρωπαϊστής, έκανε δύο λάθη: «Ηθελε πολιτική εμβάθυνση και ενότητα, αλλά χωρίς όλες τις χώρες. Και έκανε το μεγάλο λάθος –το οποίο συνεχίζεται– η Γερμανία να θεωρεί ότι η Ευρώπη είναι σαν τη Γερμανία, αλλά μεγαλύτερη. Δεν είναι έτσι», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος στην ίδια συνέντευξη άσκησε δριμεία κριτική και στον Γιάνη Βαρουφάκη, προκάτοχό του στο υπ. Οικονομικών το 2015.
Βαρουφάκης: «Πιστός στο διακύβευμα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος»
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών το πρώτο εξάμηνο του 2015 και επικεφαλής σήμερα του ΜέΡΑ 25, επέλεξε να σχολιάσει τα απομνημονεύματα Σόιμπλε γράφοντας σε άρθρο του στην «ΕΦΣΥΝ» ότι «το μόνο ενδιαφέρον όσον αφορά τα απομνημονεύματα του Β. Σόιμπλε είναι ότι στερούνται ενδιαφέροντος, ακριβώς επειδή αυτό θέλησε ο ίδιος». Ο κ. Βαρουφάκης επί της ουσίας υποστηρίζει ότι «ακόμη και από τον τάφο» ο Σόιμπλε μένει πιστός στο αφήγημα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, παρά το γεγονός ότι –σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη– είχε σημαντικές διαφωνίες και δυσμενείς σχέσεις με την Ανγκελα Μέρκελ.
Το ερώτημα δεν είναι αν ο Σόιμπλε ή η Μέρκελ είχαν δίκιο, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη. «Το ερώτημα είναι άλλο: Πώς καταφέρνουν οι πολιτικοί που υπηρετούν το κατεστημένο να συμπεριφέρονται δημόσια με αλληλεγγύη και συντροφικότητα που, κανείς θα πίστευε, εκφράζουν το ήθος της Αριστεράς;».
Σημειώνεται ότι η σχέση των δύο ανδρών ήταν εκρηκτική από την πρώτη στιγμή: «Η πρώτη του εμφάνιση στο Eurogroup, κατά την οποία εν είδει πανεπιστημιακής διάλεξης μας εξήγησε πόσο ανίδεοι είμαστε όλοι, διέλυσε εξαρχής οποιαδήποτε καλή διάθεση», αναφέρει στο βιβλίο του ο Γερμανός πολιτικός.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας