Σενάρια για επιστροφή του Ντράγκι στην Ευρώπη
Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com
Ο Μάριο Ντράγκι επιστρέφει. Το όνομα του ανθρώπου που στις 26 Ιουλίου του 2012 είπε το ιστορικό «whatever it takes», δήλωση που θεωρείται ότι έσωσε το ευρώ ή έστω διαμόρφωσε τις συνθήκες για να μην ξεφύγει εκτός ελέγχου η κρίση χρέους, επανέρχεται στο προσκήνιο και συζητείται ολοένα και πιο έντονα τελευταία.
Αυτή τη φορά για να αναλάβει ρόλο στις Βρυξέλλες. Θα μπορούσε να αντικαταστήσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο το πιθανότερο σενάριο είναι να τον δούμε στη θέση του Σαρλ Μισέλ, ήτοι του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επίσημο, αλλά οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και τη Ρώμη δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές πιέσεις έχουν φτάσει σε πυρετό λόγω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας των κρατών μελών και των ευρωβουλευτών με τους προέδρους της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν και Μισέλ. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ο “Σούπερ Μάριο” θα ήταν ιδανικός και για τις δύο θέσεις, αλλά ο Ντράγκι θα γίνει 78 ετών στις 3 Σεπτεμβρίου και ο ρόλος του προέδρου της Επιτροπής είναι ιδιαίτερα απαιτητικός.
Αντιθέτως, ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ντράγκι εργάζεται κυρίως μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, προωθώντας τα συμφέροντα της ΕΕ με την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων. Επομένως, αυτός είναι ο κατάλληλος ρόλος για τον Πρόεδρο Ντράγκι αυτή τη στιγμή.
Αναφερόμενος στην κινεζική επέκταση και τον αμερικανικό προστατευτισμό, τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να καταλήξει σε μια βιομηχανική συμφωνία που να διασφαλίζει τόσο την ανταγωνιστικότητα όσο και τη γεωπολιτική ανεξαρτησία, καθώς αποτελούν μεγάλες απειλές για την ευρωπαϊκή σταθερότητα. Αυτό πρέπει να εξισορροπηθεί με το ζήτημα προτεραιότητας της ΕΕ, την κλιματική αλλαγή, αλλά δεν πρέπει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αλυσίδες εφοδιασμού της ΕΕ.
Ο Ντράγκι ετοιμάζει επί του παρόντος σχετική έκθεση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα δημοσιευθεί τον Ιούνιο. Στην έκθεση, ο πρόεδρος Ντράγκι αναφέρει ότι “απαιτούνται θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις”.
Αυτή η ριζική αλλαγή αφορά κυρίως την οικονομία, την απεξάρτηση από τον άνθρακα, την άμυνα και την τεχνολογία. Για να επιτευχθεί ένας τέτοιος μετασχηματισμός, ο Ντράγκι σημείωσε τρία κοινά νήματα» για να εργαστεί σε όλη την ευρωπαϊκή πολιτική.
Το πρώτο αφορά την κλίμακα. Ο κατακερματισμός εμποδίζει την Ευρώπη να εκμεταλλευτεί τη γεωγραφική της εξάπλωση, γεγονός που δυσχεραίνει περισσότερο τους τομείς της άμυνας και των τηλεπικοινωνιών.
Δεύτερον, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να βελτιώσουν τον συντονισμό όσον αφορά την παροχή δημόσιων αγαθών, όπως η ενέργεια. Πρόσθεσε ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις θα αποτελέσουν πιθανότατα το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικής.
Τρίτον, ο Ντράγκι τόνισε τη σημασία της εξασφάλισης πόρων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας