Μητσοτάκης στην Πολωνία: «Να υπερασπιστούμε τα σύνορά μάς, τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά»
Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot//«Συζητήσαμε για το μεταναστευτικό, πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα σύνορα μας και έχουμε κάνει πρόοδο σε αυτό το θέμα. Πρέπει να αποφασίζουμε εμείς και όχι οι διακινητές», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης
Τα θέματα του μεταναστευτικού και της κοινής ευρωπαϊκής Άμυνας κυριάρχησαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ στη Βαρσοβία, μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες.
«Συζητήσαμε για το μεταναστευτικό, πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα σύνορα μας και έχουμε κάνει πρόοδο σε αυτό το θέμα. Πρέπει να αποφασίζουμε εμείς και όχι οι διακινητές», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Πρέπει να βρούμε νέους δρόμους συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο στα αμυντικά ζητήματα. Ένα Ταμείο για την κοινή ασφάλεια πρέπει να αρχίσει τώρα», τόνισε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Η αρχική τοποθέτηση του Κυρ. Μητσοτάκη:
«Σε ευχαριστώ για την υποδοχή. Έχω και πολύ προσωπικούς λόγους να είμαι χαρούμενος που έρχομαι εδώ καθώς η σύζυγός μου κατάγεται από την Πολωνία.
Δώσαμε έμφαση στην Ουκρανία, με τον αντίκτυπο στην Πολωνία να είναι μεγάλος. Είπα και στον κ. Τουσκ και στον Ζελένσκι πως θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, στρατιωτικά και οικονομικά. Επίσης, συζητήσαμε για το μεταναστευτικό, πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα σύνορα μας και έχουμε κάνει πρόοδο σε αυτό το θέμα. Πρέπει να αποφασίζουμε εμείς και όχι οι διακινητές.
Ανταλλάξαμε εμπειρίες για το μεταναστευτικό και όσον αφορά τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις, συζητήσαμε χθες για την ατζέντα, όπως την άμυνα και την ασφάλεια, καθώς και οι δυο χώρες ξοδεύουν πολλά, πάνω από το 2% του προϋπολογισμού τους. Πρέπει να συζητηθεί μετά τις ευρωεκλογές.
Ανήκουμε στην ίδια πολιτική οικογένεια και συμφωνούμε σε θέματα αγροτικά και ανταγωνιστικότητας και στην πράσινη μετάβαση, χωρίς όμως να απειληθούν οι αγρότες μας. Αν υπάρξουν αλλαγές στην ΚΑΠ, πρέπει να συμφωνήσουμε.
Είμαστε ευγνώμονες στους Πολωνούς πυροσβέστες και επεξεργαζόμαστε έναν μηχανισμό για μόνιμη παρουσία τους, είναι έμπρακτο παράδειγμα αλληλεγγύης. Έχουμε πολλά να πούμε και για τα οικονομικά, καθώς 1,3 εκατ, τουρίστες Πολωνοί έρχονται στην Ελλάδα και απευθύνω κάλεσμα να ξαναέρθουν», είπε ο πρωθυπουργός στην αρχική του τοποθέτηση.
«Η ΕΕ έχει υπάρξει ιδιαιτέρως ενωμένη στη στήριξη στην Ουκρανία κάτι που δεν περίμενε η Ρωσία. Οι κυρώσεις θα πρέπει να παρακολουθούνται και να διερευνηθεί αν υπάρχουν χώρες που παραβιάζουν και στηρίζουν τη Ρωσία. Στηρίζουμε την ιδέα να χρησιμοποιήσουμε τα ρωσικά assets των τραπεζών, αρκεί να είναι νομικά διασφαλισμένο», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης για τη Ρωσία.
Για την άμυνα στην ΕΕ: Έχετε δίκιο που σημειώνετε πως έχουμε νωπή λαϊκή εντολή για μεταρρυθμίσιεις και έχουμε συζητήσει για την άμυνα και πρέπει να βρούμε νέους δρόμους συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ένα Ταμείο για την κοινή ασφάλεια πρέπει να αρχίσει τώρα. Η αντιπυραυλική άμυνα είναι επείγουσα και χρειαζόμαστε εμβληματικά προγράμματα. Όταν η τελευταία πυξίδα έγινε το 2019 κανείς δεν πίστευε πως στην Ευρώπη θα γινόταν πόλεμος, επομένως οι προκλήσεις είναι νέες».
Τουσκ: Οι δυο χώρες έχουμε σοβαρούς λόγους να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση «Έχουμε πολλές κοινές εμπειρίες και ήθελα να σημειώσω ότι για πολλούς λόγους, για μια εγγύτητα απόψεων, μία εγγύτητα νοοτροπιών, η συνεργασία μας με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη είναι πάντα εξαιρετική. Μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον και αυτό έχει μεγάλη σημασία, δεδομένης της σημασίας της Ελλάδος» τόνισε με τη σειρά του ο Πολωνός πρωθυπουργός στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεών του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βαρσοβία.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «θα προσπαθήσουμε να έχουμε θετική επιρροή στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών στρατηγικών όσον αφορά την ασφάλεια, τη μετανάστευση. Και θέλω να αναφέρω ότι είναι κάτι που συζητήσαμε επί μακρόν σήμερα ότι θα ανταλλάσσουμε πρακτικές εμπειρίες όσον αφορά την αποτελεσματική προστασία των συνόρων ενάντια στην παράτυπη μετανάστευση. Και οι δύο χώρες έχουν σοβαρούς λόγους για να αντιμετωπίσουν την παράνομη μετανάστευση. Φυσικά τα προβλήματα διαφέρουν λόγω της διαφορετικής γεωγραφικής θέσης και των γειτόνων, αλλά οι θέσεις μας είναι κοντά με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Η Ευρώπη, τα κράτη μέλη, πρέπει να προστατέψουν αποτελεσματικά τα εδάφη τους και να ελέγχουν τα σύνορά τους, διασφαλίζοντας ότι η μεταναστευτική τους πολιτική δεν είναι χαοτική ή ανεξέλεγκτη».
Παράλληλα τόνισε ότι «οι θέσεις μας είναι παρόμοιες, παρότι έχουμε διαφορετικές παραδόσεις, διαφορετικά έθιμα. Όμως στην εξωτερική μας πολιτική έχουμε έρθει πολύ κοντά. Έχουμε στηρίξει την Ουκρανία, από την εισβολή της Ρωσίας και μετά έχουμε βρει ένα κοινό λεξιλόγιο, μια κοινή γλώσσα σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της Ουκρανίας. Είμαι πεπεισμένος ότι χάρη και στη συνεργασία μας, η ευρωπαϊκή πολιτική στο ζήτημα αυτό θα είναι ουσιαστική.
Ακόμη, θα συνεργαστούμε, όπως κάνουμε εδώ και χρόνια, για την ανάπτυξη νέων πολιτικών δομών μετά και τις ευρωεκλογές. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και είμαι πεπεισμένος ότι χάρη στο γεγονός ότι είμαστε ένα πολύ καλό δίδυμο συνεργασίας, θα είναι εύκολο για εμάς μετά τις ευρωεκλογές, μετά το νέο Ευρωκοινοβούλιο, να δημιουργήσουμε νέες συμμαχίες, νέες δομές. Και εκεί οι απόψεις μας είναι κοντά και θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον».
«Ήταν πολύ ευχάριστο να ακούσω τα θερμά λόγια του πρωθυπουργού για τη βοήθεια των πυροσβεστών το προηγούμενο καλοκαίρι στην Ελλάδα και είναι κάτι που θα επαναλάβουμε. Θα υποδεχθούμε άλλωστε και τον υπουργό Εσωτερικών, θα συμμετάσχει στο γεύμα εργασίας μας και θα συζητήσουμε τις λεπτομέρειες για το πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής θερινής περιόδου. Για ακόμα μια φορά σε ευχαριστώ πάρα πολύ Κυριάκο. Η συνεργασία μας μου δίνει ελπίδα και με κάνει να είμαι αισιόδοξος για το ασφαλές μέλλον της Ευρώπης.
Θέλω αυτό να είναι ένα σλόγκαν, θέλω να είναι μια πραγματιστική, μη ιδεολογική πρακτική προσέγγιση στα θέματα ασφαλείας με την ευρεία έννοια. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πιο αποτελεσματικοί γιατί βασίζομαι σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την ελληνο-πολωνική συνεργασία, είτε μέσω της πρωτοβουλίας για τις Τρεις Θάλασσες είτε σε διμερές επίπεδο. Πάντα θα βρίσκουμε τρόπο να συμφωνούμε και να συνεργαζόμαστε πάντοτε».
Είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Πολωνία από το 2011.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να συζητηθούν όλα τα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει και του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας (17-18 Απριλίου), καθώς και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με αιχμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι δύο ηγέτες – ταυτόχρονα και οι δύο πιο ισχυροί ηγέτες του ΕΛΚ αυτήν τη στιγμή – αναμένεται στην κατ΄ιδίαν συνάντησή τους να συζητήσουν και ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, αλλά και την επόμενη μέρα για την Ευρώπη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας