Κόσμος

Ολυμπιακή Φλόγα: Πηγή έμπνευσης για εκεχειρία

Ολυμπιακή Φλόγα: Πηγή έμπνευσης για εκεχειρία

Πηγή Φωτογραφίας: [368858] ΤΕΛΕΤΗ ΑΦΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ "ΠΑΡΙΣΙ 2024" (ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)

Η Γαλλία αναμένει με ενθουσιασμό την Ολυμπιακή Φλόγα.

“Όλοι οι πολιτισμένοι λαοί έχουν μία κοινή πατρίδα, την Αρχαία Ολυμπία, στην Ελλάδα», έχει γράψει ο Βίκτωρ Ουγκώ και η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας υπενθύμισε σε ολόκληρη την ανθρωπότητα τα λόγια του σπουδαίου Γάλλου συγγραφέα. Στη γενέτειρα γη των Ολυμπιακών Αγώνων, ο «θεός Απόλλων» έστειλε τις «ακτίνες» και γεννήθηκε το Φως το οποίο θα φωτίσει τη διοργάνωση του Παρισιού ενώ οι καλεσμένοι ζήτησαν να σεβαστούν οι εμπόλεμες περιοχές τα μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών που συμβολίζει. Η Τελετή της Αφής πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και πλήθος επισήμων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών ο Δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας Αριστείδης Παναγιωτόπουλος απηύθυνε έκκληση στις εμπόλεμες περιοχές να σεβαστούν τα μηνύματα που εκπέμπει το Ολύμπιο Φως και η Εκεχειρία. Στην Αρχαία Ολυμπία βρέθηκε και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Ολυμπιακής Επιτροπής «Παρίσι 2024» Τόνι Εστανγκέ. «Το να στεκόμαστε σε αυτούς τους λαμπρούς λόφους, όπως τόσες γενιές πριν από εμάς, προκαλεί δέος και συγκίνηση, απέναντι στη μεγάλη ιστορία του Ολυμπισμού. Σε αυτό το σημείο καταλαβαίνουμε το μέγεθος της σημασίας του. Η Φλόγα αποτελεί ένα υπέροχο σύμβολο αυτής της κληρονομιάς και της ανθρωπότητάς μας. Μεταδίδει σε ολόκληρο τον κόσμο τις αιώνιες αξίες της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο «χρυσός» ολυμπιονίκης της Αθήνας αλλά και του Σίδνεϊ και του Λονδίνου στο κανό ενώ μετά το πέρας της Τελετής δήλωσε ενθουσιασμένος από την εκδήλωση και ευχαρίστησε της Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

«Δώρο στην ανθρωπότητα» χαρακτήρισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η μόνη διοργάνωση που συγκεντρώνει ολόκληρο τον κόσμο σε έναν ειρηνικό ανταγωνισμό. Και τότε όπως και τώρα, οι αθλητές στέλνουν αυτό το ισχυρό μήνυμα: «ναι, είναι δυνατόν να ανταγωνίζονται σκληρά ο ένας με τον άλλον και ταυτόχρονα να ζουν ειρηνικά κάτω από την ίδια στέγη. Η Ολυμπιακή Φλόγα που ανάβουμε σήμερα συμβολίζει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Γερμανός «αθάνατος» – ολυμπιονίκης.

Στους συμβολισμούς της Ολυμπιακής Φλόγας στάθηκε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και μέλος της Δ.Ο.Ε. Σπύρος Καπράλος. «Η Φλόγα μεταδίδει το όραμα για ειρήνη και σεβασμό και προσκαλεί όλα τα κράτη να σεβαστούν την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Και αυτό το μήνυμα είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαίο».

Για ακόμα μία χρονιά το τελετουργικό της Αφής της Φλόγας σκόρπισε ρίγη συγκίνησης. Τα σύννεφα δεν επέτρεψαν στον ζωοδότη ήλιο να στείλει τις ακτίνες του στη γη και, έτσι, η Ολυμπιακή Φλόγα που άναψε κατά την επίσημη, χθεσινή, πρόβα φώτισε τον ιστορικό χώρο. Ιέρειες και κούροι εκτέλεσαν, υπό τις οδηγίες της χορογράφου Αρτέμιδος Ιγνατίου, μία εντυπωσιακή χορογραφία και η Πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά έκανε την είσοδο της στο Αρχαίο Στάδιο με το Ολύμπιο Φως. Ο ολυμπιονίκης Στέφανος Ντούσκος παρέλαβε το Φως και άνοιξε την αλυσίδα των χιλιάδων λαμπαδηδρόμων που θα μεταφέρει τη Φλόγα στο Παρίσι. Δεύτερη λαμπαδηδρόμος ήταν η Γαλλίδα κολυμβήτρια Λορ Μανοντού, η οποία το 2004 κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο στα 400μ. ελευθ. Τρίτος λαμπαδηδρόμος ήταν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Στενοί οι δεσμοί της Ελλάδος με τη Γαλλία»

Ένα περιστέρι που, κατά τη διάρκεια της Τελετής, αφέθηκε ελεύθερο στον ουρανό και έστειλε και αυτό μηνύματα ειρήνης από ένα επιβλητικό τοπίο που, όπως έχει γράψει ο Νίκος Καζαντζάκης, παρακινεί για ειρήνη και συμφιλίωση.

«Κάθε άναμμα Φλόγας είναι κάτι διαφορετικό. Κρύβει άλλες συγκινήσεις, πραγματοποιείται σε διαφορετική εποχή, αντιπροσωπεύει διαφορετικές καταστάσεις, υπάρχουν άλλα πρόσωπα – συντελεστές αλλά και άλλες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Η σημερινή ημέρα ήταν μία ξεχωριστή μέρα γιατί η Γαλλία δεν είναι μία οποιαδήποτε χώρα που διοργανώνει Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχουμε πολλά κοινά με τους Γάλλους. Μας συνδέουν δεσμοί φιλίας πολλών ετών αλλά μας συνδέει και ο αθλητισμός. Ο Γάλλος βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν, ο οποίος ήταν ο αναβιωτής των Αγώνων, έβαλε έναν φίλο του, τον Έλληνα Δημήτριο Βικέλα, πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Αυτό είναι ακόμη ένα σημαντικό κομμάτι που μας κάνει να νιώθουμε ακόμα πιο κοντά στους Γάλλους. Ιδιαίτερα στον αθλητισμό έχουμε άριστες σχέσεις με τους Γάλλους. Σε ότι αφορά την Τελετή Αφής αυτή τη χρονιά θελήσαμε να πρωτοτυπήσουμε κρατώντας βέβαια τον χαρακτήρα της Τελετής. Το αποτέλεσμα ήταν μία εντυπωσιακή Τελετή Αφής Φλόγας που συνάρπασε Έλληνες και ξένους, θα αποτελέσει μία μεγάλη διαφήμιση για τη χώρα και θα υπενθυμίσει στην Οικουμένη τις, τόσο επίκαιρες στη σημερινή εποχή, αξίες του Ολυμπισμού», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.

Κινεζική βοήθεια στον Μακρόν;

Ζωντανά μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση στη Γαλλία η μυσταγωγική τελετουργία της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην αρχαία Ολυμπία. Μαζί της μπήκαν στα γαλλικά σπίτια οι Ολύμπιοι θεοί- ο Δίας, ο Απόλλωνας, η Ήρα- αλλά κυρίως η έννοια και το πνεύμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, «της σιωπής των όπλων» κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Αυτό συνέβαινε βέβαια στην αρχαιότητα. Σήμερα που τραντάζονται οι ουρανοί από σειρήνες και θανατηφόρα βλήματα, μια εκεχειρία στην Ουκρανία ή στη Μέση Ανατολή φαντάζει απίθανη. Όχι όμως και αδιανόητη. Με τη βοήθεια των Θεών ή έστω των ημίθεων της σύγχρονης εποχής, αυτών που διαφεντεύουν τη μοίρα και τη ζωή των λαών.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Tζινπίνγκ είναι σήμερα ένας από αυτούς και σε αυτόν πήγε η σκέψη του οικοδεσπότη των Αγώνων, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Όπως δήλωσε ο Μακρόν τη Δευτέρα, «θέλουμε να εργαστούμε για την Ολυμπιακή Εκεχειρία και να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή πολλών εκ των εταίρων μας. Είναι μια ευκαιρία» τόνισε.

Ως πρώτον συμμετέχοντα όρισε τον Κινέζο ηγέτη, που έρχεται στο Παρίσι τον Μάϊο. «Θα ζητήσω τη βοήθειά του» είπε ο Μακρόν, θυμίζοντας ότι και ο Σι Τζινπίνγκ είχε «την ίδια δουλειά να κάνει» για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2022.

Το φως της Ολυμπιακής Φλόγας θα φτάσει στη Μασσαλία, το μεγαλύτερο λιμάνι της Γαλλίας και της Μεσογείου, στις 8 Μαίου με το τρικάταρτο ιστιοφόρο «Βelem». Η λαμπαδηδρομία, με την οποία θα φτάσει η Φλόγα στο Παρίσι, σηματοδοτεί την έναρξη ενός συνεχούς εορτασμού σε ολόκληρη τη Γαλλία, για περισσότερο από δύο μήνες.

Σύμβολο της Ειρήνης, της Ενότητας και της Φιλίας μεταξύ των λαών, η Φλόγα θα τοποθετηθεί στον Κήπο του Κεραμικού (Jardin desTuileries) στην καρδιά του Παρισίου, ανάμεσα στο Μουσείο του Λούβρου και την επιβλητική πλατεία Ομονοίας (Place de la Concorde).

Πηγές:kathimerini, dw

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments