Politico: Γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να μην κατασχέσει ποτέ ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Πηγή Φωτογραφίας: The Russian flag flies on the dome of the Kremlin Senate building behind Spasskaya Tower, in central Moscow, Russia, May 4, 2023. REUTERS/Stringer
Πολλά έχουν ειπωθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Ήταν τότε που στη βρετανική πρωτεύουσα — με το παρατσούκλι «Londongrad» λόγω της φήμης της ως παιδικής χαράς για τους Ρώσους ολιγάρχες — ο υπουργός του υπουργικού συμβουλίου Μάικλ Γκόουβ ζήτησε να κατασχεθούν οι επαύλεις των Ρώσων μεγιστάνων για να στεγάσουν Ουκρανούς πρόσφυγες.
Άλλοι πρότειναν να υφαρπάξουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στις τράπεζες της Βρετανίας για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της άμυνας της Ουκρανίας ή για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο. Όμως, δύο χρόνια αργότερα, και παρά τις φανφάρες, ελάχιστα έχουν γίνει για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Το τραπέζι των διαπραγματεύσεων Οι υπουργοί βλέπουν ξεκάθαρα διαφορά μεταξύ κρατικών και προσωπικών περιουσιακών στοιχείων.
Νωρίτερα αυτό το έτος, ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον ανανέωσε τις εκκλήσεις για κατάσχεση των παγωμένων κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας. Τα λόγια του άρεσαν σε πολλούς ακτιβιστές που πιστεύουν ότι τα χρήματα π0ου έχουν «παγώσει», πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να διατεθούν σε θύματα του πολέμου ή για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά το τέλος των μαχών.
Πέρα από τα νομικά ζητήματα, όμως, ι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου γνωρίζουν ότι τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο στις μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Η μόνιμη κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων θα καθιστούσε λιγότερο πιθανό να πραγματοποιηθούν τέτοιες διαπραγματεύσεις.
Κράτος δικαίου Το εάν και το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα δεσμευμένα κεφάλαια της Ρωσίας είναι μια συζήτηση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο.
Στις ΗΠΑ υπάρχουν ισχυρές δικομματικές εκκλήσεις για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, ενώ στην ΕΕ, υπάρχει πολύ μεγαλύτερος φόβος, και την ίδια στιγμή, πολύ μεγαλύτερη πίεση για εξεύρεση λύσης. Καθώς η πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων φυλάσσεται στο αποθετήριο τίτλων Euroclear, θα χρειαζόταν μια συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ – ωστόσο το μπλοκ εμφανίζεται διχασμένο. Το θέμα θα συζητηθεί στην τακτική σύνοδο κορυφής της G7 του Ιουνίου.
Αλλά ακόμα κι αν η Βρετανία συμφωνούσε στη G7 να συμμετάσχει στη δήμευση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, οι δικηγόροι πιστεύουν ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να γίνει κάτι αντίστοιχο με τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία.
Αν και όλοι ανησυχούν για τις πιθανές συνέπειες της κατάσχεσης των χρημάτων, η Βρετανία ανησυχεί ιδιαίτερα για την παραβίαση των νομικών κανόνων. Δεν υπάρχει «άμεσο νομικό προηγούμενο» για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, τόνισε ο Φράνσις Μποντ, δικηγόρος κυρώσεων στη Macfarlanes. «Είναι μια εντελώς αχαρτογράφητη νομική περιοχή.”
Η μεγάλη επιρροή του Σίτι του Λονδίνου είναι ένας σημαντικός παράγοντας καθώς φοβάται ότι θα διακινδυνεύσει τη φήμη του ως κορυφαίου προορισμού για επενδύσεις.
Εκλογικά τερτίπια Οι επικείμενες εκλογές στη Βρετανία αποτελούν την ιδανική ευκαιρία για το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα να απαιτήσει να πληρώσει η Ρωσία το τίμημα της παράνομης εισβολής της – αλλά το κόμμα αμφιταλαντεύεται.
Για τους Συντηρητικούς, πάλι, οι συχνές αναφορές στην περιβόητη κατάσχεση των ρωσικών χρημάτων έχουν ανταπόκριση στο εκλογικό σώμα, χωρίς ωστόσο να γίνεται κάτι περισσότερο για να πραγματοποιηθεί, γεγονός που εξόργισε ορισμένους εντός του Συντηρητικού κόμματος.
Όπως παραπονέθηκε ο Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, ο πρώην ηγέτης των Τόρις, ο οποίος τώρα προεδρεύει της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τις κυρώσεις, «η πρόοδος είναι αργή και το Ηνωμένο Βασίλειο υστερεί πλέον σε σχέση με τις ΗΠΑ και τον Καναδά και τα κράτη της ΕΕ όπως το Βέλγιο και η Εσθονία, τα οποία λαμβάνουν όλα μέτρα για να δημεύσουν ή να ανακατευθύνουν τα συγκεντρωμένα κεφάλαια στην Ουκρανία. Η δήμευση περιουσιακών στοιχείων εγείρει όντως σημαντικά νομικά, πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, τα οποία πρέπει να εξεταστούν, αλλά δεν είναι ανυπέρβλητα», συμπλήρωσε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας