Nέα της αγοράς

Χρήστος Στυλιανίδης: Κονδύλια ύψους 580 εκατ. ευρώ για πρασίνισμα της ακτοπλοΐας και των λιμανιών

Οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των λιμενικών υποδομών

Τρεις δεσμεύσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την πράσινη μετάβαση, την απανθρακοποίηση και το «πρασίνισμα» των λιμενικών υποδομών, ύψους 580 εκατ. ευρώ που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 860 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης μιλώντας χθες στο 9th «Our Ocean Conference» σχετικά με την βιωσιμότητα των ωκεανών και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Συγκεκριμένα οι δεσμεύσεις που ανακοινώθηκαν αφορούν:

1. Στην ανάπτυξη στρατηγικής για την ανανέωση του στόλου των επιβατηγών πλοίων και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους, που αφορά σε 200 τουλάχιστον πλοία της ακτοπλοΐας 200 πλοία.

2. Στην χρήση πλοίων χαμηλών εκπομπών, σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις δημόσιας υπηρεσίας, όπως στα δρομολόγια που επιδοτούνται από το κράτος, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την κατασκευή «πράσινων» πλοίων, τα οποία δεν θα βασίζονται πρωτίστως σε ορυκτά καύσιμα, ένα έργο προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ που μπορεί να φθάσουν και τα 360 εκατ ευρώ

3. Στο «πρασίνισμα» και τον ενεργειακό μετασχηματισμό των λιμενικών εγκαταστάσεων, με έμφαση στην ηλεκτροδότηση ελλιμενιζόμενων πλοίων – το λεγόμενο «cold ironing» – , σε συνεργασία και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (έως το 2030 τουλάχιστον δώδεκα (12) λιμάνια στα ελληνικά νησιά και στην ηπειρωτική χώρα θα διαθέτουν υποδομές «cold-ironing»). Σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα αξιοποιηθούν κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι, σε διεθνές επίπεδο, η Ελλάδα θα συμμετέχει στην Πρωτοβουλία «Clean Energy Marine Hubs», στην ανάπτυξη, δηλαδή, ενός «συνεργατικού σχήματος» που θα φέρει κοντά όλη την αλυσίδα των ναυτιλιακών καυσίμων, παραγωγούς και πλοιοκτήτες, καθόσον «στοχεύουμε να ξεκλειδώσουμε την παγκόσμια παραγωγή, μεταφορά και χρήση ναυτιλιακών καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα στην αναγκαία παγκόσμια κλίμακα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός επισήμανε επίσης τη σημασία των ωκεανών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, διαβεβαιώνοντας πως ο ελληνικός ναυτιλιακός τομέας όχι μόνο επιτελεί το χρέος του αλλά και πρωτοπορεί για να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα των ωκεανών.

«Από αυτή την άποψη, η Ελλάδα θα πρωτοστατήσει τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO). Οι ωκεανοί μας και η προστασία τους είναι συλλογική προτεραιότητα. Με ριζοσπαστικό αλλά κυρίως, με ρεαλιστικό τρόπο. Αυτό είναι το καθήκον μας για τις επόμενες γενιές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο