Διεθνή

Ισραήλ για Ιράν: “Επιλέξαμε να μην χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να ήταν χειρότερα”

Ισραήλ για Ιράν: “Επιλέξαμε να μην χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να ήταν χειρότερα”

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ισραήλ για Ιράν: "Επιλέξαμε να μην χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να ήταν χειρότερα"

Το Ισραήλ απάντησε στο χτύπημα του Ιράν με την ένταση να χτυπά «κόκκινο» - Η πρώτη αντίδραση της Τεχεράνης και η λογική υποβάθμισης του περιστατικού

Το Ισραήλ «σήκωσε το γάντι» και απάντησε στην επίθεση με κωδικό «Αληθινή Υπόσχεση» που είχε εξαπολύσει σε βάρος του το Ιράν, επιλέγοντας να πλήξει με πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από αεροσκάφη του στόχους εντός της ιρανικής επικράτειας. Ειδικότερα, επλήγη η αεροπορική βάση τυο Ισφαχάν στα κεντρικά της χώρας, με τα πρώτα μηνύματα που έρχονται πάντως από τις δύο πλευρές να δείχνουν μια στροφή προς μια λογική αποκλιμάκωσης.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post υπήρξε μια «έκρηξη σε εργοστάσιο» γιατί το Ισραήλ θέλει να αποφύγει την κλιμάκωση. Στο πλαίσιο αυτό οι ίδιες πηγές έλεγαν πως το Ισραήλ δε θα αναλάβει την ευθύνη, καθώς και ότι παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί το Αμερικανικό Πεντάγωνο αποκάλυψε στα αμερικανικά ΜΜΕ ότι εμπλέκεται το Ισραήλ.

Όπως αναφέρεται, βέβαια, στο ίδιο μέσο, ο στόχος ήταν εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν «σχεδόν δίπλα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις των Φρουρών της Επανάστασης που βρίσκονται στην ίδια περιοχή». «Με άλλα λόγια η επίθεση στην Ισφαχάν ήταν σχεδιασμένη όχι μόνο για να πλήξει το Ιράν αλλά και για να κάνει ξεκάθαρο το πόσο ευάλωτες σε επίθεση είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν» συμπληρώνεται στο δημοσίευμα της Jerusalem Post.

Ο σρτατιωτικός αναλυτής, Φαίδων Καραϊωσηφίδης, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ για τον στόχο της επίθεση, είπε: «Αν συνέβη κάτι, σίγουρα ήταν κάτι εμβληματικό. Δηλαδή χτυπάμε, αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε και έχουμε ένα μακρύ χέρι που μπορεί να κάνει κάτι, χωρίς να μπορεί να μας σταματήσει η Τεχεράνη».

Στη συνέχεια ο κ. Καραϊωσηφίδης εξήγησε πως το Ισφαχάν «βρίσκεται περίπου 350 χιλιόμετρα νότια από την Τεχεράνη. Όλες οι ιρανικές εγκαταστάσεις βρίσκονται δυτικότερα. Εκεί ακριβώς βρίσκεται μια μεγάλη αεροπορική βάση, η 8η αεροπορική βάση που έχει τρεις μοίρες και εκεί εδρεύουν –θεωρητικά πάντα– τα ικανότερα ιρανικά αεροσκάφη, είναι 14». Πρόκειται, όπως είπε, για εμβληματικά αεροπλάνα της δεκαετίας του ’70 και του ’80 και τόνισε πως αποτελούν εμβληματικό στόχο.

Εξήγησε πως το «να προσπαθείς να πλήξεις τις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν που είναι διάσπαρτες σε όλη την επικράτεια, θα ήταν ίσως και άστοχο και θα ήθελε πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις. Το να πλήξεις, όμως, μια στρατιωτική βάση όπως η συγκεκριμένη, η οποία συγκεντρώνει αρκετή ισχύ και αποτελεί έμβλημα της ισχύος της ιρανικής αεροπορίας, είναι στόχος επιλογής».

«Οφθαλμός αντί οφθαλμού» και οι τριγμοί στην κυβένηση Νετανιάχου

Το πρώτο σχόλιο από ισραηλινής πλευράς κάνει λόγο για μια λογική ανταπόδοσης αποτυπωμένη στη γνωστή βιβλική φράση «οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος»: έτσι σχολίασαν το πλήγμα Ισραηλινοί αξιωματούχοι που διατηρούν την ανωνυμία τους στον ΣΚΑΪ και στον απεσταλμένο του, Σταύρο Ιωαννίδη, κάνοντας λόγο για αντίποινα για την επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ από το Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως μετέδωσε το Bloomberg, επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, το Ισραήλ προειδοποίησε τις ΗΠΑ την Πέμπτη ότι σχεδίαζαν να επιτεθούν στο Ιράν την επόμενη ή εντός των επόμενων δύο ημερών. Σύμφωνα με το CNN, οι Ισραηλινοί διαβεβαίωσαν τους ομολόγους τους των ΗΠΑ ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν δε θα στοχοποιηθούν.

Βέβαια, οι πιέσεις για μια πιο δυναμική απάντηση εντός Ισραήλ είναι υπαρκτές, με τη γραμμή των «σκληρών», που επιζητούν ένα αποφασιστικό πλήγμα απέναντι στην Τεχεράνη να εμμένουν στη θέση τους, χωρίς να φαίνεται πως ικανοποιήθηκαν από τη λογική της απάντησης στο Ιράν μέχρι στιγμής: χαρακτηριστικό ήταν το tweet του ακροδεξιού υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ, ο οποίος δημοσίευσε μια μονολεκτική ανάρτηση, μια αργκό λέξη που σημαίνει «κουτσός» ή «αδύναμος», φράση που πιθανότατα υποδηλώνει τη δυσαρέσκειά του για την ένταση του πλήγματος. Την αντίδρασή του αυτή στηλίτευσε ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος έκανε λόγο για ένα “ασυγχώρητο tweet” που ερμηνεύτηκε ως γελοιοποίηση του στρατιωτικού χτυπήματος στο Ιράν.

Ο Μπεν Γκβίρ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι το Ισραήλ θα έπρεπε να απαντήσει ουσιαστικά χωρίς κανένα φραγμό στην επίθεση του Ιράν, με τον Λαπίντ να τον επικρίνει λέγοντας ότι «ποτέ άλλοτε ένας υπουργός στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας δεν έχει προκαλέσει τόσο βαριά ζημιά στην ασφάλεια της χώρας, στην εικόνα της και στη διεθνή της θέση».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο συνάδελφος του Μπεν Γκβίρ, ο σκληροπυρηνικός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν θα πρέπει να προκαλέσει «δυσανάλογο φόρο αίματος» και να «κλονίσει την Τεχεράνη» για να αποτρέψει το Ιράν από μελλοντικά χτυπήματα, συμπληρώνοντας ότι το Ισραήλ «πρέπει να ταρακουνήσει την Τεχεράνη, ώστε όλοι εκεί να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει να τα βάζουν μαζί μας».

BBC: Το… δώρο του Ισραήλ για τα 85α γενέθλια του Αλί Χαμενεΐ

Το BBC επιχειρεί να σκιαγραφήσει την επόμενη ημέρα του φημολογούμενου χτυπήματος λέγοντας χαρακτηριστικά πως επρόκειτο για ένα… αιχμηρό δώρο γενεθλίων για τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος κλείνει σήμερα τα 85 του χρόνια. Όπως σημειώνει ο James Landale, διπλωματικός συντάκτης του BBC και ανταποκριτής στην Ιερουσαλήμ, ο λαός του Ισραήλ προετοιμάζεται για την έναρξη των διακοπών του Πάσχα την επόμενη εβδομάδα. Τώρα θα περιμένουν να δουν αν και πότε και πώς το Ιράν θα αποφασίσει να ανταποδώσει. Σήμερα το πρωί οι δρόμοι της Ιερουσαλήμ ήταν πολυσύχναστοι, αλλά ήρεμοι πριν από την έναρξη του Σαμπάτ.

Σύμφωνα με το BBC, «εάν πρόκειται για ένα περιορισμένο χτύπημα σε στρατιωτικούς στόχους που σχετίζονται με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο – όπως μια αεροπορική βάση ή μια εγκατάσταση αποθήκευσης πυραύλων – τότε αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια λιγότερο κλιμακούμενη ισραηλινή απάντηση από ό,τι φοβόντουσαν ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι».

Σημειώνει ότι οποιοδήποτε χτύπημα μεγαλύτερης κλίμακας, κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, που θα συνεπαγόταν θανάτους αμάχων, θα θεωρούνταν πολύ πιο επιθετικό και επισημαίνει πως αν και το Ισραήλ δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα το χτύπημα, αναλυτές είπαν ότι το μήνυμα που έστελνε η χώρα ήταν, ότι μπορούσε να επιτεθεί βαθιά μέσα στο ιρανικό έδαφος, χωρίς να μείνει ατιμώρητο.

Ο Jonathan Conricus, πρώην εκπρόσωπος των IDF, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Το Ιράν επιδιώκει να επιστρέψει στις σκιές και υποβαθμίζει το ισραηλινό χτύπημα στη στρατηγική πόλη Ισφαχάν, αλλά νομίζω ότι έχει λάβει το μήνυμα: Το Ισραήλ μπορεί να διαπεράσει τις ιρανικές άμυνες και να χτυπήσει όπου θέλει».

Υποβαθμίζει την επίθεση το Ιράν

Από την πλευρά της η Τεχεράνη φαίνεται να υποβαθμίζει το περιστατικό. Ο αρχιστράτηγος του ιρανικού στρατού δήλωσε ότι οι εκρήξεις στον ουρανό πάνω από την επαρχία Ισφαχάν σχετίζονταν με αντιαεροπορικά συστήματα που πυροβόλησαν εναντίον ενός ύποπτου αντικειμένου, όπως το χαρακτήρισε, το οποίο δεν προκάλεσε ζημιές, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Ειδικοί ερευνούν το περιστατικό αυτό και θα ενημερώσουν για το θέμα αφού λάβουν τα αποτελέσματα», δήλωσε ο υποστράτηγος Αμπντολραχίμ Μουσαβί, σύμφωνα με το δημοσίευμα του IRNA.

Τα σχόλια του αρχιστράτηγου ευθυγραμμίζονται με προηγούμενο δημοσίευμα του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων Tasnim, το οποίο ανέφερε ότι ο ανώτερος στρατιωτικός διοικητής, δεύτερος ταξίαρχος Μιχαντούστ, στο Ισφαχάν δήλωσε ότι δεν υπήρξε «ζημιά ή περιστατικό» μετά την έκρηξη στην περιοχή αυτή. Ο ανώτερος διοικητής δήλωσε επίσης ότι η έκρηξη που ακούστηκε προκλήθηκε από «πυρά της αεράμυνας εναντίον ενός ύποπτου αντικειμένου».

Σε μια προσπάθεια, δε, να υποβαθμίσουν τα όσα συνέβησαν, ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες από την πόλη Ισφαχάν στην οποία η ζωή συνεχίζεται κανονικά.

Μέχρι στιγμής το Ιράν σε όλες τις πληροφορίες, που μεταδίδει για το περιστατικό δεν κάνει καμία αναφορά στο Ισραήλ. Ιρανός αξιωματούχος είπε στο Reuters: «Η ξένη πηγή του περιστατικού δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν έχουμε δεχθεί κάποια εξωτερική επίθεση και κλίνουμε προς το ότι υπήρξε διείσδυση και όχι επίθεση», επαναλαμβάνοντας ότι drones που πέταξαν «εισβολείς μέσα από το Ιράν» καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα στην Ισφαχάν.

Η Τεχεράνη σαρκάζει το χτύπημα: «Καταρρίφθηκαν μικρά drones»

Η Τεχεράνη μεταδίδει εικόνες κανονικότητας από τις ιρανικές πόλεις. Τα συστήματα αεράμυνας του Ιράν ενεργοποιήθηκαν σε αρκετές περιοχές ως προφύλαξη έναντι πιθανών εναέριων απειλών, σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων IRNA.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments