Πολιτική

Ευρωεκλογές: Πρώτο με διαφορά πρόβλημα η ακρίβεια

Ευρωεκλογές: Πρώτο με διαφορά πρόβλημα η ακρίβεια

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ SUPER MARKET - ΚΑΛΑΘΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πρώτη σε "ψήφους" η ακρίβεια, σύμφωνα με τους πολίτες.

Η ακρίβεια εξακολουθεί να ταλανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και να ιεραρχείται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες, ωστόσο η τάση είναι ελαφρά πτωτική σε σχέση με τον Μάρτιο. Πάντως, οι εντυπώσεις για την πολιτική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού παραμένουν εξαιρετικά αρνητικές – οι 7 στους 10 δεν την κρίνουν θετικά.

Με τις ευρωεκλογές να έχουν πάρει χαρακτήρα «εθνικής κάλπης» για την κυβέρνηση, όπως δηλώνει εμφατικά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισείοντας τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας εάν η Νέα Δημοκρατία δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, οι πολίτες συνεχίζουν να στέλνουν μηνύματα αποδοκιμασίας και δυσαρέσκειας προς την «γαλάζια» παράταξη, θέτοντας ως βασικό διακύβευμα των εκλογών, όχι τα ποσοστά της, αλλά την ακρίβεια που τους «ροκανίζει» το εισόδημα.

Μάλιστα, με λιγότερη αισιοδοξία, σε σχέση με τους Ευρωπαίους, αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τις προοπτικές μείωσης του πληθωρισμού το επόμενο 12μηνο, κυρίως εξαιτίας των εκτιμήσεων για τα δικά τους οικονομικά, αφού οι όποιες αυξήσεις είναι ιδιαίτερα μικρές και καλύπτουν στο ελάχιστο τη μεγάλη αύξηση του κόστους ζωής που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με το Inflation Monitor που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος, τα ελληνικά νοικοκυριά σε σχέση με τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξα για την πορεία του πληθωρισμού τους επόμενους 12 μήνες, ενώ εκφράζουν ανησυχία ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι σημαντικά υψηλότερες από τον τρέχοντα πληθωρισμό.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την πιο πρόσφατη Έρευνα Καταναλωτικών Προσδοκιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι μέσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερές στο 10% τον Φεβρουάριο του 2024, ενώ στη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν ελαφρώς στο 3,1% από 3,3% τον Ιανουάριο.

Οι μέσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό τρία χρόνια πριν στην Ελλάδα αυξήθηκαν στο 6,6% τον Φεβρουάριο του 2024 από 6,4% τον Ιανουάριο του 2024, ενώ στη ζώνη του ευρώ παρέμειναν σταθερές στο 2,5%.

Κυβέρνηση: Συνεχίζουμε τον αγώνα κατά του πληθωρισμού των τροφίμων

«Η κυβέρνηση θα εξακολουθεί με κάθε τρόπο να στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα αλλά να διορθώνει και αδικίες» δεσμεύτηκε από τη Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας πως οι πολιτικές της κυβέρνησης έρχονται ως απάντηση σε αυτό το πρόβλημα. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα τα «εργαλεία» όπως το καλάθι του νοικοκυριού και του νονού για το Πάσχα να λειτουργήσουν έτσι ώστε οι τιμές να κρατηθούν σε λογικά επίπεδα και να μην ξεπεράσουν τα περσινά επίπεδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε και στην πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας που άνοιξε χθες και αφορά σε αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, γυναίκες οι οποίες δεν το λάμβαναν στο παρελθόν και πλέον θα εισπράττουν 830 ευρώ επί εννέα μήνες.

«Στηρίζουμε όμως και άμεσα τον θεσμό της οικογένειας, διότι κάθε στήριξη σε μία οικογένεια η οποία αποκτά ένα παιδί βοηθάει στη συνολική προσπάθεια την οποία κάνουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, κ. Κώστας Σκρέκας, είπε ότι η κυβέρνηση βλέπει την πίεση που ασκεί στα νοικοκυριά ο πληθωρισμός, και παρά τη μείωση που παρατηρείται λόγω των μέτρων που λαμβάνει, δεν θα σταματήσει την προσπάθεια της. «Δεν θα είμαστε ποτέ ικανοποιημένοι όταν υπάρχει ένα νοικοκυριό το οποίο φτάνει το τέλος του μήνα και δυσκολεύεται να πάρει τα απαραίτητα. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε, και με τους ελέγχους και με τα καλάθια» είπε ο κ. Σκρέκας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε: “Δεν είχαμε καλάθι των νονών πέρυσι Χριστούγεννα και Πάσχα; Δεν έχουμε καλάθι κάθε Τετάρτη; Δεν είχαμε καλάθι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και τώρα για το πασχαλινό τραπέζι, που θα έχει αρνί, κατσίκι κά; [..] Έρχεστε να δημιουργήσετε εντυπώσεις με ρεπορτάζ εφημερίδων και φημολογία; Παράλληλα είπε ότι «μου κάνει εντύπωση που ταυτίζεται η άποψη σας με την άποψη των ιδιοκτητών σουπερμάρκετ, για να μειώσουμε τον ΦΠΑ. Ξέρετε τι έγινε στην Ισπανία; [..] Τον πρώτο μήνα απορροφήθηκε η μισή μείωση του ΦΠΑ από τους μεσάζοντες. Και το δεύτερο μήνα όλη η μείωση του ΦΠΑ απορροφήθηκε από τους μεσάζοντες. Δηλαδή μπήκε στις τσέπες των μεσαζόντων. Αυτό πέτυχε η Ισπανία, η οποία, σωρευτικά στην τελευταία πενταετία, έχει 10% μεγαλύτερο πληθωρισμό τροφίμων από την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments