Ικανοποιημένη δηλώνει η Αθήνα από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ότι αφορά τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.
Η διατύπωση για πρόοδο των σχέσεων μόνο στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια, δηλαδή, «με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο», καλύπτουν τις ελληνικές θέσεις.
Μετά από συζητήσεις, οι πολιτικοί ηγέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συνέχιση της διαδικασίας για τις σχέσεις με την Τουρκία θα πραγματοποιηθεί από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ και “με πρόσθετη καθοδήγηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”. Με άλλα λόγια, τα κράτη μέλη θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη διαδικασία και θα δίνουν το πράσινο φως για τα επόμενα βήματα, αξιολογώντας κάθε φορά τη στάση της Άγκυρας. Νωρίτερα, υπήρξε διαφωνία για το αν η αξιολόγηση αυτή θα περνούσε από το Συμβούλιο της ΕΕ ή αν η Επιτροπή θα έπαιζε κυρίαρχο ρόλο, γεγονός που θα υπονόμευε τη δυνατότητα παρέμβασης των κρατών μελών και παρεμπόδισης της διαδικασίας, κάτι στο οποίο αντιδρούσαν η Αθήνα και η Λευκωσία.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναθέτει στην COREPER, σεβόμενο τις αρμοδιότητες των αρμόδιων θεσμικών οργάνων, να προωθήσει τις εργασίες σχετικά με τις συστάσεις της Κοινής Επικοινωνίας, σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, με την επιφύλαξη πρόσθετων κατευθύνσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η εποικοδομητική δέσμευση της ίδιας της Τουρκίας θα συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση των διαφόρων τομέων συνεργασίας που προσδιορίζονται στην κοινή ανακοίνωση», είναι η διατύπωση των τελικών Συμπερασμάτων της Συνόδου.
Η Ελλάδα και η Κύπρος συμφώνησαν πλήρως με το τελικό κείμενο, το οποίο περιέχει σαφείς αναφορές που συνδέουν την ανάπτυξη των ευρωτουρκικών σχέσεων και το Κυπριακό. Η σχετική παράγραφος, η οποία καλύπτει πλήρως τις θέσεις και των δύο χωρών, αναφέρει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανάληψη και την πρόοδο των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ – Τουρκίας. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματα του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ένωση και το κεκτημένο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει το διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουέγιαρ ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει».
Οι ανησυχίες της ελληνικής πλευράς για την Τουρκία – σε αντίθεση με τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες επιθυμούσαν μεγαλύτερη υποστήριξη προς την Άγκυρα, τόσο σε επίσημο επίπεδο όσο και σε επίπεδο δεσμεύσεων της ΕΕ – είναι απολύτως δικαιολογημένες, δεδομένων των προκλητικών δηλώσεων μελών της τουρκικής ηγεσίας τις τελευταίες ημέρες. Το τελευταίο “χτύπημα” προήλθε από τον Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).
Την αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε το σχέδιο που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητεκπροσώπου του κυβερνητικού AKP Ομέρ Τσελίκ.σοτάκης για δυο θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και Αιγαίο, μέσω του
«Ενώ οι προσπάθειες εξομάλυνσης συνεχίζονται με ωραίο τρόπο, η Ελλάδα διοργανώνει Διάσκεψη για τους Ωκεανούς. Θέλει να ανακηρύξει το Αιγαίο σε θαλάσσιο πάρκο. Εκφράζουμε για άλλη μια φορά στην Ελλάδα ότι η διπλωματία δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί και ότι η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί αυτή την προσέγγιση στις θάλασσες» είπε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ.