Διεθνή

Οι ΗΠΑ εμπόδιο σε ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν

Οι ΗΠΑ εμπόδιο σε ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Σε συναγερμό η διεθνής κοινότητα.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των New York Times, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του ζήτησε να μη δρομολογήσει ανταποδοτικό, επιθετικό χτύπημα κατά του Ιράν.

Με βάση όσα αναφέρουν οι Times of Israel επικαλούμενοι σχετικό δημοσίευμα των NY Times, πολλοί Ισραηλινοί υπουργοί θα ήθελαν να πραγματοποιηθεί άμεσα μια ισραηλινή στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν σε αντίποινα για όσα συνέβησαν χθες το βράδυ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να αναμένεται, τουλάχιστον όχι άμεσα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέγεται πως πείστηκε, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, να μην δώσει το πράσινο φως για ένα άμεσο ανταποδοτικό πλήγμα κατά του Ιράν.

Την ίδια στιγμή, η διεθνής κοινότητα φαίνεται να κινείται προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της εξαιρετικά υψηλής έντασης.

Σε συναγερμό η διεθνής κοινότητα

«Με τους ηγέτες της #G7, καταδικάσαμε ομόφωνα την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ» ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Όλα τα μέρη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Θα συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειές μας για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Ο τερματισμός της κρίσης στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, κυρίως μέσω μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, θα κάνει τη διαφορά» συνέχισε ο Σαρλ Μισέλ.

Έκλεισε λέγοντας πως «Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, τηλεφωνησε σήμερα στον Ιρανό ομόλογό του, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, στον οποίο υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ χθες το βράδυ.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας φέρεται να είπε πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η τουρκική πλευρά, «ότι η Τουρκία θέλει να δοθεί ένα τέλος στα βήματα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, φέρεται να είπε, από την πλευρά του, ότι η επιχείρηση αντίποινων κατά του Ισραήλ έχει ολοκληρωθεί και ότι το Ιράν δεν θα ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση εάν δεν του επιτεθούν.

Από τη μεριά της, η Ρωσία εξέφρασε εξαιρετική ανησυχία για τα ιρανικά πλήγματα εναντίον του Ισραήλ και κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, πρόσθεσε όμως ότι οι εντάσεις θα παραμείνουν αυξημένες μέχρι να επιλυθεί η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.

«Εκφράζουμε την εξαιρετική ανησυχία μας για άλλη μια επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωσή του για τις ιρανικές επιθέσεις. «Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

Η Ρωσία επισήμανε ότι η Τεχεράνη δήλωσε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του δικαιώματος στην αυτοάμυνα μετά το πλήγμα του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, που η Μόσχα καταδίκασε.

Η Ρωσία, η οποία έχει στενές σχέσεις με το Ιράν, δήλωσε πως η Δύση εμπόδισε απόπειρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να δοθεί απάντηση στο ισραηλινό πλήγμα στο προξενείο.

«Εχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι πολυάριθμες ανεπίλυτες κρίσεις στη Μέση Ανατολή, κατά πρώτον στην παλαιστινιο-ισραηλινή ζώνη σύγκρουσης, οι οποίες συχνά τροφοδοτούνται από ανεύθυνες προκλητικές ενέργειες, θα οδηγήσουν σε αύξηση της έντασης», ανέφερε το υπουργείο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σχόλιο από το Κρεμλίνο.

Ωστόσο ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι ένας πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν θα επιδεινώσει τις προοπτικές του Τζο Μπάιντεν να επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Η Αμερική δεν θέλει ένα μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή», σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ. «Οι φόνοι στη Γάζα επιδεινώνουν τις προοπτικές του Μπάιντεν στις εκλογές και ένας πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν θα έφερνε πρόσθετη αβεβαιότητα».

Ακόμη, αρχίζει η τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών που μετέχουν στην Ομάδα της G7, με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοινώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G7.

«Η κυβέρνησή μας καθιστά και πάλι σαφή την καταδίκη των επιθέσεων του Ιράν κατά του Ισραήλ», υπογράμμισε σε ανάρτησή της η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

«Εκφράζουμε έντονη ανησυχία για την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε να μπορέσει να αποφευχθεί», πρόσθεσε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments