Ισραήλ, Τουρκία και Κυπριακό στις “αποσκευές” του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες
Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Υπό τη σκιά του κινδύνου ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή ξεκινούν σήμερα στις Βρυξέλλες με το δείπνο των ηγετών οι εργασίες της εμβόλιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., όπου θα βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να βρεθεί στην Άγκυρα σε περίπου έναν μήνα από τώρα.
Ως προς τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να επαναλάβει την ελληνική θέση απερίφραστης καταδίκης των επιθέσεων του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και να τονίσει ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση αυτή τη στιγμή θα ήταν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Και ενώ η Ελλάδα στέκεται δίπλα στο Ισραήλ, υπογραμμίζει σε όλους τους δυνατούς τόνους την ανάγκη όλες οι εμπλεκόμενος πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη περαιτέρω κλιμάκωση.
Στη συζήτηση για την Τουρκία, στη βάση του Κοινού Ανακοινωθέντος Μπορέλ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων, η ελληνική θέση είναι σταθερή και υπέρ μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης. Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ θετικών βημάτων στις ευρωτουρκικές σχέσεις, εφόσον και η τουρκική πλευρά δείχνει διάθεση συνεργασίας. Η βάση άλλωστε συζήτησης είναι οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που υπογραμμίζουν ότι τα όποια βήματα θα είναι σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα. Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ θετικών βημάτων στις ευρωτουρκικές σχέσεις, εφόσον και η τουρκική πλευρά δείχνει διάθεση συνεργασίας. Η βάση άλλωστε της συζήτησης είναι οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που υπογραμμίζουν ότι τα όποια βήματα θα είναι σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα. Σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα στηρίζει τη σημασία της επανάληψης των συνομιλιών και της προόδου στο Κυπριακό για την βελτίωση της ευρωτουρκικής συνεργασίας. Και θέση της ελληνικής πλευράς παραμένει ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να συμβάλει και στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.
Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι αυτό σημαίνει βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, δηλαδή υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα για όλους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας