Οι επόμενες χώρες «στόχοι» της Ρωσίας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία
Πηγή Φωτογραφίας: FILE - Russian President Vladimir Putin speaks to Governor of Magadan Region Sergey Nosov via videoconference at the Novo-Ogaryovo residence outside Moscow, Russia, on Oct. 21, 2022. The International Criminal Court said Friday, March 17, 2023 it has issued an arrest warrant for Russian President Vladimir Putin for war crimes because of his alleged involvement in abductions of children from Ukraine. (Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
Η Ρωσία μπορεί να μαγνητίζει αρνητικά όλα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο καταρτίζει ήδη τους επόμενους «στόχους» της, ενώ ήδη προσπαθεί να ελέγξει ορισμένες χώρες.
Λόγω της κατάστασης που επικρατεί, δεν επιδιώκει έναν γενικευμένο πόλεμο, όμως σκοπεύει να διεισδύσει με πολεμικά μέσα, σε περίπτωση που δεν μπορέσει με σκιώδης τρόπους να αναλάβει την εξουσία.
Η Wall Street Journal αναφέρει πως η Μόσχα στοχεύει ιδιαίτερα στη Μολδαβία, όπου το 2016 προσπάθησε να προκαλέσει πραξικόπημα, ενώ το 2022 φιλορώσοι πολιτικοί ήταν ένα βήμα πριν ζητήσουν επίσημη επέμβαση της Ρωσίας. Όμως, αυτό το σενάριο ανατράπηκε, χάρη της κατάστασης στο ουκρανικό μέτωπο. Στο «στόχαστρο» μπαίνουν και τα Βαλκάνια, αφού αρκετές χώρες, όπως η Σερβία, ανήκαν στο πρώην ανατολικό μπλοκ.
Πέρα από την Ευρώπη, η Ρωσία μέσω της δράσης της Wagner και άλλων μισθοφορικών ομάδων που ελέγχει, επιδιώκει να διεισδύσει σε Αφρικανικά κράτη και ιδιαίτερα αυτά που έχουν πλούσια ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα, όπως χρυσό.
Μάλιστα, η Washington Post σε εκτενές αφιέρωμα για τη Wagner λίγο πριν τον αιφνίδιο θάνατο του διοικητή της Γιεβγκένι Πριγκόζιν, είχε αναφέρει πως στόχος ήταν κυρίως κράτη που υπήρξαν γαλλικές αποικίες.
Επίσης, στα ρωσικά σχέδια περιλαμβάνονται χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Συρία, ενώ θέλει να αναπτυχθεί και στον Καύκασο, ακόμη και στη Γεωργία που εγκατέλειψε μετά τον πόλεμο του 2008, λόγω της εμπλοκής του αμερικανικού παράγοντα.
Ο υπόγειος (ή και όχι) τρόπος δράσης Η Ρωσία ήδη κάνει προσπάθειες να ελέγξει αρκετά κράτη ή πρόκειται να κάνει, χωρίς όμως να προκαλέσει την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, αφού βρίσκεται σε δεινή θέση διπλωματικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το σχόλιο σας