Πού βάζει η ΝΔ τον πήχη στις εκλογές του Ιουνίου
Πηγή Φωτογραφίας: [366673] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Το 41% που πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κάλπες του Ιουνίου προοικονομούσε πως δώδεκα μήνες μετά ο πρωθυπουργός θα έκανε έναν «περίπατο» στις ευρωεκλογές. Όχι πως απειλείται η κυριαρχία της γαλάζιας παράταξης, ωστόσο τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά και οι δυο μήνες που απομένουν μέχρι τις κάλπες πολύ κρίσιμες. Για τη Νέα Δημοκρατία υπάρχει ο μαγικός αριθμός «3» που θέλει να έχει μπροστά από το ποσοστό της. Και για αυτό δουλεύουν οι επιτελείς της Πειραιώς. Στις εννέα ευρωπαϊκές εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα μόνο το 2014 ο νικητής είχε αναδειχθεί με ποσοστό μικρότερο του 30%. Πριν από δέκα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας «φόρα» για να αναλάβει την εξουσία φτάνοντας το 26,56% είχε ξεπεράσει τη Νέα Δημοκρατία (22,72%) του Αντώνη Σαμαρά. Τα χαμηλά νούμερα αποτελούσαν συνέπεια της κόπωσης του κόσμου που εξαιτίας των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης είχαν τιμωρήσει τα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) στις διπλές κάλπες του 2012.
Με το ζήτημα της ακρίβειας να παραμένει σε μεγάλο βαθμό άλυτο, η Αντιπολίτευση πιέζει την Κυβέρνηση για την τραγωδία των Τεμπών, φέρνοντας, παράλληλα, στο προσκήνιο τη διαρροή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το Υπουργείο Εσωτερικών και “αναβιώνοντας” το ζήτημα των υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Σε αυτή την “εξίσωση” πρέπει να προστεθούν η φυσιολογική φθορά της πενταετίας που έχει ήδη κουβαλήσει στις “πλάτες” της η Κυβέρνηση και τα θέματα ασφάλειας που η Αντιπολίτευση φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο, ειδικά μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Δημοσκοπικά, οι κυβερνητικές δυνάμεις παραμένουν πάνω από 17% μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό πάνω από 30%. Παρ’ όλα αυτά, οι ευρωεκλογές είναι, διαχρονικά, μια μεγάλη “ευκαιρία”, για να υπάρξει αυξημένη ψήφος διαμαρτυρίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνδέσει την ψηφοφορία της 9ης Ιουνίου με την πολιτική σταθερότητα της χώρας, απευθυνόμενος κυρίως σε κεντρώους ψηφοφόρους που αμφιταλαντεύονται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αλλά δεν μπορούν να αποφασίσουν ακόμα ποιο εκλογικό συνδυασμό θα επιλέξουν. Σε συνέντευξή που παραχώρησε χθες σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό και σε μία προσπάθεια να συσπειρώσει την παράταξή του ο πρωθυπουργός, δήλωσε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Κυριάκος Βελόπουλος θυμίζουν τον Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο. Ήταν προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να ταυτίσει τους δυο χώρους που «ψαρεύουν» σε αντισυστημικά «νερά», αλλά και να επαναφέρει στο τραπέζι τον «μπαμπούλα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Στην Ηρώδου Αττικού γνωρίζουν ότι ο χρόνος που απομένει μέχρι τις βουλευτικές εκλογές είναι αρκετός για να ανατρέψει τα πάντα. Ένα ποσοστό κοντά στο αποτέλεσμα του 2019 (33,12%) θα αποτελούσε μια ισχυρή “ένεση” στο ηθικό και μια απάντηση στην πρόκληση των πολιτικών αντιπάλων. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία μετά τις ευρωεκλογές να προσδιορίσει τα διορθωτικά μέτρα που απαιτούνται στις κυβερνητικές δομές για να σηματοδοτήσει μια “νέα αρχή”. Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη περάσει δύσκολες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια και η δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει από την προηγούμενη θητεία του ότι δεν του αρέσουν οι εκπλήξεις και η προσφυγή σε πρόωρες εθνικές εκλογές θεωρείται απίθανη στην παρούσα συνθήκη. Αυτό το κατέστησε σαφές και στη Θεσσαλονίκη. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχει είναι ισχυρή και αν υπάρξουν εξελίξεις με τους Σπαρτιάτες δεν αποκλείεται η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει ακόμα 5-6 βουλευτές.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας