Πολιτική

Ευρωεκλογές: Οι αμφίρροπες μάχες της ΝΔ

Ευρωεκλογές: Οι αμφίρροπες μάχες της ΝΔ

Πηγή Φωτογραφίας: [368383] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ - ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Η Μακεδονία αποτελεί την πρώτη εκλογική προτεραιότητα του κυβερνώντος κόμματος.

Με περιοδείες των πολιτικών αρχηγών και εξορμήσεις στελεχών κλιμακώνεται η προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές. Κάθε κόμμα δίνει βαρύτητα σε επιμέρους περιοχές της χώρας, όπου είτε εντοπίζονται αδυναμίες είτε θεωρείται ότι υπάρχουν προοπτικές για καλό αποτέλεσμα. Σκληρή μάχη θα δοθεί στην Αττική, στη Βόρεια Ελλάδα και στην Κρήτη.

Πιο ειδικά, ο εκλογικός χάρτης τον Ιούνιο του 2023 ήταν ολόκληρος μπλε. Ωστόσο, ορισμένες περιοχές είναι πιο σκούρες μπλε και άλλες πιο ανοιχτές μπλε και η Νέα Δημοκρατία είναι κάτω από το 40,5% σε εθνικό επίπεδο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου και η Πειραιώς πρέπει να εξετάσουν ορισμένες περιοχές που ήταν ήδη 1-12 ποσοστιαίες μονάδες κάτω το 2023. Στη Θράκη, η Νέα Δημοκρατία έχει δύο νομούς με τη χαμηλότερη συμμετοχή στη χώρα, τη Ροδόπη με 28,89% και την Ξάνθη με 30,32%. Οι δύο αυτοί νομοί έχουν την ιδιαιτερότητα ότι είναι μειονοτικοί και αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα φυγής πληθυσμού, για τα οποία η ΝΔ καλείται να βρει λύσεις.

Πρώτη προτεραιότητα της ΝΔ είναι η Μακεδονία. Είναι πιο συντηρητική από ποτέ, με ένα σημαντικό μέρος της να προσανατολίζεται στην επιλογή μεταξύ Κυριάκου Βελόπουλου και Νίκης, με κάποιες εκλογικές περιφέρειες να έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να το πράξουν στις εκλογές του 2023. Στη Θεσσαλονίκη, η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε το 35,28% των ψήφων, ενώ στην Πέλλα βρέθηκε δύο ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το εθνικό ποσοστό. Η Δυτική Μακεδονία ήταν ανέκαθεν μια περιοχή με αρκετές ιδιαιτερότητες. Ως εκ τούτου, είναι μια εκλογικά δύσκολη περιοχή. Οι δυσκολίες της περιοχής αποτυπώθηκαν και στις εκλογές του Ιουνίου 2023, με 34,42% στη Φλώρινα και 36,69% στην Κοζάνη για το κυβερνών, κεντροδεξιό κόμμα. Αν αυτό είναι το ποσοστό της ΝΔ στις εθνικές εκλογές, μπορεί να είναι ακόμα χαμηλότερο στις επερχόμενες ευρωεκλογές και οι περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας θα βρεθούν στο επίκεντρο.

Στην περιφέρεια Θεσσαλίας, η ΝΔ κατέγραψε πολύ υψηλά ποσοστά στις τελευταίες εκλογές, υψηλότερα από τα εθνικά της ποσοστά. Ωστόσο, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, η κατάσταση έχει αλλάξει και η περιοχή του θεσσαλικού Κάμπου εξακολουθεί να προσπαθεί να ανακάμψει από τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών. Ως αποτέλεσμα, η Λάρισα και άλλοι νομοί με 39% έχουν γίνει βασικοί στόχοι για τη ΝΔ.

Καθώς η μισή Ελλάδα βρίσκεται στην Περιφέρεια Αττικής, η ανάλυση του Μεγάρου Μαξίμου δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από εκείνη του Λεκανοπεδίου Αττικής. Στις τελευταίες εθνικές εκλογές, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να κερδίσει περιοχές που είχε χάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για τις λεγόμενες πιο “λαϊκές” περιοχές. Παρά τη νίκη εκεί, η συμμετοχή ήταν χαμηλότερη από τις εθνικές εκλογές: 37,24% στον Πειραιά, 34,66% στη δυτική Αθήνα και 39,74% στη δυτική Αττική. Η διατήρηση του εκλογικού προβαδίσματος και στην επερχόμενη κάλπη αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τη ΝΔ για δύο λόγους:

– Πρώτον, επειδή από άποψη πληθυσμού, οι περιφέρειες αυτές επηρεάζουν την Ελλάδα στο σύνολό της. Αν το ποσοστό στην Αττική είναι χαμηλό, το ποσοστό θα μειωθεί σε όλη την Ελλάδα.

– Δεύτερον, σε επίπεδο πολιτικού συμβολισμού, η ΝΔ δεν θέλει να χάσει την κυριαρχία της στα λαικά στρώματα.

Τέλος, προσοχή χρειάζονται και διάφορα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπως η Σάμος όπου τον Ιούνιο του 2023 η Νέα Δημοκρατία έλαβε 36%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments