Οι εκλογικοί στόχοι των κομμάτων της Αριστεράς
Πηγή Φωτογραφίας: [363259] ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Με εντελώς διαφορετικό τρόπο χειρίζονται οι ηγεσίες των κομμάτων του προοδευτικού τόξου, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, το ζήτημα του πήχη που θέτουν για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, τα οποία θα έχουν καθοριστική έως υπαρξιακή σημασία και για τις τρεις δυνάμεις. Καταρχάς, οι τάσεις στις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος φαίνονται να συμπίπτουν σχεδόν για το σύνολο των εταιριών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει στη δεύτερη θέση με θετική δυναμική. Το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη με αρνητική. Και η Νέα Αριστερά φαίνεται να εδραιώνει σταδιακά το 4% με αυξητική τροχιά.
Οι δημοσκοπικές έρευνες καταγράφουν αντίστροφη των κομματικών δυνάμεων στην πάλη για τη δεύτερη θέση. γ
Επιπλέον, δεδομένου ότι ούτε μία εταιρεία δεν έχει πλησιάσει καν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές, μια νέα έκπληξη θα μπορούσε να καραδοκεί τον επόμενο Ιούνιο, οπότε και θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ψηλά τον πήχη
Σε ό,τι αφορά την Κουμουνδούρου, ο πήχης που έχει θέσει η ηγεσία χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι έχει ανέβει και κατέβει με ιλιγγιώδη ταχύτητα από το 17% (17,8% για την ακρίβεια) που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην πρώτη θέση.
Το εύρος αυτό εκφράζει ο αρχηγός του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης σε μία και μόνο συνέντευξη, αλλά ταυτόχρονα αποφεύγει να θέσει ένα όριο στο οποίο ένα εκλογικό αποτέλεσμα θεωρείται αποτυχία.
Παρ’ όλα αυτά, οι εκφράσεις αυτές του Στέφανου Κασσελάκη έχουν νόημα. Ξεκινώντας από τη θετική δυναμική στις δημοσκοπήσεις, προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα πείθοντας ένα ευρύ τμήμα της κοινωνίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η καλύτερη επιλογή πολιτικής εκπροσώπησης και ότι δεν νιώθει άνετα με την πολιτική της κυβέρνησης.
Ωστόσο, με μια διαφορά 15 μονάδων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, το αφήγημα της προοπτικής πολιτικής αλλαγής στο οποίο έχει επενδύσει ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα είναι βιώσιμο. Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον του κόμματος εξαρτάται από αυτό το αποτέλεσμα και νέες διαιρέσεις είναι πολύ πιθανές. Ειδικά αν ο Στέφανος Κασσελάκης ενισχυθεί από τις ευρωεκλογές και πολλοί πολίτες χάσουν την ελπίδα για ανατροπή του Κασσελάκη.
Η δεύτερη θέση παραμένει ο στόχος της Χαριλάου Τρικούπη
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει έναν πιο ξεκάθαρο και στόχο, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ να γίνει δεύτερο κόμμα και να κερδίσει ένα ισχυρότερο ποσοστό από το 12% των βουλευτικών εκλογών. Ο στόχος του δεύτερου κόμματος είναι πιθανό να επιτευχθεί και το να γίνει πρώτη δύναμη δεν αποτελεί επ’ ουδενί κεντρικό στόχο, στην παρούσα συνθήκη.
Επιπλέον, το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματος είπε ότι θα είναι «πολιτική ήττα» η τρίτη θέση φαίνεται ότι έχει διπλή στόχευση.
Αφενός, προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα συσπείρωσης της βάσης του κόμματος, υπενθυμίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές ήταν σε μεγάλο βαθμό ασταθές στις δημοσκοπήσεις, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ο συσχετισμός δύναμης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει στα στελέχη του κόμματος ότι αντιλαμβάνεται την πολιτική ευθύνη τού να βρίσκεται πίσω από τον Στέφανο Κασσελάκη.
Εντούτοις, με βάση κορυφαίο στέλεχος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, που κάθε άλλο παρά «Ανδρουλακικό» μπορεί να χαρακτηριστεί, «αν το ΠΑΣΟΚ φέρει αποτέλεσμα που ανοίξει θέμα ηγεσίας, τότε το πιθανότερο είναι να απειλείται ευρύτερα η ύπαρξη του».
Πάνω από το 3% επιδιώκει η Νέα Αριστερά
Τέλος, το εμπόδιο για τη Νέα Αριστερά τίθεται από την πραγματικότητα και δεν είναι άλλο από την εκλογή ευρωβουλευτών.
Ωστόσο, ένα ποσοστό κοντά στο 3% δεν είναι κάτι που μπορεί να χαροποιεί, ακόμη και αν εκλέξουν ευρωβουλευτές. Πιο συγκεκριμένα, δεδομένων των αυξανόμενων προσδοκιών μεταξύ των μελών της Νέας Αριστεράς για ένα ποσοστό γύρω στο 4% με 5%, ελπίζεται ότι η Νέα Αριστερά μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενδεχόμενη ενοποίηση των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου.
Βέβαια, για να προχωρήσει αυτό το σενάριο θα πρέπει να πληρούνται και πολλές άλλες προϋποθέσεις στο αποτέλεσμα. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι στο σενάριο αυτό χωρούν πρόσωπα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι η τριάδα Κασσελάκης-Πολάκης-Παππάς, όπως εξηγούν στελέχη τόσο της Νέας Αριστεράς όσο και του ΠΑΣΟΚ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας