Το ελληνικό παράδοξο: Πέφτει η τιμή του πετρελαίου μπρεντ – Ανεβαίνει η τιμή της αμόλυβδης
Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Workers walk as oil pumps are seen in the background in the Uzen oil and gas field in the Mangistau Region of Kazakhstan November 13, 2021. REUTERS/Pavel Mikheyev
Με ασυνήθιστη ψυχραιμία αντιδρούν οι αγορές πετρελαίου στην επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, καθώς η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, η αυξημένη αστάθεια στην περιοχή απειλεί την σταθερότητα των τιμών ενέργειας και κατά συνέπεια τα σχέδια των κεντρικών τραπεζών να προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024, τονίζουν ειδικοί.
Στις διεθνείς αγορές, το αργό πετρέλαιο Brent υποχώρησε χθες 1,7% στα $88,91 το βαρέλι. Το αμερικανικό West Texas Intermediate επίσης υποχώρησε, κατά 1,7% στα $84,24 το βαρέλι.
Η υποτονική αντίδραση υποδηλώνει ότι οι επενδυτές «βλέπουν» περιορισμένες επιπτώσεις από την επίθεση του Ιράν το Σάββατο, τη στιγμή που η Τεχεράνη θεωρεί το θέμα λήξαν και οι ΗΠΑ κινούνται με στόχο να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η κατάσταση.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, εξετάστηκε η απάντηση στην επίθεση του Ιράν σε συνεδρίαση του πολεμικού Συμβουλίου του Ισραήλ όπου δήλωσε ότι εξετάζει «επώδυνη» απάντηση, που όμως δεν θα προκαλέσει περιφερειακό πόλεμο.
Όπως μεταδίδει η Haaretz, «το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδρίασε τη Δευτέρα για αρκετές ώρες, όπου συζήτησε τις επιλογές για αντίποινα στην επίθεση του Ιράν. Το Ισραήλ ελπίζει να λάβει την υποστήριξη των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε ενέργεια λάβει κατά της Τεχεράνης».
Στις αγορές, οι traders εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις ροές από τα εξαιρετικά κρίσιμα γεωπολιτικά Στενά του Ορμούζ, τα θαλάσσια στενά από όπου περνά το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου.
Ο Daniel Hynes, senior commodity strategist στη ANZ Bank, ανέφερε ότι η ενημέρωση για τις επιθέσεις από το Ιράν μείωσε τις ανησυχίες των αγορών. «Είχαμε μια συσσώρευση στην τιμή του πετρελαίου πριν από το Σαββατοκύριακο και έτσι είχε ήδη δημιουργηθεί ένα γεωπολιτικό premium πριν από αυτό το γεγονός», δήλωσε ο ίδιος στην Financial Times.
Σημειώνεται ότι τον τελευταίο μήνα η τιμή του μπρεντ ανέβηκε περίπου στα $90 ανά βαρέλι από τα $83 λόγω των νέων επιθέσεων της Ρωσίας στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, καθώς η αγορά προεξοφλούσε την νέα επίθεση στη Μέση Ανατολή.
Ο πληθωρισμός
Δυνητικά, όμως, τα προβλήματα στην περιοχή κρύβουν πολλούς κινδύνους. Σε έκθεση της, η Capital Economics υπογραμμίζει ότι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα περιέπλεκε τις προσπάθειες επαναφοράς του πληθωρισμού στον στόχο των προηγμένων οικονομιών, και μπορεί να «έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών μόνο εάν οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας εισχωρήσουν στον δομικό πληθωρισμό».
Ως γενικός κανόνας, μια αύξηση 10% στις τιμές του πετρελαίου προσθέτει 0,1 – 0,2% ποσοστιαίες μονάδες στον συνολικό πληθωρισμό των προηγμένων οικονομιών. Αντίστοιχα, η άνοδος του πετρελαίου τον περασμένο μήνα εκτιμάται ότι θα προσθέσει περίπου 0,1% στον συνολικό πληθωρισμό.
«Αυτό είναι απίθανο να έχει σημαντική επίπτωση στις αποφάσεις πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Θα απαιτούσε μεγαλύτερη και πιο διαρκή αύξηση των τιμών του πετρελαίου για να έχει σημαντική επιρροή στη νομισματική πολιτική», προσθέτει η Capital Economics.
Ανεβαίνουν οι τιμές στην Ελλάδα
Η νέα αύξηση μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή ώστε να επηρεαστούν οι κεντρικές τράπεζες, αλλά στα πρατήρια της Ελλάδας, οι οδηγοί θα καταλάβουν τη διαφορά στην τσέπη τους. Την ανιούσα έχει πάρει η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, η οποία είναι έτοιμη να ξεπεράσει το φράγμα των 2 ευρώ στη χώρα.
Μια ανοδική τάση που πρόκειται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο όσο πλησιάζει το Πάσχα και η ζήτηση για την βενζίνη θα ενισχυθεί ακόμα πιο πολύ.
Ο πρόεδρος των Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων της Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου δήλωσε ότι θα αυξηθούν οι τιμές μέχρι το τέλος της εβδομάδας λόγω της ανόδου που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα.
«Το καλό σενάριο μετά από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, θα είναι να μείνουν οι τιμές στις ίδιες, ομολογώ υψηλές, τιμές στις οποίες βρίσκονται τώρα, να παραμείνει δηλαδή το βαρέλι μεταξύ 90 και 95 δολαρίων», τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1.
Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ακόμα ότι οι πρατηριούχοι δεν έχουν παρά μόνο ένα πολύ μικρό περιθώριο κέρδους λόγω του πλαφόν στο περιθώριο που ισχύει από το τέλος του 2021 για να κρατήσει την αγορά ασφαλή από την αισχροκέρδεια.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 1.97 ευρώ. Μάλλον θα δούμε τα 2 ευρώ στην Αθήνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Σήμερα (χθες) άνοιξαν οι αγορές και οι διεθνείς τιμές μπρεντ είναι σταθεροποιημένες. Αλλά τώρα πληρώνουμε τις αυξήσεις των τελευταίων ημερών», καταλήγει ο ίδιος.
ΠΗΓΗ/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας