Κόσμος

Σαρλ Μισέλ: Θα προτείνω νέα συμφωνία για την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη

Σαρλ Μισέλ: Θα προτείνω νέα συμφωνία για την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναζητεί ένα... μπαζούκα για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.

Ισχυρό μήνυμα υπέρ της ολοκλήρωσης της Ενωσης Κεφαλαιαγοράς (CMU) καθώς και της ανακεφαλαιοποίησης της ΕΤΕπ στέλνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» και σε ομάδα ανταποκριτών ευρωπαϊκών εντύπων στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι τα δύο αυτά δυνατά εργαλεία μπορεί να αποτελέσουν το μπαζούκα που χρειάζεται η Ευρώπη για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να προχωρήσει στις απαραίτητες στρατηγικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας, όπου δεν υπάρχει συμφωνία για τα ευρωομόλογα.

Η ανταγωνιστικότητα θα είναι το κύριο ζήτημα στο επικείμενο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου ο πρώην ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα θα παρουσιάσει την έκθεσή του για την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς, ενώ επίσης οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις για τις οποίες ο κ. Μισέλ απέφυγε να εκφράσει άποψη, καθώς, όπως είπε, αναμένει να υπάρξει πρώτα συμφωνία των ηγετών σε κοινή θέση, υποδηλώνοντας υπό μία έννοια τις διαφωνίες που υπάρχουν.

«Θα προτείνω στους ευρωπαίους ηγέτες μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη για την ανταγωνιστικότητα. Αυτή είναι μια δυνατή πρόταση», είπε ο κ. Μισέλ. Η πρότασή του στηρίζεται σε πέντε πυλώνες. Την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών, τη δημιουργία μιας ισχυρής βιομηχανικής πολιτικής με πραγματική ενεργειακή ένωση, τεράστιες επενδύσεις, την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, πιο έξυπνες ρυθμίσεις με μείωση της γραφειοκρατίας.

«Χρειαζόμαστε τεράστιες επενδύσεις», τόνισε.

«Πρέπει να δούμε πώς να κινητοποιήσουμε πόρους, να κινητοποιήσουμε τα χρήματα των Ευρωπαίων. Υπάρχουν 9 τρισ. ευρώ σε αποταμιεύσεις. Πρέπει τουλάχιστον εν μέρει να διοχετευθούν στις οικονομίες μας. Υπάρχει μία απάντηση, και είναι η ένωση κεφαλαιαγοράς. Είναι θεμελιώδες να κάνουμε σημαντικά βήματα», τόνισε, επισημαίνοντας την ανάγκη της απαραίτητης πολιτικής βούλησης για να αμβλυνθούν τα εμπόδια, ανάμεσά τους το ζήτημα της αφερεγγυότητας και της εποπτείας. «Υπάρχει επίσης η ΕΤΕπ. Είναι μεγάλη και έχει δυνατότητα μόχλευσης», είπε θυμίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει την επέκταση της δραστηριότητάς της στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. «Είμαι βέβαιος ότι αργά ή γρήγορα η ανακεφαλαιοποίηση της ΕΤΕπ θα είναι στο τραπέζι».

Αναφερόμενος, απαντώντας σε ερώτημα των «ΝΕΩΝ», στις προκλήσεις που θέτει ο αμερικανικός νόμος IRA στις ευρωπαϊκές εταιρείες και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχεται η ΕΕ από άλλες χώρες, όπως η Κίνα, τόνισε εκ νέου ότι «η πιο ισχυρή απάντηση» είναι η ένωση κεφαλαιαγοράς. «Οι κρατικές ενισχύσεις πρέπει να αποτελούν εξαίρεση. Θα ήταν λάθος να ξεκινήσουμε έναν ανταγωνισμό επιδοτήσεων, θα ήταν πιο έξυπνο να ξεμπλοκάρουμε την ένωση κεφαλαιαγοράς».

Κατά την άποψή του, «υπάρχει μια διαφορετική επίγνωση γύρω από το τραπέζι» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα για τη CMU, που μπορεί να δώσει ώθηση στο ζήτημα που συζητείται εδώ και χρόνια. «Εάν υπάρξει πολιτική ώθηση, είναι δυνατό να σημειωθεί πρόοδος. Θέλω να ανοίξω ένα μεγάλο παράθυρο για σωστές επιλογές», είπε.

Τα ευρωομόλογα

Αλλωστε, από τα λεγόμενά του η πρόταση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, ένα από τα μεγάλα ζητούμενα της εποχής, με τη βοήθεια ευρωομολόγων, φαίνεται ότι εγκαταλείπεται.

«Για τα ευρωομόλογα και τον κοινό δανεισμό δεν θέλω να προδικάσω τη συζήτηση. Θα πάρει χρόνο. Βραχυπρόθεσμα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία. Ορισμένες χώρες είναι αντίθετες σε αυτήν την ιδέα. Υπάρχουν άλλα ισχυρά εργαλεία, το πιο ισχυρό είναι η CMU. Αν δεν ενεργήσουμε τώρα, θα ήταν σοβαρό λάθος. Η ΕΤΕπ είναι το άλλο εργαλείο. Υπάρχει μια παρόμοια συζήτηση σε Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το φαινόμενο μπαζούκα των πολυμερών επενδυτικών τραπεζών. Οι ηγέτες έχουν μεγαλύτερη επίγνωση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο η ΕΤΕπ και η ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να δημιουργήσει μόχλευση. Αυτά τα δύο εργαλεία, η CMU και η ΕΤΕπ, μπορούν να είναι το μπαζούκα που χρειαζόμαστε για τα χρήματα που απαιτούνται». Σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία, έχουν ζητήσει παράταση πέραν του 2026, δήλωσε υπέρ της εξεύρεσης ρεαλιστικών λύσεων. «Η μία επιλογή είναι πώς μπορούμε να μειώσουμε τον διοικητικό φόρτο για να επιταχύνουμε την εκταμίευση των χρημάτων, η άλλη επιλογή είναι η παράταση της περιόδου».

Η γραφειοκρατία

Ο κ. Μισέλ στάθηκε επίσης στην ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας και συντάχθηκε με τη δυσαρέσκεια που έχει εκφραστεί γενικότερα για την ενίσχυσή της από την Κομισιόν. «Χρειαζόμαστε καλύτερες και πιο έξυπνες ρυθμίσεις για να μειώσουμε τη γραφειοκρατία. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει επιδεινωθεί», είπε.

Κάνοντας λόγο για έλλειψη διαφάνειας στον τρόπο σύναψης εμπορικών συμφωνιών από την Κομισιόν, πρότεινε να μεταρρυθμιστεί, να υπάρξει, όπως είπε, «διπλωματία της εφοδιαστικής αλυσίδας» με μεγαλύτερη συμμετοχή κρατών – μελών και στόχο τη μείωση των εξαρτήσεων, και από την Κίνα, στις κρίσιμες πρώτες ύλες, τον εντοπισμό στρατηγικών συνεργασιών, τη δημιουργία ισχυρών αλυσίδων εφοδιασμού, μιλώντας επίσης για την ανάγκη να αμβλυνθεί η έμφαση που δίνει η ΕΕ στην προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών στις χώρες με τις οποίες κάνει συμφωνίες προς όφελος των ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Η άμυνα

Σε σχέση με την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, έδωσε έμφαση στο να δοθούν στις εταιρείες του κλάδου σταθερές συμβάσεις, περισσότερη σαφήνεια και προβλεψιμότητα και να προωθηθούν οι κοινές προμήθειες, ώστε να υπάρξει διαλειτουργικότητα στον εξοπλισμό που προμηθεύονται τα κράτη – μέλη. Επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι η Ευρώπη εισέρχεται στη νέα εποχή της πολεμικής οικονομίας, τόνισε ότι χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις στην άμυνα για την ενίσχυση της ασφάλειας της ΕΕ αλλά και της οικονομίας της.

Το Κυπριακό

Σε ερώτημα των «ΝΕΩΝ» σχετικά με τις επισημάνσεις που προβλέπονται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου και ειδικότερα για το Κυπριακό, ο κ. Μισέλ δήλωσε ότι «δεν σκοπεύω να μιλήσω για αυτό γιατί θα έχουμε μια στρατηγική συζήτηση για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα μοιραστώ τα πάντα μαζί σας μετά τη συζήτηση, όταν θα έχουμε συμφωνήσει σε μια κοινή θέση για την Τουρκία».

Οσον αφορά το συνέδριο για την ειρήνη στην Ουκρανία που διοργανώνει η Ελβετία στις 15-16 Ιουλίου, επανέλαβε τη θέση στήριξης της ΕΕ στην πρωτοβουλία ειρήνης του Ζελένσκι. Σχετικά με την απόφαση ορισμένων κρατών της ΕΕ να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη, είπε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως ισχυρό εργαλείο στην ειρηνευτική διαδικασία και τη λύση των δύο κρατών που είναι η θέση της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments