Ο Σολτς ζήτησε από τον Σι να πιέσει τον Πούτιν για να τελειώσει ο πόλεμος
Πηγή Φωτογραφίας: pmmilestone.com
Ο Σολτς προέτρεψε τον Σι Τζινπίνγκ να πιέσει τη Ρωσία να τερματίσει τον «παράλογο» πόλεμο στην Ουκρανία, κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο, την Τρίτη. Σύμφωνα με τον γερμανό καγκελάριο, ο κινέζος πρόεδρος συμφώνησε να στηρίξει μια ειρηνευτική διάσκεψη, που θα γίνει τον Ιούνιο στην Ελβετία, χωρίς όμως τη συμμετοχή της Μόσχας.
Ο Σολτς είπε μετά τη συνάντησή με τον Σι στο Πεκίνο την Τρίτη, ότι «τα λόγια της Κίνας έχουν ειδικό βάρος στη Ρωσία».
«Ζήτησα λοιπόν από τον Πρόεδρο Σι να επηρεάσει τη Ρωσία, ώστε ο Πούτιν να σταματήσει επιτέλους την παράλογη εκστρατεία του, να αποσύρει τα στρατεύματά του και να τερματίσει αυτόν τον τρομερό πόλεμο», έγραψε ο Σολτς στο X. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε στο X ότι η Κίνα θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη μιας «δίκαιης ειρήνης» για τη χώρα του παίζοντας «ενεργό ρόλο» στη διεθνή διάσκεψη. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ωστόσο, ο Σι φάνηκε να απορρίπτει τη συνάντηση στην Ελβετία, λέγοντας ότι οι προσπάθειες για μια ειρηνική επίλυση θα πρέπει να αναγνωρίζονται και από τις δύο πλευρές και να περιλαμβάνουν ίση συμμετοχή όλων των μερών. Η Ρωσία έχει απορρίψει οποιαδήποτε τέτοια συνάντηση ως «ανούσια», εφόσον δεν συμμετέχει η Μόσχα.
Το Πεκίνο λέει ότι είναι ουδέτερο στη σύγκρουση της Ουκρανίας, αλλά έχει επικριθεί επειδή αρνείται να καταδικάσει την εισβολή της Μόσχας. Η Κίνα και η Ρωσία ενίσχυσαν την οικονομική συνεργασία και τις διπλωματικές επαφές τα τελευταία χρόνια, με τη στρατηγική τους εταιρική σχέση να γίνεται πιο στενή μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ο Σολτς είπε στις συνομιλίες της Τρίτης με τον Σι, ότι «ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος στην Ουκρανία και η συσσώρευση όπλων της Ρωσίας έχουν πολύ σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην ασφάλεια στην Ευρώπη», σύμφωνα με ηχητικό που έδωσε στη δημοσιότητα η καγκελαρία. «Επηρεάζουν άμεσα τα βασικά μας συμφέροντα», είπε ο Σολτς στον Σι, προσθέτοντας ότι «βλάπτουν ολόκληρη την διεθνή τάξη επειδή παραβιάζουν μια αρχή του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Ο γερμανός καγκελάριος, η χώρα του οποίου είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατιωτικός υποστηρικτής της Ουκρανίας μετά τις ΗΠΑ, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου αργότερα, ότι ήταν σημαντικό να «προωθηθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για τις οποίες η Ουκρανία εργάζεται επίσης πολύ σκληρά». «Πιστεύω ότι αυτή η πρόοδος είναι απαραίτητη γιατί, εκτός από τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία από την Γερμανία και τους συμμάχους της, υπάρχει επίσης ανάγκη για διάλογο μεταξύ των δύο χωρών», είπε.
Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός CCTV ανέφερε ότι ο Σι μίλησε για «“τέσσερις αρχές” για να να μην βγει εκτός ελέγχου η κρίση στην Ουκρανία και να αποκατασταθεί η ειρήνη: »Τα έθνη πρέπει να επικεντρωθούν στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, να απέχουν από την επιδίωξη εγωιστικών κερδών, να χαλαρώσουν την κατάσταση και “να μην ρίξουν λάδι στη φωτιά”, καθώς και να στοχεύουν στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε ο κινέζος πρόεδρος. Οι «τέσσερις αρχές» απηχούσαν ένα έγγραφο του Πεκίνου του 2023, που ζητούσε μια «πολιτική διευθέτηση» της σύγκρουσης, για την οποία οι δυτικές χώρες είπαν ότι θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να κρατήσει μεγάλο μέρος των εδαφών που έχει καταλάβει στην Ουκρανία. Παράλληλα, ο Λιν Ζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι η διάσκεψη στην Ελβετία «βρίσκεται ακόμη υπό σχεδιασμό και μένει ακόμη να γίνει πολλή δουλειά». Εκτενής αντιπροσωπεία υπουργών και στελεχών επιχειρήσεων, συνόδευσαν τον Σολτς στη δεύτερη επίσκεψή του στο Πεκίνο. Η περιοδεία του τον οδήγησε στη νοτιοδυτική μεγαλούπολη του Τσονγκίνγκ, στη Σαγκάη και στο Πεκίνο. Η γερμανική κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει πιέσεις να χαλαρώσει τους στενούς οικονομικούς της δεσμούς με την Κίνα, ιδιαίτερα από τότε που η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία αποκάλυψε την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια. Ωστόσο, μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κιανγκ, ο Σολτς τόνισε ότι, «δεν θέλουμε να αποσυνδεθούμε από την Κίνα, θέλουμε η Κίνα να συνεχίσει να είναι οικονομικά επιτυχημένη».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας