Παπαθανάσης: Tον Μάιο το νέο αίτημα δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης
Πηγή Φωτογραφίας: 9ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ / 3η ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ/EUROKINISSI)
Στα επόμενα βήματα αναφορικά με τα αιτήματα δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και στα χρηματοδοτικά σχήματα με τα οποία επιχειρεί να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχιερήσεις, τη ρευστότητα, τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξη Τύπου για τα Επενδυτικά εργαλεία. Η παρουσίαση αφορά στις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), στη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (ΔΑΜ), στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) και στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ).
Αναφέρθηκε στο 4ο αίτημα για το δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης που κατατέθηκε χθες και είπε πως εντός του Μαΐου θα κατατεθεί και το ανάλογο αίτημα για τις επιδοτήσεις. Επίσης πως το 5ο αίτημα για δάνεια και επιδοτήσεις θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου.
Στόχος είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας, τίποτε δεν είναι τυχαίο, ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης. Εξηγώντας πως, με 0,4% ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ, η Ελλάδα είχε ρυθμό 2%. Φαίνεται πως η ΕΕ δεν θα πετύχει τον στόχο για ανάπτυξη κατά 0,8% φέτος, ενώ η Ελλάδα εκτιμάται πως θα κινηθεί με πολύ ταχύτερο ρυθμό, ανέφερε. Επισήμανε, επίσης, την επιλογή της Ελλάδας από μεγάλους κολοσσούς, κάτι που δείχνει πως εμπιστεύονται τη χώρα.
Το 2024 θα έχουμε το πιο μεγάλο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) των τελευταίων 14 ετών στα 12,2 δισ. ευρώ μαζί με τα 2 ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης. Εκτιμάται πως πάνω από το 65% της ανάπτυξης θα έρχεται μέσα από αυτά τα προγράμματα, πρόσθεσε. Εξήγησε πως συνδέεται και με την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος με στόχο το 2,1% του ΑΕΠ το 2024 αλλά και με το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο και θα συνδέεται με σταθερές για τις δαπάνες του κράτους ανεξαρτήτως των επιδόσεων του ΑΕΠ. Ανέφερε πως θα κατατεθεί το 2ετές κατ ουσίαν μεσοπρόθεσμο στο τέλος του Απριλίου, διετές λόγω της μετάβασης προς το νέο Μεσοπρόθεσμο του Σεπτεμβρίου.
Για την πορεία των επενδύσεων σε αξία ανέφερε πως η οικονομία παράγει πλεονάσματα και ανάπτυξη. Εκτίμησε πως το 2024 ο ρυθμός ανόδου των επενδύσεων θα είναι ισχυρότερος λόγω της ωρίμανσης των έργων. Για παράδειγμα το 45% των δανείων που έχουν συμβασιοποιηθεί θα εκταμιευθούν φέτος, ανέφερε, κάτι που σηματοδοτεί και την υλοποίηση των επενδύσεων που έχουν συμβασιοποιηθεί επίσης. «Είμαστε αισιόδοξοι για το 2024 παρ ότι οι αντίθετοι άνεμοι στην Ευρώπη υπάρχουν και τα γεγονότα που βιώνουμε στην Μέση Ανατολή» προκαλούν πιέσεις, είπε ο κ. Παπαθανάσης.
Η δίκαιη μετάβαση Για το πρόγραμμα ΔΑΜ ανέφερε πως είναι το πρώτο πρόγραμμα αξίας 1,6 δισ. ευρώ που στόχο έχει την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και την Κεντρική Πελοπόννησο. Συνολικά οι προσκλήσεις φτάνουν στο 44% και οι εντάξεις φτάνουν στο 14% των πόρων, ανέφερε. Με διπλασιασμό των επιδόσεων το τελευταίο διάστημα. Στα 25 εκατ. φτάνουν οι πληρωμές, ενώ είναι ένα από τα τρία προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ που έχουν δαπάνες. Ο κ. Παπαθανάσης προανήγγειλε προγράμματα που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, για την παροχή ρευστότητας μέσω της ΕΑΤ αλλά και σε σχέση με την στήριξη της απασχόλησης.
Τα στελέχη του ΔΑΠ περιέγραψαν τις δράσεις που τρέχουν αλλά και αυτές που δρομολογούνται. Η εκτίμηση είναι πως οι δαπάνες το 2025 θα ξεπεράσουν τα 381 εκατ ευρώ. Στόχος δεν είναι απλά η απορρόφηση των πόρων είπε αλλά ένα παραγωγικό μοντέλο ώστε οι επιχειρήσεις της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης (απολιγνιτοποίηση) να έχουν μέλλον.
Τα ΣΔΙΤ Στις Συμπράξεις Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα οι αρμόδιοι αναφέρθηκαν σε 22 συμβάσεις 2,5 δισ. ευρώ και στον στόχο διεύρυνσης των έργων. Έργα επιπλέον 7 δισ. είναι στον… δρόμο. Περιέγραψαν την πρόοδο στα έργα των πανεπιστημίων, των σχολικών υποδομών αλλά και αναβάθμισης φωτισμού, της στέγασης υπηρεσιών της γενικής γραμματείας υποδομών αλλά και των 5 αστυνομικών διευθύνσεων.
Εξετάζονται έργα πράσινης μορφής θαλάσσιων μεταφορών, επενδύσεων στην υγεία και στη διαχείριση αποβλήτων, ανέφεραν.
Η ΕΑΤ Αναφορικά με την ΕΑΤ στόχος είναι είπε η διεύρυνση της περιμέτρου που έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Περιέγραψε τις δράσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει αλλά και αυτές που δρομολογούνται. Κεντρικός είναι ο ρόλος του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ ανέφερε περιγράφοντας τις δράσεις του που δρομολογούνται.
Εκ μέρους της ΕΑΤ ο κ. Γιώργος Ζαββός ανέφερε πως σε ένα νέο οικονομικό περιβάλλον στόχος είναι η προσιτή και διευρυμένης στήριξης. Στόχος είναι να διπλασιασθεί ο αριθμός των δανείων από τα 45.000 μέχρι στιγμής, καλύπτοντας το κενό της αγοράς, δηλαδή το κομμάτι που δεν μπορεί να καλύψει η παραδοσιακή τραπεζική. Έχουν εκταμιευθεί 9,3 δις ευρώ. Τα εργαλεία είναι οι δανειοδοτήσεις αλλά και οι εγγυήσεις. Ανέφερε πως όταν τα επιτόκια ήταν 6,05% με την παρέμβαση της ΕΑΤ μείωνε το κόστος σε 3,36%. Το πακέτο μαζί με τη ΔΑΜ θα φτάσει στα 4 δις ευρώ «δύναμης πυρός» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ θα έχει σύνολο 2,24 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και θα στοχεύει με μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αναμένεται να τρέξει μετά το Πάσχα. Το νέο ΤΕΠΙΧ θα έχει και ταμείο δανείων αλλά και εγγυήσεων για να στηριχθούν νεοσύστατες επιχειρήσεις. Τα αγροτικά δάνεια φτάνουν στα 107 εκατ ευρώ μαζί με επιχορήγηση για τεχνική συμβουλευτική. Το ταμείο ΔΑΜ 226 εκατ έχει επίσης ταμείο εγγυήσεων και τώρα κλειδώνουν οι τελικοί όροι.
Η ΕΑΤΕ Για την ΕΑΤΕ ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως διαχειρίζονται κεφάλαια 2,1 δισ. ευρώ, με 8 ανοικτές προσκλήσεις. Η μόχλευση των συνολικών επενδύσεων είναι 3,5-5 και συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη στήριξη επενδύσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό. Στόχος είναι οι εξαγωγές να αυξήσουν και άλλο την συμμετοχή τους στο ΑΕΠ ανέφερε. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 υπάρχουν 28-30 επενδυτικά σχήματα και συνολικές δεσμεύσεις έως 800 εκατ ευρώ και συνολικά κεφάλαια έως 1,8 δισ. ευρώ.
Οι εκπρόσωποι της ΕΑΤΕ παρουσίασαν τις δράσεις που δρομολογούνται εκτιμώντας πως έως το τέλος του έτους θα υπάρχουν 36 σχήματα. Μπαίνουν πλέον και νέα επενδυτικά ταμεία με μεγάλα ποσά, ανέφεραν. Περιέγραψαν πολύ έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τοποθετήσεις στην Ελλάδα, αλλά και σε ελληνικά κεφάλαια που είχαν «φύγει» στο εξωτερικό.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας