Προς παράταση η “ετυμηγορία” της DBRS για Attica – Παγκρήτια
Πηγή Φωτογραφίας: DBRS: Επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα «δείχνει» το εκλογικό αποτέλεσμα | Lykavitos.gr
Παράταση δύο εβδομάδων, έως τα τέλη Απριλίου, ζήτησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης DBRS για να ολοκληρώσει τις εκτιμήσεις της σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των Attica Bank και Παγκρήτιας για ένταξη στον Ηρακλή ΙΙΙ.
Τις προηγούμενες ημέρες, υπεβλήθη από τον οίκο η προκαταρκτική έκθεση στη διοίκηση της Attica, η οποία προέβη σε σχόλια τα οποία η DBRS θα κληθεί θα λάβει υπόψη. Αυτός είναι ο λόγος της παράτασης, εξηγούν στο Capital.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών.
Υπογραμμίζουν, πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση την τελική απόφαση για τις κεφαλαιακές ανάγκες της νέας τράπεζας -που θα προκύψει από τη συγχώνευση- θα τις προσδιορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος και βάσει αυτών θα γίνει άντληση κεφαλαίων μέσω ΑΜΚ τον Σεπτέμβριο.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν τον ασφυκτικό χαρακτήρα του χρονοδιαγράμματος συγχώνευσης των δύο ιδρυμάτων με στόχο τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα έως το προσεχές φθινόπωρο.
Αναφερόμενη στο deal με την Παγκρήτια, η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού δήλωσε από τους Δελφούς ότι πρόκειται για μία συνένωση που έχει εμπορικό έρεισμα και μπορεί να είναι κερδοφόρα. Αναγνώρισε δε πως “αν και έχουμε τον οδικό χάρτη πια, έχουμε πολλά βήματα ακόμη μπροστά μας”.
Η έκθεση της DBRS είναι το επόμενο, ιδιαίτερα κρίσιμο, βήμα στο δρόμο προς τη συγχώνευση η οποία, σύμφωνα με πηγές των μετόχων της τράπεζας, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι ώστε να ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο -το αργότερο τον Οκτώβριο- η κρίσιμη ΑΜΚ.
Με την έκθεση αυτή θα προσδιοριστούν καταρχάς τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες της ένταξης “κόκκινων” χαρτοφυλακίων έως 3 δισ. ευρώ στον Ηρακλή ΙΙΙ, ο οποίος ουσιαστικά θεσπίστηκε για να εξυγιανθούν οι δύο τράπεζες. “Πρέπει να εξυγιάνουμε τον ισολογισμό μας, γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με δείκτη κόκκινων δανείων 65% – θέλουμε να δείξουμε στον Επόπτη και τους μετόχους ότι μπορούμε να εξυγιανθούμε” τόνισε η κ. Βρεττού.
Επιπλέον, θα προσδιοριστούν τα κεφάλαια που θα χρειαστούν για να χρηματοδοτηθεί το κοινό business plan το οποίο θα συνοδεύσει το αίτημα συγχώνευσης που θα καταθέσουν οι δύο διοικήσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος αμέσως μετά την ένταξη των χαρτοφυλακίων τους στον Ηρακλή.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital.gr, το ύψος της ΑΜΚ αναμένεται να ξεπεράσει διαμορφωθεί μεταξύ μισού και ενός δισεκατομμυρίου ευρώ -κεφάλαια τα οποία οι δύο βασικοί μέτοχοι -ΤΧΣ και Thrivest- δεσμεύονται πάντως να καλύψουν στο ποσό που τους αναλογεί.
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσης των δύο ιδρυμάτων, το επόμενο βήμα μετά την έκθεση της DBRS είναι η νομική τους συγχώνευση, το πιθανότερο εντός Ιουλίου. Προκειμένου να γίνει αυτό, απαιτείται η Attica Bank να υποβάλει φάκελο στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η εποπτική έγκριση δεν είναι “υπόθεση ενός Σαββατοκύριακου”, όπως εξηγούν πηγές με γνώση των διαδικασιών που τονίζουν, ωστόσο, ότι η ΤτΕ θα καταβάλλει προσπάθεια για τον ελάχιστο δυνατό χρόνο. “Κρίσιμος παράγοντας είναι η ετοιμότητα της τράπεζας να υποβάλει τον φάκελο της συγχώνευσης”, εξηγούν.
Πηγές των μετόχων διευκρινίζουν πάντως ότι μεταξύ νομικής συγχώνευσης και ΑΜΚ θα πρέπει να μεσολαβήσει τουλάχιστον ένα δίμηνο ώστε να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Μετά τη νομική συγχώνευση ακολουθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το φθινόπωρο και η παράλληλα λειτουργική συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων.
Σύμφωνα με την κ. Βρεττού, πάντως, η νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση με την Παγκρήτια θα είναι η μόνη που δεν έχει αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTC) στα εποπτικά της κεφαλαία και χαμηλό δείκτη NPΕ με εστίαση στη σοβαρή εξυπηρέτηση των πελατών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας